Hlavní navigace

Lupavý prst není „lupavý kloub“

23. 5. 2017

Sdílet

 Autor: Ilustrační foto DepositPhotos
Zasekává se vám prst v pozici „na spoušti“ a bolí? Lidé často chodí k lékaři s tím, že mají problém v kloubu, ale u lupavého prstu jde vždy o šlachu. Říká se mu také skákavý nebo přeskakující prst, podle potíží, které jej provázejí.

Přestože se projeví i tím, že vám jakoby cvaká či bolí kloub, je to jednoznačně onemocnění šlachy, které s kloubem nemá nic společného. V případě lupavého prstu se jedná o místní zesílení šlachy, vznik onemocnění ale není zcela jasný. „Pravděpodobně dojde k mikrotrhlině šlachy, která se zahojí jizvou. Jizva je trochu méněcenná oproti původní tkáni a tělo, aby dohnalo původní pevnost, dá více materiálu,“ popisuje Jan Zlatohlavý, specialista v oboru chirurgie ruky a zápěstí. Zbytnělá šlacha pak obtížně prochází tzv. šlachovým poutkem, které ji udržuje ve správném směru, a dochází k omezení její hybnosti, vzniku otoku a dalším průvodním potížím.

Prst se ohne – ale zpátky už to nejde

Prst jde špatně ohnout nebo natáhnout, může jakoby „zaskočit“. Problémy se podle lékaře objevují – podobně jako v případě syndromu karpálního tunelu – zejména po ránu. „Lidé vstanou, ohnou prst a nemůžou ho vrátit zpátky. Zůstává v určité poloze a oni ho musí násilím narovnat.“

V tu chvíli prst udělá „cvak“, jakoby lupne – odtud pojmenování lupavý prst. Většinou to současně zabolí. Pro danou chvíli pomůže vymasírovat otok z ruky. Z počátku se potíže objevují ráno, přes den pacienti fungují normálně. V pokročilejším stádiu problémy přicházejí častěji. Prst nelze narovnat, může jít i špatně skrčit.

Lupavý prst

  • Postižení šlachového aparátu ruky, kdy dochází k nepoměru mezi průměrem šlachy a průměrem šlachového poutka, fixujícího šlachu ke kosti. Tím dojde při pohybu k typickému lupavému fenoménu, když se šlacha uvolní ze sevření.
  • Příznaky:
    Bolesti ruky, omezení hybnosti, ztuhlost, dokonce může docházet až k sevření prstu a k úplnému omezení hybnosti, je nutné prst násilím uvolnit ze sevření.
  • Diagnóza a léčba:
    Příznaky jsou velmi typické a diagnóza je pouze klinická. Léčba je konzervativní, v počátečních stádiích pouze podávání medikamentů, v pozdějších stádiích je nutná operační léčba – uvolnění postiženého poutka.

Zdroj: MUDr. Jan Zlatohlavý, www.chirurgruky.cz

Nemoci se říká také trigger finger, z angličtiny „prst na spoušti“, v poloze připomínající právě mačkání spouště se nemocný prst zasekne.

Lupavý prst komplikuje život při zcela běžných činnostech, v podstatě při jakémkoli úchopu – ať jde o tašku, řidítka kola nebo třeba volant – může dojít k bolestivému projevu. „To, že člověku zůstane zaseknutý prst, není až takový problém, ale ta bolest je hodně nepříjemná,“ říká lékař. Bolí to směrem dovnitř i směrem ven, při „vycvaknutí“.

Koho a co postihuje

Často postiženými prsty bývají prsteníček s malíčkem a palec. Méně obvyklý je lupavý prostředníček, nejvzácnější je tento problém u ukazováčku. „Potíže mohou být na jakémkoli prstu, na jakékoli ruce,“ konstatuje Jan Zlatohlavý.

