Hlavní navigace

Lněné semínko je nutné pořádně rozkousat, jinak je to na nic

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Lněné semínko je ceněno díky obsahu zdraví prospěšného tuku. Význam má v prevenci nemocí srdce a cév, pomáhá bojovat s cukrovkou i rakovinným bujením. Skvělé je i pro ženy, ať již chtějí otěhotnět, mají potíže s menstruací nebo klimakteriem.

Účinky lněného semínka uznávají nejen výživoví poradci a nutriční terapeuté, ale také lékaři gynekologové. Jeho konzumace přitom není překvapivě nijak náročná, nejlepší je semínko „zasyrova“, jen tak přidané do jídla.

Lněné semínko


Autor: Isifa.cz
  • Plod lnu setého, vysoké štíhlé jednoleté byliny s modrými květy, která se pěstuje v mírném podnebném pásu.
  • Je charakteristické svou hnědou či žlutou (zlatou) barvou a vejcovitým plochým tvarem.

Podle nutriční terapeutky Věry Boháčové mohou být obecně semínka vítaným zpestřením jídelníčku, tedy přesněji některých jídel. Dokáží také skvěle upravit jejich nutriční profil. Čím je významné právě lněné semínko?

Vysoký obsah nedostatkového tuku


Autor: Pixabay.com / kamilla02, podle licence: Public domain

„Lněné semínko obsahuje bílkoviny, sacharidy i tuky a právě díky obsahu tuku (který tvoří okolo 37 %) je lněné semínko ceněno. Obsahuje totiž tuk bohatý na n-3 (omega 3 mastné kyseliny), které mají řadu pozitivních vlivů na náš organizmus a kterých nekonzumujeme v potravinách tolik, kolik bychom měli. Snad proto, že jejich největším zdrojem jsou hlavně ryby, kterým v našich končinách příliš neholdujeme (jejich spotřeba se pohybuje okolo 5,5 kg na osobu a rok). N-3 mastné kyseliny jsou důležité pro správný růst a vývoj, pro mentální funkce. V neposlední řadě jsou velice důležité v prevenci srdečně-cévních onemocnění – pomáhají chránit proti vzniku krevních sraženin a život ohrožujících arytmií. Z minerálních látek je to hlavně draslík a fosfor, které lněné semínko obsahuje,“ vyjmenovává Věra Boháčová.

Doporučená denní dávka lněného semínka pro dospělého člověka jsou dvě polévkové lžíce.

Dále však objasňuje, že se jedná pouze o malou součást našeho jídelníčku, které není možné zkonzumovat tolik, aby nezáleželo na dalších tucích v naší stravě. „Lněné semínko samotné nás nespasí. Je to dáno i množstvím ´sněditelnosti´, kterou počítáme na lžičky, ne na desítky gramů. Jídelníček by tedy měl být pestrý a vyvážený, a použití lněného semínka ho může vhodně doplnit.“

Ve lněném semínku jsou poměrně hojně obsaženy lignany, sloučeniny, jež mají kladné účinky na rozmanité hormony a příznivě působí proti bakteriím, virům, plísním, dále pomáhají bojovat s cukrovkou, problémy s ledvinami a rakovinným bujením. Obsažené antioxidanty pomáhají tělo zbavovat škodlivin.

Len pohledem gynekoložky

Len je ceněný i z gynekologického hlediska. Lékařka Andrea Pašková vyzdvihuje jeho účinky: „Len obsahuje v první řadě obrovské množství vlákniny, dále omega 3 mastné kyseliny, bílkoviny a velké spektrum vitamínů a minerálních látek (vit. B, C, E, železo, draslík, vápník a hořčík). Pomáhá i na hormonální úrovni. Je vhodný např. při nepravidelné menstruaci nebo při snaze o miminko, tedy předtím, než se začnete o miminko snažit, je dobré si dát nějakou čistící kúru, jejíž součástí může být právě konzumace lnu.“

Výhody konzumace lněného semínka podle gynekoložky

  • Pomáhá při premenstruačních potížích, ale rovněž i ženám v přechodu.
  • Pro těhotné: konzumace lnu před porodem usnadňuje porod (uvolňuje porodní cesty) a pomáhá nastartovat správnou tvorbu mléka (i co se kvality týče).
  • Proti zácpě: váže na sebe škodlivé látky, které vyvede z těla ven.

Lněné semínko pořádně rozkousejte, jinak projde organismem beze změny

Pokud se rozhodnete konzumovat lněná semínka přírodní, neupravená (nedrcená), pak je musíte dobře rozkousat, protože celá semínka jsou pro člověka téměř nestravitelná.

Variantou je semínka rozdrtit či rozemlít. Nadrcená semínka se dají konzumovat přímo nebo je lze přidat do pomazánek, jogurtů, kaší, tvarohu, polévky, pečiva apod. Rozdrcená semínka se rychle kazí, proto si je nepřipravujte dopředu nebo je rozdrcené skladujte v uzavíratelné nádobě v lednici a urychleně spotřebujte.

Podle Věry Boháčové je ideální konzumace „zasyrova“, nepražená, prostě jen přidaná do jídla. „Tuk v nich, byť nutričně velice příznivý, je hodně tepelně labilní s výrazným sklonem k oxidaci, tedy znehodnocení. Ideální je také příliš dlouho neskladovat. Tedy koupit a použít. Hodí se dobře do salátů, k dozdobení pokrmů, jako součást mléčných či ovocných svačin. Hodí se i k zelenině. Osobně ho používám také (i když ne samotné, ale ve směsi semínek), nejraději s bílým jogurtem, vločkami a hroznovým vínem k snídani nebo svačině,“ dodává nutriční terapeutka.

Z lněného semínka je také možné připravovat různé odvary, nálevy či lněný olej.

Odborná spolupráce:


Věra Boháčová, Dis.

Nutriční terapeutka

Specializuje se zejména na problematiku prevence civilizačních onemocnění. Je členkou např. Fóra zdravé výživy, Sekce výživy a nutriční péče, týmu odborníků Poradenského centra výživa dětí, www.vyzivadeti.cz.



MUDr. Andrea Pašková, Ph.D.

Vedoucí lékařka gynekologie GYN MEDICO

Pracuje na Gynekologicko-porodnické klinice VFN v Praze,  působí také v centru asistované reprodukce Iscare a v gynekologické ambulanci GYN MEDICO je vedoucí lékařkou, www.gynmedico.cz. Autorka řady odborných článků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).