Hlavní navigace

Dlouhodobé potíže po covidu? Zkuste homeopatii, může přinést úlevu

29. 5. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Zatímco někteří lidé prodělali covid s lehkým průběhem a bez jakýchkoli následků, část lidí se potýká s problémy způsobenými virovou nákazou ještě týdny či měsíce, výjimečně i déle, po infekci. Pokud nemáte nic proti homeopatii, představuje jednu z možností, které mohou přinést úlevu a zlepšení zdravotního stavu.

Když přijde řeč na dlouhodobé potíže po prodělání nemoci covid-19, lékaři nejčastěji hovoří o long covidu neboli postcovidovém syndromu. Zahrnuje velice širokou škálu různě dlouho trvajících potíží. Většinou se tím myslí potíže trvající čtyři týdny a déle po tom, co odezněly akutní problémy způsobené virem. 

Že jde o skutečně pestrou paletu potíží, dokazuje například souhrnná studie publikovaná v roce 2020, která shromáždila data z celkem 56 zemí – podrobně zde. Autoři zaznamenali celkem na dvě stovky různých příznaků typických pro long covid, které postihují desítku různých orgánových soustav v lidském těle. 

Za potížemi po covidu může být jiná, někdy závažná diagnóza. Jak ji poznat? Přečtěte si také:

Za potížemi po covidu může být jiná, někdy závažná diagnóza. Jak ji poznat?

Některé se nicméně vyskytují více než jiné. Lidé si nejčastěji stěžují na vyčerpávající únavu a takzvanou mozkovou mlhu, která jim například ztěžuje soustředění nebo kvůli níž si nemohou vybavit některá slova a podobně. Respondenti si kromě toho často stěžovali také na bolesti svalů a kloubů, bolesti hlavy, závratě, problémy se spánkem a mnoho dalších respiračních (například dlouhotrvající kašel), zažívacích a srdečních problémů. Výjimkou nebyly ani výkyvy nálad, deprese a úzkosti. 

Post-COVID syndrom (PCS)

Soubor příznaků, které přetrvávají, případně se vyvíjejí po 12 a více týdnech od vzniku nemoci covid-19 a které nejsou vysvětlitelné jinou příčinou. 

Odhaduje se, že nejméně 10 procent lidí s akutním onemocněním covid-19 má příznaky, které v následujících měsících nevymizí. Potíže se paradoxně mohou objevit i po zcela lehkém průběhu nemoci. 

Zdroj: ProgramHplus.cz

Proč se tak děje? To zatím není úplně jasné a věda na to má hned několik teorií. Vysvětlením může být například poškození orgánů přímým působením viru, celkové oslabení imunity, případně vznik mikrosraženin v krevní oběhu. Dlouhotrvající únava může být podobná jako u jiných virových nákaz, pak jde o takzvaný postvirový únavový syndrom

Komplexní léčbu postcovidového syndromu vám nabídnou málokde, většinou musí lidé řešit své potíže u jednotlivých specialistů, ať už jde o kardiologa, gastroenterologa nebo třeba fyzioterapeuta. Mnohé z toho by přitom šlo zvládnout u praktika, jen by bylo potřeba řešit problémy v souvislostech. Případně se můžete obrátit na lékaře zabývajícího se homeopatií, který vám také může pomoci sestavit léčbu na míru. 

Homeopatika nejčastěji doporučovaná při long covidu

  • Silicea – optimalizace doznívající imunitní reakce ve vazivové tkáni
  • Bryonia – suchý dráždivý kašel, případně výpotek v pohrudniční oblasti
  • Lycopodium clavatum – podpora metabolismu jater a ledvin
  • Antimonium tartaricum – postvirová tendence k astmatu
  • Sulfur iodatum – kloubní a svalová rekonvalescence
  • Phosphoricum acidum – dlouhotrvající únava
  • Natrum muriaticum – přetrvávající suchost na dýchacích sliznicích
  • China – následky dehydratace během akutního onemocnění
  • Arsenicum album – přetrvávající a neadekvátní úzkosti ve spojení se zdravotním stavem, celkové vyčerpání
  • Aconitum napellus – panické reakce po prodělaném závažném onemocnění
  • Argentum nitricum – úzkost z budoucnosti s velikým neklidem
  • Gelsemium sempervirens – paralyzující slabost svalů, neschopnost návratu k normálnímu životnímu tempu.

Zdroj: HLA (Homeopatická lékařská asociace)

Efektem homeopatik na léčbu long covidu se zabývají i odborné studie, některé už naznačily, že tyto přípravky skutečně mohou pacientům přinést úlevu, ale ještě, jako například tato práce, čekají na podrobnější zhodnocení. Autoři se v rámci studie snaží zjistit, zda individuálně předepsaný homeopatický lék má větší účinek než placebo a zda je vhodnou volbou, pokud jde o zmírnění únavy a zvýšení kvality života pacientů trpících long covidem. 

Existují dřívější výzkumné práce, které ukázaly, že homeopatie je lepší než placebo při léčbě chronických onemocnění s příznaky podobnými long covidu, jako je fibromyalgie a chronický únavový syndrom – více například zde

Jelikož homeopatie léčí celého člověka s přihlédnutím k fyzickým, emocionálním a mentálním příznakům, je pravděpodobné, že může lidem trpícím nespecifickými následky nákazy koronavirem pomoci. 

Jak překonat long covid

I když je každý člověk jiný, existuje několik doporučení, která vám pomohou překonat potíže spojené s long covidem. 

  • Buďte realističtí ohledně výdeje energie. Počítejte s tím, že po koronaviru může trvat nějaký čas, než se dostanete na svou předchozí fyzickou výkonnost. 
  • Zpomalte. Hledejte způsoby, jak dočasně snížit pracovní zátěž doma nebo v zaměstnání, nebojte se říct si o pomoc, častěji odpočívejte a dělejte si podle potřeby přestávky. 
  • Cvičte, ale volte nenamáhavé aktivity, choďte na procházky. 
  • Zajistěte si dostatek kvalitních živin. Snažte se každý den dostat na talíř čerstvé ovoce a zeleninu. Vitamin D je nezbytný pro správnou funkci obranyschopnosti, můžete ho užívat v tabletách spolu s hořčíkem a vápníkem, případně dodejte ještě zinek a selen. 
  • Spěte dost – alespoň sedm, ideálně osm až devět hodin denně. Nedostatek spánku mimo jiné výrazně oslabuje imunitu. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).