Hlavní navigace

Liposukci nebo mrkváče?

4. 3. 2009

Sdílet

Moje známá Daniela, které je 33 let, podstoupila před třemi lety liposukci vnitřních stehen. Byla a je to sympatická štíhlá žena, vysoká 163 cm a vážící 60 kilogramů. Na první pohled byste neřekli, že ji něco chybělo nebo přebývalo. Ona ale říká, že mindrák ze silných stehen měla už od puberty.

Sukně byly její noční můrou, ale zatímco je mohla bez problémů obléknout, kalhoty přes stehna nenatáhla.

Kalhoty velikosti 38 ji dobře seděly v pase, ale přes stehna praskaly ve švech, některé přes stehna vůbec nenatáhla, skončila u kolen. A móda mrkváčů se už nikdy nevrátila. Když si zkusila kalhoty velikosti 40, měla je sice těsnější přes stehna, ale v pase byly tak široké, že by se do nich vešla dvakrát. Když držela diety, tak zhubla všude po těle, jen ne na stehnech. Takže byla vhodným kandidátem na liposukci.

Medicina-a-zdravi-liposukce-03

Liposukci zvažovala už několik let. Na názory se ptala jak kamarádek, které zákrok podstoupily, tak lidí, kteří jsou jak odpůrci, tak i příznivci liposukce. A co ji vlastně stále odrazovalo? Odrazovala mě především narkóza, nenávratné narušení lymfatického systému, velké pooperační bolesti, dlouhá rekonvalescence, dlouhodobé užívání léků a vlastně i cena, upřesňuje Daniela. Například před devíti lety se odvážila na doporučení kamarádky ke konzultaci k jednomu vyhlášenému plastickému chirurgovi, který se zaměřuje především na liposukce, a ten jí vyloženě zákrok nedoporučil, že prý silná stehna nemá, a byl tedy dokonce sám tak trochu proti sobě.

To tu ale ještě nebyla nejnovější metoda odstraňování tuků, a sice tumescentní liposukce, kterou Daniela nakonec podstoupila.

Co to vlastně tumescentní liposukce je?

Tumescentní liposukce je podle klinik, kde se provádí, ambulantní a bezbolestná technika permanentního odstranění nahromaděného podkožního tuku z těch oblastí, z nichž tukové polštáře nelze odstranit ani cvičením, ani dietami.

Slovo tumescence vychází z latinského slova tumescere (nadouvat, nabobtnat) a znamená napuštění vybrané oblasti velkým objemem speciálního roztoku s příměsí lokálního anestetika (látka k místnímu znecitlivění) a dalších přísad. Plastický chirurg je jakýmsi sochařem, modelujícím tělo za použití pouze místní anestezie a využívajícím velmi jemných operačních technik a nástrojů. Při provedení liposukce touto technikou dochází jen výjimečně k tvorbě modřin, jsou zcela minimalizovány krevní ztráty a přitom nabízí rychlejší, bezpečnější a mnohem komfortnější alternativu dříve rozšířené klasické „staré metody“.

Jaké jsou další metody liposukce?

Klasická liposukce

Používají se odsávací kanyly o průměru 6 až 9mm s jediným velikým otvorem. Veškerý odsávací podtlak je soustředěn pouze na tento otvor, a tak dochází k nasátí většího množství tkáně najednou. Tím dochází také k destrukci a poranění závěsného aparátu kůže společně s tukovými buňkami a následnému oddělení kůže od tkáně včetně možnosti nenapravitelného poškození lymfatického systémů – následkem jsou masivní otoky končetin, které mohou být nezřídka trvalé. Vyžaduje podání narkózy a je již ve světě považována za zastaralou a překonanou.

Ultrazvuková liposukce

Jedná se pouze o technické vylepšení „klasické“ liposukce v narkóze. Odsávací kanyla má na svém hrotu ultrazvukový zářič, který pomáhá rozrušovat tukovou tkáň. Nevýhodou je vysoké riziko možných vnitřních popálenin, vzniku dutin a zánětů. Dochází u ní ve větší míře k poškození důležitého závěsného aparátu kůže a dalších komplikací.