Lupavý prst je mnohdy dáván do souvislosti s revmatem, revmatoidní artritidou. Lékař se brání automatickému spojování: „Rozhodně to není tak, že by člověk trpící na lupavý prst musel mít artritidu, to určitě ne. Obráceně ano, u revmatiků bude větší prevalence, ale obráceně to neplatí.“ Lupavý prst může mít zcela zdravý člověk, může také být prvním projevem nějakého onemocnění, ale většinou se vyskytuje samostatně. Mohou ho způsobit i některé léky, lupavý prst je popsán jako nežádoucí účinek u určitých cytostatik.

Opět jako v případě syndromu karpálního tunelu postihuje lupavý prst výrazně více ženy, zejména ve středním věku. Pravděpodobně v souvislosti s degenerací šlachy, lékaři zvažují i anatomické příčiny, například těsnější poutko šlachy u žen, ale prokázáno to není. „Výskyt může souviset i s přechodem u žen, kdy dojde k zadržování tekutin a otokům.“


 

Operace lupavého prstu je rychlá a v místním umrtvení

Problém vzniká degenerací šlachy, dlouho o něm nevíme a pak se objeví zdánlivě „z ničeho nic“. „Lidé chodí s tím, že se jim prst začal blokovat během jediného týdne,“ popisuje ze zkušenosti Jan Zlatohlavý.

Lupavý prst bolí a lidé proto dříve či později vyhledají lékaře. „Praktik může zaléčit například nesteroidním antirevmatikem, lékem proti bolesti či zánětu. Pokud léky nepomohou, odesílají pacienty ke specialistům. My se pokusíme o konzervativní léčbu, dáme léky, které by mohly snížit otok, zlepšit kluznost šlachy,“ popisuje Jan Zlatohlavý. Mnohdy tento způsob stačí, někdy je třeba přistoupit k operaci. Z drobného, krátkého řezu, v místním umrtvení, se povolí poutko, které způsobuje obtížný pohyb šlachy.

Lze využít i podpůrné techniky, které například pomohou zmírnit otok. Je to mačkání gelových míčků, „ježků“ a podobně, dále rehabilitační techniky, které zlepšují kluznost šlachy, různá cvičení. Některá zařízení nabízejí léčbu laserem nebo rázovou vlnou. „I rázovou vlnu lze využít, ale v tomto případě mi to připadá trochu jako chodit s kanónem na vrabce,“ komentuje lékař.

Operace je hrazena zdravotní pojišťovnou a máte po ní s odoperovaným prstem prakticky vyhráno. K recidivám problému totiž nedochází. Samozřejmě není bohužel vyloučeno, že se „lupání“ objeví časem na jiném prstu.


Autor: Ilustrační foto DepositPhotos

Specifickou formou onemocnění je lupavý palec u miminek

Lupavý paleček

Specifickou formou onemocnění je lupavý palec, respektive paleček. Objevuje se totiž u novorozenců. Jedná se vrozený problém, palec je nejčastěji postiženým prstem, vzácně může jít i o jiný prst. „Rodiče si všimnou většinou až kolem půl, tři čtvrtě roku, že miminko nepropne prst. Děti jsou strašně plastické, vůbec jim to nevadí,“ říká lékař.

Ve světě jsou nyní dvě školy, dva přístupy k řešení lupavého prstu u dětí. Konzervativní se snaží vytáhnout šlachu cvičením, operační metoda podobně jako u dospělých drobným zákrokem poutko povolí. „Pohyb v kloubku se okamžitě obnoví a děti se velmi záhy naučí zapojovat palec úplně normálně.“ Nevýhodou je fakt, že děti nelze operovat v místním umrtvení a musí tedy mít krátkou narkózu, operace trvá dvě, tři minuty. „Ale efekt je krásný, dítě palec okamžitě zapojí. Půl roku jej nepoužívalo – a najednou to funguje.“

Odborná spolupráce:

MUDr. Jan Zlatohlavý

Specialista v oboru chirurgie ruky a zápěstí

EUC Klinika Kladno, www.eucklinika.cz

Chirurgii ruky a zápěstí se věnuje od roku 2000, za tuto dobu ošetřil stovky až tisíce pacientů s postižením ruky a zápěstí, www.chirurgruky.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).