Hlavní navigace

Má smysl hubnout před Vánoci?

11. 12. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Někdo znervózní už před svátky a váhu si hlídá „preventivně“, jiný slibuje „letos ani jeden rohlíček“. K vánočním stresům, kterými sami sobě kazíme „svátky klidu a pohody“, se tak přidává i obávané vánoční tloustnutí. Je důvod k panice?

Vánoce a tloustnutí se – jak se dnes říká – hodně řeší. Není to zbytečné? Co tak hrozného se stane, když se jednou za rok nacpeme při štědrovečerní večeři a na svátky se obložíme mísami s cukrovím? Někteří lidé se dokonce již předem připravují na vánoční obžerství a před Vánoci hubnou – aby pak mohli zase nabírat.

Kolik a čeho můžeme sníst, abychom Vánoce přežili bez kil navíc, a jak je to s předvánoční dietou, vysvětluje Lucie Petřek Michalcová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse. Skutečně může být znát jediný den či týden přecpávání? „Již pár dní ‚obžerství‘ opravdu způsobuje přírůstek na váze,“ říká odbornice sítě dietetických center.


Autor: Naturhouse

Pokud máte dlouhodobě správné stravovací návyky, Vánoce vás nerozhodí. Bc. Lucie Petřek Michalcová v poradně Naturhouse.

Nakolik ovlivní naši hmotnost či postavu, když se budeme „cpát“ jen na Štědrý den? A co když se budeme „ládovat“ celé svátky, třeba po celou dobu vánočních prázdnin a dovolených? 

Když se budete cpát jen na Štědrý den vším možným a ve velkém množství, ať už je to sladké, či slané, a jste zvyklí na určité lehké stravovací návyky, tak se hmotnost sice navýší, jakmile ale najedete na svůj režim, do pár dnů bude vše pryč.

Jestliže se budete ládovat celé svátky, tak je tady téměř stoprocentní šance, že se vaše váha posune směrem nahoru. Tělo je na něco zvyklé; když mu pak najednou dáváte potravu, na kterou zvyklé není, bude v šoku a uloží si téměř vše, protože to nebude stíhat trávit.

Je z tohoto pohledu horší sladké, či „slané“? Co je v pohodě a na co si dát pozor?

Špatně jsou obě varianty. Ani jedna není v pořádku a přibíráte z obou. Každopádně horší je závislost na sladkém.

Jestliže ale máte chuť na něco sladkého, tak využijte například čtvereček vysokoprocentní čokolády nebo teď o Vánocích malý dezertní talířek cukroví, které je dělané ze zdravějších druhů mouky, dochucované medem či sirupy, třeba agáve nebo datlovým.

Pokud neovládnete chuť na slané, jsou výborné třeba domácí zeleninové chipsy či zeleninové hranolky upečené v troubě, které, když si je osolíte lehce himalájskou solí, můžete mít i jako zdravé slané mlsání. Třeba i bramborový salát si odlehčete minimální změnou tak, že nedáte klasickou majonézu, ale zvolíte bílý jogurt.

Galerie: 15 nejhorších „pamlsků“ na hubnutí – co čím nahradit?

S Vánoci je často spojený i alkohol. Jak moc ovlivní tloustnutí?

Alkohol zpomaluje trávení, čili není dobrým pomocníkem k hubnutí, popřípadě k udržení hmotnosti. Alkohol je prázdná kalorie, která nám nedodá žádnou výživovou hodnotu. Okamžitě po jeho konzumaci se naše tělo, hlavně játra, věnuje vyloučení alkoholu z těla. Tudíž nezpracovává nic z jídla a vše se nám ukládá.

Jestliže si budete v rámci svátků dopřávat nějaký alkohol, nezapomínejte na dostatečné množství tekutin, tím aspoň trochu pomůžete jeho vyplavení.

Někteří lidé před Vánoci hubnou „do foroty“. Co si o tom myslíte?

Myslím si osobně, že na tom není nic špatného, pokud je hubnutí správné a nejedná se o hladovku, která je úplně zbytečná a naopak způsobí, že poté přibereme dvojnásobně – tzv. jojo efekt.

Galerie: K čemu vede šílené hubnutí

Jestliže ale tělo pročistíte správně, budete se snažit o pravidelnost a nebudete se přejídat, zhubnete a přes svátky si pravidelným stravováním váhu také udržíte.

Češi prý o Vánocích zpravidla ztloustnou o dva až tři kilogramy, je to pravda? A skutečně je to v důsledku pár dnů hodování?

Mí klienti, kteří se snaží dodržovat nějaké zásady a nepřejídají se, přibírají minimálně. Někteří dokonce i zhubnou. Většina Čechů v posledních letech vnímá svátky hlavně s výhledem jídla, namísto svátků, kdy bychom měli odpočívat a být s rodinou. I pár dní „obžerství“ opravdu způsobuje přírůstek na váze.

Pokud přeci jen přibereme víc, než je zdrávo – jak se této rychle nabyté váhy navíc rozumně zbavit?

Zbavíte se jí určitě tím, že budete pravidelně jíst, budete volit lehké a pestré potraviny a nebudete se přejídat. Nezapomínejte také na pitný režim, který je rovněž důležitý. Každé tělo je však individuální.

Přeji krásné svátky a co nejméně kil navíc.

Za jak dlouho spálíte sváteční večeři?

  • chůze – osm hodin
  • plavání – čtyři hodiny
  • sex – sedm hodin
  • hraní šachu – třináct hodin
  • spánek – čtrnáct hodin
  • hraní počítačových her – dvanáct hodin
  • běh – čtyři hodiny
  • luxování a uklízení – sedm hodin

Více v článku Štědrovečerní kila shodíte chůzí za osm hodin, sexem za sedm.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).