Oscilačně-vibrační liposukce

Je technické vylepšení ambulantní liposukce v tumescentním místním znecitlivění. Ubírá chirurgovi fyzickou námahu, a tak si chirurg může pomoci v oblastech, kde je tuková tkáň nejsilnější, případně více prorostlá vazivem. Je využitelná jako doplněk k tumescentní liposukci.

Jak tumescentní liposukci prožívala Daniela a komu své tělo a peníze svěřila?

Medicina-a-zdravi-liposukce-02

Nejprve bylo potřeba vybrat to správné zdravotnické zařízení, které by co nejlépe a nejlevněji liposukci provedlo. Daniela začala hledat na internetu. Začala u internetových diskusí žen, které takový operační zásah podstoupily, a pak samotné zařízení. Dala přednost klinice, která pro ni byla z hlediska dopravy a zásahu nejdostupnější a také se tvářila profesionálně. Vybrala si kliniku v centru Prahy, jmenuje se Medicom VIP, která navíc slibovala, že vás po zásahu nechá na své náklady odvést domů.

Telefonicky se objednala na konzultaci, termín dostala za 14 dnů. Za úkol si měla připravit otázky k výkonu. Konzultaci vedla školená asistentka. Danielu překvapilo, že to nebyla lékařka, která liposukce provádí. Vysvětlila jí, jak operace bude probíhat, jaká jsou rizika, výhody, omezení po operaci a kdy může očekávat konečný výsledek. S konzultací byla přesto Daniela spokojená, dozvěděla se vše, co potřebovala. Probraly jsme spolu otázky týkající se změny váhy za posledních 5 let, současná i minulá dietní opatření a frekvenci pravidelného cvičení, vyjmenovává Daniela. Výhodné je, aby váha byla za posledních několik měsíců stabilní. Velké váhové výkyvy v krátkých časových intervalech totiž mohou být známkou onemocnění spojené s přijímáním potravy (bulimie, anorexie, apod.) a většinou při větších náhlých změnách tělesného objemu utrpí i kvalita a zdravotní stav kůže.

Konzultantka si Danielu prohlédla a doporučila jí zákrok v oblasti celých vnitřních stehen. Nejvíce tuku měla uložený v oblasti kolen a od třísel do půlky stehen. Vnější ji nedoporučila, že by prý měla nohy nepřirozeně rovné.

Neslibovala mi zázraky, oceňuje Daniela. Myslela jsem, že budu mít nohy jako modelka, když jsem viděla všechny ty fotky před a po, a ona mi na konzultaci řekne, že to vlastně nebude ani znát. Že ten, kdo mě zná, nic nepozná. To mě překvapilo nejvíc, ale už jsem se rozhodla, chtěla jsem to zkusit, protože bych nad tím přemýšlela ještě další roky.

Jedinou památkou po liposukci jsou čtyři několikamilimetrové řezy, kterým prochází kanyla, která tuk odsává. Ty jsou zalepeny pouze náplasťovým stehem, protože tuk, krev a ostatní tekutina po zákroku volně vytékají. Řezy jí sama konzultantka ukázala, protože stejnou liposukci v minulosti podstoupila. A opravdu také můžu potvrdit, že jsou to ranky, kterých si člověk běžně nevšimne.

Na výběr dostala barvu kompresivních punčoch, které se šijí na míru a které nosí několik týdnů po liposukci.

Nakonec Daniela vyplnila anamnézu a podepsala formuláře, kterými schvalovala, že byla seznámena se všemi riziky a také podstoupení zákroku. Termín zákroku si mohla vybrat nejdříve za týden, takže nemusela čekat příliš dlouho.

Konzultantka jí zákrok spočítala na 26 tisíc korun. Nejprve Daniela zaplatila pětitisícovou zálohu, která byla nevratná. Zbytek peněz zaplatila před zákrokem.

