Hlavní navigace

Liposukce není dobrou léčbou obezity. Ani jako poslední možnost

9. 5. 2017

Sdílet

 Autor: Archív Ondřeje Měšťáka
Plastika břicha (abdominoplastika) a liposukce není jedno a totéž, upozorňuje na častý omyl Ondřej Měšťák a vyjmenovává další mýty plastické chirurgie.

Typická situace – do ordinace plastického chirurga přichází žena po porodu, která nenašla jiný způsob, jak se zbavit povislého břicha, respektive nadbytečné kůže, která jí po porodu dítěte zůstává. Na lékaře se obrací s tím, že by chtěla podstoupit liposukci. Ale je to správné řešení?


Autor: Archív Ondřeje Měšťáka

Plastický chirurg Ondřej Měšťák z Kliniky plastické chirurgie Nemocnice Na Bulovce upozorňuje, že kromě liposukce existuje jiná procedura, tzv. abdominoplastika (plastická operace břicha). Tyto zákroky se od sebe liší, někdy je vhodná kombinace obou procedur.

Abdominoplastika „dělá ploché břicho“, odstraňuje kůži

Cílem abdominoplastiky je, aby břicho mělo přirozeně plochý vzhled. Zpravidla se podstoupení abdominoplastiky doporučuje právě ženám po vícečetných porodech, kdy břišní svalstvo bývá zpravidla výrazně ochablé a dochází tím k povisnutí kůže. Ta se abdominoplastikou odstraní a břicho upraví tak, aby mělo přirozený plochý vzhled, jako tomu bylo v době před těhotenstvím.

Plastika břicha je jedna z nejefektnějších operací, podívejte se, co umí, pro koho je vhodná a jak probíhá abdominoplastika.

Liposukce slouží k odstranění tuku a tvarování těla

Liposukce na druhé straně primárně slouží k odstranění tukových polštářů a k vytvarování kontur postavy do požadované podoby. Proto je také liposukce dlouhodobě jedním z nejvyhledávanějších zákroků dnešní plastické chirurgie. Nejžádanější pak jsou liposukce provedené v oblastech břicha, boků, stehen a hýždí.

Galerie: Liposukce

„Obecně platí, že abdominoplastika odstraňuje nadbytečnou kůži. Liposukce pak má za cíl odstranit nadbytečný tuk z podkoží. Často se obě procedury kombinují jako takzvaná brazilská lipoabdominoplastika. Ta vede podle mého názoru k nejlepším výsledkům,“ říká Ondřej Měšťák a dále uvádí na pravou míru několik zažitých mýtů o liposukci.

10 mýtů o liposukci

1. Tuk se po liposukci vrátí na jiném místě

Jeden z nejčastějších mýtů, se kterým se plastičtí chirurgové setkávají. Liposukce v určité oblasti odstraňuje tuk trvale. V případě, že tělo posléze bojuje s větším množstvím kalorií, které nedokáže spálit, uloží je do zbývajících tukových buněk. Jednotlivé tukové buňky rostou rovnoměrně, avšak ne v místech, kde byla provedena liposukce. Tato místa nebudou vyplněna stejně jako dříve. Plnit se budou rovnoměrně zbývající tukové buňky ve zbytku těla. Čím více tukových buněk si necháte odstranit, tím více budou nabírat zbylé tukové buňky, když budete přibírat na váze.

2. Výsledky liposukce nejsou trvalé

Výsledky liposukce mají být trvalé. To znamená, že tukové buňky, které jsou odebrány, se znovu neobjeví. Pokud však v budoucnu přiberete na váze, tuk se bude hromadit v okolních oblastech a zbývající tukové buňky v ošetřované oblasti se mohou zvětšit. Ačkoliv jsou tedy tukové buňky liposukcí trvale odstraněny, vy se i přesto můžete potýkat s nežádoucím obsahem tuku, pokud přiberete na váze. Jen vaše zdravé návyky určí, zda si udržíte výsledky liposukce.

3. Liposukce je rozumnou léčbou obezity

Liposukce není dobrou léčbou obezity. Liposukce není efektivní ani jako poslední možnost pro lidi, kteří nejsou schopni zhubnout pomocí diety a cvičení.

 

4. Neinvazivní alternativy liposukce jsou stejně dobré

Liposukce je stále považována za zlatý standard pro tvarování těla. Je nejvíce předvídatelná a prováděna v jediném zákroku. Existují i minimálně invazivní alternativy, které vám však nedají tak dramatické výsledky a pro požadovaný efekt je nutné ošetření opakovat. Nejúčinnější neinvazivní možnosti jsou použití tepla, chladu nebo ultrazvuk.

5. Díky liposukci zhubnu

Liposukce má ve skutečnosti jen malý vliv na čísla na váze. Není to metoda hubnutí, ale je to způsob, jak řešit konkrétní oblasti tuku, tedy tvarování těla. Mnoho pacientů tak nejprve dosáhne své cílové váhy a následně pomocí liposukce vyladí vzhled postavy, na níž tak tvrdě pracovali.

6. Liposukce odstraní povolenou kůži

Liposukce se výhradně zaměřuje na odstranění tuku, takže vám nevyhladí přebytečnou kůži. Nicméně, někteří pacienti využívají chirurgických zákroků kombinující odstranění tuku i kůže.

Galerie: K čemu vede šílené hubnutí

7. Po liposukci budu mít nápadné jizvy

Jakýkoliv chirurgický zákrok zanechává jizvy, avšak jizvy po liposukci jsou velmi malé a jemné. Řezy se provádí jen velmi malé pro trubičky na odstranění tuku, a navíc se strategicky umisťují do co nenápadnějších oblastí.

8. Liposukce odstraňuje celulitidu

Celulitida je tuk umístěný přímo pod povrchem kůže. Vytváří na ni hrbolatý a nerovný povrch, protože tlačí přes pojivové tkáně. Ačkoliv nepředstavuje žádné zdravotní problémy, mnoho lidí ji považuje za neatraktivní. Liposukce celulitidu neodstraní, ale může přispět k její menší viditelnosti. O jejích možnostech je dobré se poradit se svým lékařem.

9. Liposukce vede k trvale vytvarovanému břichu 

Do jisté míry je to pravda, ale záleží na vás a vašich očekáváních. Čím méně máte tuku, tím je pravděpodobnější, že dosáhnete vytvarovaného břicha, než pacienti s vyšším obsahem tělesného tuku (i přestože si nechají odstranit více tuku).

10. Čím více odstraněného podkožního tuku, tím lépe

Čím více tuku si necháte odstranit, tím vám hrozí větší riziko vzniku nežádoucích nerovností a zvyšuje se také celkové operační riziko. Proto je dobré nepřekračovat objem odsáté tukové tkáně přes cca tři až čtyři litry.

Doc. MUDr. Ondřej Měšťák, Ph.D.

Působí jako plastický chirurg na klinice Esthé. Současně pracuje na Klinice plastické chirurgie nemocnice Na Bulovce a 1. LF UK jako zástupce přednosty pro výuku. Zabývá se celým spektrem plastické chirurgie, kromě estetické chirurgie rekonstrukcemi prsů po onkologických onemocněních, rekonstrukcemi břišní stěny a rekonstrukční mikrochirurgií.

Zdroj: TZ Ondřej Měšťák

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).