Hlavní navigace

Liposukce rozhodně není metoda na zhubnutí

15. 10. 2019

Sdílet

 Autor: Archív
Otočíte „kohoutkem“ a tuk odteče. To je jeden z nejčastějších mýtů o možnostech plastické chirurgie. K čemu (ne)slouží liposukce, jak dlouho vydrží prsní implantáty, kde jsou schované jizvy po vytažení vrásek a vypnutí obličeje, jak si plastická chirurgie poradí s velkými prsy u mužů a jak dlouho „zraje“ nos po operaci?

Na pět dotazů, týkajících se plastické, estetické a kosmetické medicíny, odpovídá Svatopluk Svoboda, plastický chirurg.

1. K čemu (ne)slouží liposukce

Mohu liposukcí zhubnout?

Nikoliv. To je bohužel laický omyl, že liposukce je metoda na zhubnutí. Není, rozhodně není.

Liposukce je metoda na formování postavy, odstranění tukových buněk v podkoží v místě, kde to jinak většinou nejde. Vždy se ale jedná o relativně malé množství, váhově tak maximálně do tří až čtyř kilogramů.

Představa, že plastický chirurg do obézní dámy zarazí nějakou pípu a vypustí dvacet kilo sádla, je zcela mylná.

Galerie: Liposukce

2. Jak dlouho vydrží prsní implantáty

Uvažuji o zvětšení prsou. Nebudu muset jít ale za několik let na operaci znovu, aby mi plastický chirurg implantáty vyměnil?

V současné době valná většina firem, které implantáty vyrábějí, dává na své výrobky – tedy na prsní implantáty, které slouží k augmentaci neboli zvětšení prsů – doživotní záruku. Současně vás ale téměř všichni výrobci upozorňují, že byste své implantáty neměla považovat za doživotní a že může dojít k tomu, že bude třeba je vyměnit. Jak tomu rozumět?

Záruka se většinou vztahuje na skrytou výrobní vadu. To znamená, že implantáty budou výrobcem nahrazeny v případě, že dojde k jejich samovolnému poškození (prasknutí) bez zjevné příčiny. Záruku na to, že vaše prsa budou i po letech stále krásná jako v mládí, vám nikdo nedá. Letitá praxe ukazuje, že dobře vhojené a dobře padnoucí kvalitní implantáty vydrží bez obtíží dlouhou řadu let, dvacet i více. Ale stává se mi, že třeba po patnácti či dvaceti letech s implantáty žádá pacientka výměnu za jiné, ne snad proto, že by byly poškozené, ale prostě proto, že prsa už nejsou tak krásná jako dříve a výměna mnohé napraví. Ale žádné pravidlo, že by bylo nutné implantáty po několika letech měnit, určitě není.

Galerie: Zvětšení prsou (augmentace)

3. Jizvy po vytažení vrásek a vypnutí obličeje

Kde jsou jizvy po faceliftu? 

Mluvíme-li o klasickém faceliftu, tedy vytažení vrásek a vypnutí obličeje, jsou jizvy také klasické. Řez začíná většinou nad spánkem ve vlasaté části hlavy, vede k hornímu okraji ušního boltce, dále pokračuje těsně před uchem, obkružuje ušní lalůček a stáčí se za ucho, následně míří při hranici vlasové vzadu na krk, kde končí.

Zdá se to velmi rozsáhlé a také to rozsáhlé je, ale takto vedený řez umožní dobrou preparaci svalově-fasciálního aparátu obličeje a jeho vypnutí, což zaručuje dobré a dlouhotrvající výsledky.

Převážná část jizvy je ale skrytá, ať už ve vlasech, či za uchem, a pouze malá část před boltcem je, respektive může být, viditelná. Ale při pečlivé práci a jemné sutuře (sešití) kůže je velice nenápadná.

4. Mužská prsa

Dají se plastickou operací zmenšit mužská prsa?

Muži příliš velká prsa většinou nemívají, ale může se stát, že při určité hormonální nerovnováze dojde ke zvětšení prsních žláz i u mužů. Toto onemocnění se nazývá gynekomastie a převážně postihuje mladé muže.

Dá se poměrně snadno operovat a výsledky bývají výborné. Další příčinou velkých mužských prsů je nadměrná tloušťka. Mužské prsy mohou být také povislé po výrazném zhubnutí. I s tím si plastická chirurgie umí dobře poradit.

5. Po operaci nosu

Jak dlouho trvá hojení po plastické operaci nosu?

Samotné hojení po operaci nosu není příliš dlouhé a samozřejmě hodně záleží na tom, jaká modelace nosu byla provedena, zda byl operován nos včetně kostěných částí, či jenom jeho část chrupavčitá.

Tak i tak trvá vlastní hojení dva až tři týdny, ale zejména při operaci kostry nosu je třeba si uvědomit, že kosti srůstají nejméně měsíc, spíše šest týdnů. Otoky mohou přetrvávat výrazně déle.

Ale co se týče definitivního tvaru nosu po plastické operaci, každý zkušený plastický chirurg vám řekne, že nos po operaci „zraje“ půl roku i déle.

Odborná spolupráce:

MUDr. Svatopluk Svoboda

Plastický chirurg, zaměřuje se především na oblast plastické, estetické a kosmetické chirurgie. Je vedoucím lékařem a provozovatelem 1. kolínského sanatoria, v Praze vede soukromou ordinaci plastické chirurgie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).