Co je nutné před operací

Týden před plasticko-chirurgickou operací by se neměly užívat preparáty obsahující kumariny (Warfarin), kyselinu acetylosalicylovou (Aspirin, Anopyrin, Godasal, Thomapyrin, apod.), ibuprofen (Ibalgin, Brufen), naproxen (Nalgesin), vitamin E, enzymy (Wobenzym, Phlogenzym) ani žádné jiné nebo kombinované léky, které tyto látky obsahují. Tyto léky mají vliv na srážlivost krve a mohou vést ke zvýšenému krvácení při a po operaci.

Alespoň 4 dny před výkonem by se neměl užívat chlorpromazin, cimetidin, propranolol, pethidin, chinidin, disopyramid, amitriptylin, imipramin, nortriptylin (Amitriptyline, apod.) a adrenalin nebo podobné látky ve větších množstvích (Sanorin, Olynth, Efedrin apod).

Dva dny před zákrokem přišla Daniela ráno do Medicomu na odběr krve, stačí většinou základní biochemické vyšetření krve (glukóza, jaterní testy, natrium, kalium, urea, kreatinin, CRP, krevní obraz, sedimentace, Quick, APTT – testy na krvácivost a srážlivost krve).

Dále bylo Daniele doporučeno 48 hodin před a 24 hodin po operaci nepít žádný alkohol, vyloučit kofein a nekouřit.

Kontraindikací je také akutní zánětlivé horečnaté onemocnění (angína, zánět zubu, akutní hnisavý zánět kůže, viróza – nachlazení, chřipka, apod.) a období několika dní po uzdravení. V tomto případě by neměl být proveden žádný plasticko-chirurgický zákrok.

Dva dny před operací by se také neměla jíst těžká, nadýmavá jídla nebo jídla s velkým obsahem vlákniny (velká množství ovoce nebo zeleniny, zelí, luštěniny, müsli apod.) a vypít by se měly alespoň 2 litry vody.

Poslední jídlo je třeba konzumovat nejméně 4 hodiny před operací a poslední nápoj (čaj, vodu, džus) nejméně 2 hodiny před začátkem zákroku.

Komu lze tento zákrok doporučit a komu naopak ne?

Vhodnými kandidáty pro provedení tumescentní liposukce jsou zdraví lidé ve věku od 18 do 55 let, kteří se dlouhodobě neléčí s žádnou závažnou chorobou a mají kolem 5 – 15 kg nadváhy. Dobrých estetických výsledků je možné dosáhnout ve věkových kategoriích od 16 do 75 let. Zde je nutno zdůraznit, že vývoj tvaru postavy i ukládání podkožního tuku pokračuje často ještě po dvacátém roce života a navíc může být u žen ovlivněno ještě těhotenstvím.

Řez do živého…

Na operaci se dostavila přesně v poledne. O dvacet minut později si ji asistentka lékaře odvedla do šatny, kde se převlékla do košile, kalhotek a ponožek, které dostala od kliniky. Poté byla odvedena na sál, kde ji podáním ruky přivítal lékař, který operaci prováděl.

Modrý operační sál byl vybaven velmi jednoduše – lehátko, menší odsávací přístroj, stůl se sterilními potřebami a televizí. A i když se celkově prostředí kliniky Medicom VIP snažilo navodit příjemnou atmosféru (například i příjemnou hudbou), stejně jako personál, tak měla Daniela chuť odtud utéct. „Najednou jsem se zalekla bolesti, která mě čeká, smyslu operace, ale jen jsem se podívala na ty svoje silný stehna, tak jsem přeci jen na to lehátko zalehla.“

Ještě předtím si ale lékař Danielu prohlédl z daleka i z blízka a začal černou fixou malovat po jejích stehnech vodorovné čáry i oválné tvary. Následovalo focení zepředu i zezadu. To pro porovnání stehen před a tři měsíce po zákroku, aby bylo patrné, že rozdíl tam přece nějaký je a taky aby se v případě reklamace mohla klinika bránit.

