Hlavní navigace

Máme se bát cholery v Česku?

26. 5. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
V posledních měsících dosáhl počet lidí nakažených cholerou ve světě řádu desetitisíců, máme se cholery bát i v našich končinách? Poradíme lidem, kteří se do rizikových zemí chystají.

Chystáte se do rizikových zemí a máte obavu z možné nákazy cholerou? Přinášíme rady, které by vás měly zbavit obav a poradit, jak před cestou postupovat.

Jeden případ cholery v Česku potvrzen

„V posledních měsících dosáhl počet lidí nakažených cholerou ve světě řádu desetitisíců – onemocnění se vyskytlo v několika zemích, např. v Tanzanii či Etiopii. Našich občanů se cholera může týkat, pokud tyto rizikové země navštíví, proto jim doporučujeme využít rad a možnosti vakcinace v očkovacích centrech a při cestování přísně dodržovat hygienická doporučení,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči prof. Roman Prymula v souvislosti s dvěma pacienty, kteří byli v tomto týdnu hospitalizováni s průjmovým onemocněním po návštěvě Tanzanie.

Co je to cholera?

Jde o akutní průjmové onemocnění způsobené bakterií Vibrio cholerae. Po poměrně krátké inkubační době (jeden až pět dnů, někdy i jen několik hodin) postihnou nakaženého intenzívní průjmy, případně i zvracení. Velmi rychle postupující dehydratace člověka ohrožuje na životě, na místě je antibiotická léčba, a především rehydratace infúzní terapií.

V našich podmínkách je pro lékaře možné onemocnění zvládnout na jednotce intenzivní péče. Cholera je infekce velmi nepříjemná, nicméně smrtnost na toto onemocnění je přibližně jedno procento a týká se pacientů, kteří nebyli léčeni.

„Laboratorní vyšetření potvrdila u českých pacientů navrátivších se z Tanzanie jeden případ epidemické cholery, u druhého se jednalo o choleře podobné průjmové onemocnění. Cholera je spojena s velmi nízkými sociálními a hygienickými standardy, zatímco u nás jsou tyto standardy vysoké, proto šíření cholery v ČR nepředpokládáme,“ sdělila dále Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová. Ve spolupráci s Hygienickou stanicí Hlavního města Prahy byla nicméně přijata protiepidemická opatření a kontaktovány příslušné zahraniční instituce.

Chystáte se do rizikových oblastí?

Při cestování do rizikových zemí je doporučováno řídit se doporučeními epidemiologů – využít nabízených možností očkování a přísně dodržovat hygienická pravidla. V rámci předcházení infekce cholerou používejte výhradně balenou vodu, a to nejen na pití, ale i např. na čištění zubů či omývání ovoce a zeleniny. Vedle vody jsou nejrizikovějšími potravinami mimo jiné i syrové mořské plody.

Čtete k tématu: Velký přehled: 7 očkování proti exotickým nemocem 

Seznam nejnovějších upozornění na cesty, který zahrnuje aktuální varování a doporučení Ministerstva zahraničních věcí vydávaná kvůli bezpečnostním hrozbám, nebezpečí způsobenému živelními pohromami, epidemiemi či z jiných důvodů najdete na www.mzv.cz/cestujeme. Velký přehled povinných nebo doporučených očkování do vybraných zemí či regionů najdete v článku Očkování do zahraničí – co kam.

Zdroj: MZ ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).