Hlavní navigace

Máme ministryni zdravotnictví, nebo dealerku vakcín?

21. 1. 2010

Sdílet

KOMENTÁŘ – Ministryně zdravotnictví DANA JURÁSKOVÁ má ráda očkování. Loni v říjnu se ve světle televizních kamer nechala očkovat proti viru sezónní chřipky, včera si stejné mediální divadlo zopakovala s vakcínou proti prasečí chřipce. Riziko této nemoci prý „nepřeceňuje“, protože je menší než u běžné chřipky. Tak proč takové zbytečné gesto?
Jurásková

Jurásková se jako člen krizového štábu, který má zajistit chod státu v případě propuknutí epidemie, proti prasečí chřipce nechat naočkovat musela. Nikdo jí ale nenařizoval, aby k tomu svolávala novináře a demonstrovala sama na sobě, že očkování, proti kterému se ozvala i řada lékařů, je vlastně neškodné. Ministryně tvrdí, že svým činem chtěla podpořit jak zdravotníky, tak pacienty, kteří mají od státu dostat vakcínu přednostně. I ti se jí totiž často bojí.

Jenže běžnému občanovi, který už pochopil, že prasečí chřipka je podobně jako před lety nemoc šílených krav nebo ptačí chřipka spíš velká bublina farmaceutických firem, spíš nejde na rozum, proč ministryně raději nezalezla do své kanceláře a nevymyslela, co bude dělat s miliónem objednaných vakcín proti viru H1N1. Do České republiky jich zatím dorazilo 250 tisíc a z nich se použila s bídou čtvrtina.

Čtěte téma: Sezónní chřipka každý rok zabíjí. Je dobré se očkovat?

Ještě před dvěma měsíci se veřejně řešilo, jak k tomu přijdou běžní občané, když milión vakcín vyjde jen na některé vyvolené. Seznam rizikových skupin i profesí, bez nichž by se stát během pandemie neobešel, denně propírala média. Už tehdy řada z těch, kdož měli patřit mezi „šťastlivce“ s osobní dávkou séra, jasně říkala, že se naočkovat nenechá. Česká lékařská komora dokonce odmítla z vlastních členů dělat pokusné králíky.

Kam s nimi?

Ministryni zdravotnictví role pokusného králíka zjevně nevadí. Nechá se při očkování natočit televizními štáby, aniž by upozornila, že pro některé pacienty může být takové očkování riskantní. Co víc si mohly farmaceutické firmy přát, než reklamu v nejsledovanějších vysílacích časech na všech televizích od nejvyššího státního úředníka v oblasti zdravotnictví? Dana Jurásková to možná myslela dobře, ale její poradci přes média by jí měli vysvětlit, že občan není idiot.

Vakcína

Radiožurnálu ministryně řekla, že není na místě strašit lidi tím, že nový typ chřipky zabíjí. „Je to nesmysl a není to pravda. Je to zcela banální onemocnění, kterému lze zabránit praktickými opatřeními, které má každý občan ČR zažité,“ prohlásila snad ještě ve chvíli, kdy si přidržovala na ruce náplast po očkování. „Úmrtnost na nový typ chřipky je daleko menší, než úmrtnost na chřipku sezónní,“ uvedla po pravdě. Takže proč se nechat očkovat?

Proč? Protože někam se ty objednané vakcíny ztratit musí. Jak rozdílný přístup oproti polské ministryni zdravotnictví EWĚ KOPACZOVÉ, která už loni v listopadu veřejně odmítla nakoupit pro stát milióny vakcín proti H1N1, protože nechtěla škodit občanům a vytvářet zisk farmaceutickým firmám. „Každoročně se na světě nakazí jedna miliarda lidí sezónní chřipkou, jeden milión lidí na ni každoročně zemře. A to se neděje rok či dva, ale už po dlouhou dobu. Vyhlásil někdo někdy pandemii, protože jde o sezónní chřipku? Sezónní chřipka je přitom nebezpečnější než prasečí, jsou zde úmrtí a vážné komplikace,“ řekla Kopaczová před polskými poslanci v Sejmu.

Ohlédnutí: Prasečí chřipka začíná zabíjet víc než ta sezónní

Před sedmi lety v Polsku onemocnělo sezónní chřipkou 1,2 miliónu lidí. Tehdy podle ministryně Kopaczové nikdo nekřičel, že je třeba koupit vakcínu pro každého ze 40 miliónů Poláků, přestože bylo jasné, že několik tisíc lidí na tuto chřipku zemře. „Smlouvu na odběr vakcíny proti prasečí chřipce podepíšu jedině v případě, že farmaceutické firmy převezmou odpovědnost za vyplácení odškodného, pokud tyto vakcíny způsobí újmu na zdraví nebo smrt,“ prohlásila polská ministryně a poslanci jí tehdy bouřlivě aplaudovali.

Seriál Očkování: Kdy je povinné, kdy rozumné a kdy je to nesmysl?

Reklama „jak prase“

Vraťme se do české reality. 16. října 2009 se nechá česká ministryně zdravotnictví Dana Jurásková společně s hlavním hygienikem ČR MICHAELEM VÍTEM veřejně před novináři očkovat proti sezónní chřipce, 20. ledna 2010 se tatáž ministryně nechá opět veřejně očkovat proti prasečí chřipce (hlavní hygienik zřejmě vyměkl nebo se nechá naočkovat tajně). Jsem moc zvědavý, jestli se na to paní ministryně při interpelacích v Parlamentu někdo zeptá. Jaká náhoda, že čtvrt roku po sobě dělá tentýž člen vlády obrovskou reklamu na komerční zdravotní službu?

Možná namítnete, že v případě prasečí chřipky o žádné komerční využití nejde, vždyť vakcínu nakoupil stát a vybrané skupiny obyvatel naočkuje zdarma. Jenže pokud ty vybrané skupiny nebudou chtít, uvažuje se o očkování všech zájemců. Máme ekonomickou krizi, proč bychom si za takové očkování nepřiplatili? Ministryně by pak vlastně nedealovala farmaceutické společnosti, ale stát. A sakra, to je vlastně v popisu její práce.

Chtěli byste být očkováni proti prasečí chřipce?

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR, agentura SXC

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).