Medicina-a-zdravi-liposukce

Pak už se Daniela položila břichem na lehátko a lékař ji dlouhou jehlou, kterou zapichoval do podkoží vnitřních stehen, začal napouštět vybrané oblasti velkým objemem speciálního roztoku s příměsí lokálního anestetika. To je ta nejhorší část zákroku, řekl Daniele doktor Paduch, který má za sebou tisíce takových zákroků. Daniela tak úplně nesouhlasí, protože zákrok ještě jednou pocítila i s anestetikem, ale nepředbíhejme. Celou nakreslenou odsávanou plochu takto lékař napustil, stejně tak druhou nohu, zepředu i zezadu. Potom Daniele podložili obě nohy a vyčkávali asi 30 minut, než se celá oblast dokonale znecitliví. Lékař i asistentka z operačního sálu odešli a Daniele dali do ruky dálkový ovladač od televize. Daniela říká: Měla jsem pocit, že moje nohy začínají vážit snad sto kilo a stejně takový je i jejich průměr. Už vím, jak se asi cítí stopadesátikiloví lidi a co nosí za váhu. Měla jsem zase chuť ze sálu utéct, ale s těma napuštěnýma nohama by to šlo těžce. Neměla jsem ani sílu se na ně podívat, no přiznávám, že jen jedním okem, to aby se mě neudělalo špatně. Vypadaly, jako by byly poštípané od tisíce vos.

Milimetrové řezy pro vstup tenké kanyly Daniela vůbec necítila, lékař začal tuk odsávat tak, že kanylu zasunoval do všech míst, která byla zakreslená pro vysátí. A tady už se dostáváme k další bolesti. Jak zajížděl do krajů zakreslených pro odsátí, tak někdy zajel i do míst, které už znecitlivěny nebyly, a to pak zabolelo, jako kdyby vás řezali nožem. Párkrát se mu to stalo, ale dalo se to vydržet. Pan doktor sice odváděl její pozornost od bolesti, ale ona se soustředila jen na sebe. Daniela říká, že celé odsátí trvalo asi hodinu a měla při něm pocit, jako když škrábe tuhý parafín. Odsávaný tuk je přečerpáván do speciální nádoby, na kterou se můžete koukat, jak se postupně plní. Daniele vysáli litr a půl bílé tekutiny se směsí krve a roztoku. Lékař konečný výsledek dolaďoval, nejen když Daniela ležela, ale musela se také několikrát postavit. Když jsem stála, tak se mi všechen nalitý roztok přelíval do oblasti kolen. A když lékař konečně zavelel hotovo, tak jsem byla šťastná, už jsem tam nechtěla být ani minutu. Asistentka mi pomohla navléci elastické kompresivní punčocháče. Šlo to dost ztuha, měla bych problém je navléknout před operací, natož po operaci, kdy jsou nohy ještě hodně napuštěné roztokem a když si pod punčochy musíte ještě narvat nasávací podložky. Roztok během 24 hodin postupně vytéká, proto ty podložky. Daniela říká, že je během prvního dne musela jednou měnit, že ty první byly za chvíli úplně nasáklé a byla ji z toho zima. Správně by se ale punčochy neměly svléknout během 24 hodin vůbec. Postupně se punčochy přestávají nosit přes noc, až na několik hodin denně.

Z kliniky odcházela po svých. Personál jí objednal taxi a po třech a půl hodinách odjížděla domů.

Po operaci

V den operace je dobré si lehnout do postele, protože nohy jsou ještě plné roztoku, který se přelije ke kolenům a nohy by se mohly špatně tvarovat. Pokud jsou velké bolesti, je možné si vzít Paralen. Lékař Daniele také doporučil užívat tři měsíce enzymatické léky, se kterými mají příznivé hojící účinky. Léky Daniela na bolesti nepotřebovala, nebyly nijak silné. Spát bylo doporučeno na zádech.

První den po operaci už Daniela celkem bez problémů pochodovala po bytě. Největší problém byl pouze ulehnout a vstát a posadit se na toaletu. Ještě několik týdnů po zákroku jsem se nemohla bez bolesti posadit na toaletu. Na židli takový problém nebyl. Na toaletě jsem se musela držet rukama prkýnka, říká dnes už se smíchem Daniela a pokračuje: Ale snad nejhorší bylo uhlídat, aby mě neuhodily nebo neskočily na má citlivá místa moje tři malé děti. I když všechny domácí práce a hlídání dětí za mě převzal manžel, jakmile jsem ulehla do postele, všechny tři děti byly rázem u mě a přelézaly mě a přeskakovaly. A že to bolelo, jen se mě dotkly. Musela jsem své nohy hlídat jako bodyguard.

Čeho se po operaci vyvarovat a naopak?

Neměly by se týden užívat léky obsahující ibuprofen (např.Brufen, Ibalgin, Nurofen), kyselinu acetylosalicilovou (Aspirin) a gingko, včetně jejich kombinací s jinými látkami, mohlo by dojít ke krvácení a zvýšené tvorbě modřin.

Je dobré se první týden jen sprchovat. Koupání ve vaně je vhodné až po zhojení kožních ranek, což je asi sedm dnů, ze stejného důvodu se nedoporučuje koupání v bazénu, jacuzzi či v moři do doby, než jsou ranky zcela zhojeny a uzavřeny.

Naopak je doporučeno hodně pít. Vodu, ovocné džusy nebo iontové nápoje, obzvláště v případě, že z ranek ještě vytéká tekutina. Vyloučeny jsou alkoholické nápoje a kouření. Je třeba omezit také solení a slaná jídla (uzeniny, tvrdé sýry, sušenky, chipsy, čínská jídla, instanční pokrmy apod.), sníží se tím tvorba otoků.

Kontroly

První kontrola přišla na řadu po týdnu. Lékař, který mě operoval, zkontroloval stav operovaných oblastí. Nohy jsem měla ještě hodně oteklé, plné modřin, ale výsledky už byly trochu znát. Především kolem oblasti kolen, doplňuje Daniela. Lékař Daniele doporučil nohy malým válečkem válečkovat směrem od kolen ke tříslům. Ale ne jen tak lechtat, pěkně zatnout sval a do bolesti přejíždět válečkem. Lékař říkal, že jak si je vymodeluju, takový ty nohy budu mít. První týdny to bolelo hodně, pak to spíše svědilo a po dvou měsících už jsem mohla tvarovat bez bolesti,vysvětluje Daniela.

Asi 14 dní po výkonu, kdy se začnou postupně hojit a vstřebávat podkožní modřiny a otoky, dojde k zatuhnutí v místech, kde byla tuková tkáň odsáta a mohou se vytvořit tuhé „boule“ a nerovnosti, které přetrvávají 2– 3 měsíce. Představují další fázi hojení, kdy se tělo snaží zpětně zafixovat uvolněnou kůži. Do oblastí, odkud byla odsáta tuková tkáň, vrůstá vazivová tkáň, která se po několika měsících, když je hojení již téměř u konce, začne vstřebávat. Klinika nabízí zdarma lymfatické masáže, které pomohou urychlit hojení a vstřebávání zatvrdlin nebo ultrazvukové ošetření liposukcí.

Po třech měsících se dostavila na poslední kontrolu, lékař ji nohy zkušeným okem zkontroloval, vyfotil, zeptal se na dojmy. Daniela říká, že od zákroku očekávala větší změnu, ale na lékařovi argumenty, že ji neslibovali modré z nebe, nemohla cokoli namítat, jedině liposukci zopakovat. Po dvou měsících se ale přeci jen vešla do všech kalhot, které si v obchodě vyzkoušela, takže dnes zákroku nelituje, ale už se směje všem fotkám před a po…

Je také pravda, že tuku ji na místech zásahu nepřibylo, nevypadají ale úplně přirozeně, nějaká nepatrná boule se objevuje. Kůže je tak nějak jinak citlivá. Jako by ani nebyla moje, končí své vyprávění Daniela.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).