Hlavní navigace

Olej z řízků do dřezu? Zapomeňte, patří do speciálních kontejnerů, stejně jako olej z rybiček a máslo

8. 12. 2023

Sdílet

Předvánoční i vánoční období je v tuzemských domácnostech tradičně charakterizováno vyšší spotřebou tuků, a to nejen kvůli smažení kapra nebo řízků ke štědrovečerní večeři. Oslava stíhá oslavu, vaříme a smažíme více než jindy. Bohužel však použitý olej neumíme správně likvidovat. Jaká jsou pravidla?

Jedno je jasné. Vylévání tuků do dřezu nebo toalet působí problémy vodohospodářům a vlastně i spotřebitelům. Protože kvůli tomu stoupají náklady na čištění odpadních vod, vylitý olej ze smažení zanáší kanalizační sítě a v důsledku může způsobit problémy jim samotným, když si olejem ucpou potrubí v domě či bytě. 

Co se dozvíte v článku
  1. Olej nepatří přímo do popelnice
  2. Které tuky se třídí? 
  3. Najděte si svůj kontejner
  4. Co se děje s olejem po vytřídění
  5. Třídit musí i gastro provozy

Olej nepatří přímo do popelnice

Správný postup při likvidaci jedlých olejů a tuků v domácnostech přitom není nijak složitý – stačí jen použité oleje shromažďovat ve vhodné nádobě a následně oleje i s nádobou vhodit do příslušných kontejnerů, které jsou zejména ve městech rozmístěny obvykle vedle kontejnerů na běžný odpad. Pozor, tuk se do kontejnerů či popelnic nelije přímo, musí být v lahvi, a to plastové, dobře uzavřené. 

Kontejner na likvidaci olejů lze poměrně snadno poznat podle toho, že má většinou ve víku odklápěcí kruhový otvor, jímž se do něj nádoby s olejem vhazují. Nejvhodnější nádoby na shromažďování oleje jsou běžné PET lahve, naopak skleněné nádoby jsou zcela nevhodné, neboť se mohou při vhazování do kontejnerů, případně při svozu kontejnerů, rozbít, a znemožnit tak další zpracování použitých olejů. 

Důležité vědět! PET lahve s olejem nepatří do žlutých kontejnerů či popelnic na plasty. Skončily by tak v provozu, který není zařízen na zpracování a recyklaci tohoto druhu odpadu. 

V domácnosti přitom PET lahev s použitým olejem mnoho místa nezabere, je však vhodné ji nějak označit, aby si její obsah někdo nespletl s ještě nepoužitým, a tedy ne k likvidaci určeným olejem, nebo dokonce s nějakým nápojem. Důležité je, aby byla lahev zcela plná, než ji vyhodíte.

Které tuky se třídí? 

Píšeme o oleji, zejména po smažení, ale ve skutečnosti by se mělo třídit a mířit do speciálního kontejneru mnohem více druhů tuků. Možná vás překvapí, že jde třeba i o olej z rybiček v konzervě nebo máslo. Jinými slovy, nic z toho nepatří do dřezu. 

Druhy tuků, které můžete dávat do kontejneru:

  • Rostlinný olej, například po smažení
  • Olej ze salátu
  • Olej z rybiček
  • Olej z nakládaných potravin
  • Máslo
  • Výpek z masa
  • Olej z marinování masa či zeleniny
  • Sádlo

A pozor, použité tuky nepatří ani do kompostu, jakkoli se tak často děje. Olej totiž okolní půdu kontaminuje, dusí drobné organismy. Při domácím kompostování si můžete dovolit kompostovat bílé ubrousky, kterými jste setřeli mastný film z pánvičky poté, co jste olej či máslo po smažení slili do PET lahve pro vytřídění. Tyto mastné ubrousky můžete dát i do směsného odpadu. Jak likvidujete použitý kuchyňský olej?

Najděte si svůj kontejner

Použité oleje je doma možné skladovat kdekoli, při jakékoli teplotě a svým způsobem libovolně dlouho, dokud nejsou PET lahve naplněny. Kde všude jsou aktuálně kontejnery na likvidaci použitých olejů instalovány, lze zjistit na třeba na mapě kampaně Třídím olej – zde

Že u vás takové kontejnery nejsou? V tom případě chtějte po vedení své obce, aby to napravila. Na uvedeném webu si lze navíc dohledat celou řadu dalších informací spojených s likvidací olejů. 

Co se děje s olejem po vytřídění

  • Vytříděný olej prochází několikastupňovým procesem, při kterém se čistí od zbytků potravin, přepálených částeček a zbytkové vody
  • Vyčištěný olej putuje k dalšímu zpracování v průmyslu, především v petrochemickém
  • Vznikají z něj biopaliva druhé generace
  • Kromě toho se recyklovaný olej používá v kosmetickém průmyslu, gumárenství

Sběr použitých jedlých tuků je mimo jiné také v zájmu samotných spotřebitelů. Tuky, končící v kanalizaci, totiž ztuhnou a kanalizaci ucpou, přičemž toto riziko je vyšší u malých profilů vnitřních rozvodů vody a přípojek kanalizace. Výsledkem pak může být vytopení obydlí spotřebitele a zbytečné náklady na vyčištění přípojky v řádu tisícovek korun.

Jak nepokazit vánoční smažení? Z pánve nesmí stoupat kouř Přečtěte si také:

Jak nepokazit vánoční smažení? Z pánve nesmí stoupat kouř

Vůbec nejhorší je pak kombinace, kdy lidé likvidují prostřednictvím toalet nejen použité nebo přebytečné tuky, ale také takzvané vlhčené ubrousky, tyčinky do uší a další drobné pevné předměty. Taková kombinace vytvoří v kanalizaci pevnou a nepropustnou krustu, což v minulosti vedlo k velkým haváriím na kanalizačním potrubí, známých především ze zahraničí – to se stalo například v Londýně. 

Třídit musí i gastro provozy

Sběr jedlých olejů v obcích a městech zavedla vyhláška ministerstva životního prostředí 321/2014 s platností od ledna roku 2020. Ekologická likvidace použitých olejů je nutná i v gastro provozech, které by měly být vybaveny k tomuto účelu takzvanými lapoly neboli odlučovači tuku. 

Jak likvidujete použitý kuchyňský olej?

Množství vyprodukovaného oleje určeného k likvidaci prostřednictvím lapolů stanovuje místně příslušný kanalizační řád, který se lokálně může lišit a který vychází obvykle z množství v provozech připravovaných jídel. 

Ne každý přitom ví, že pro menší gastronomické provozy existují i takzvané „poddřezové lapoly“, jejichž nabídka na trhu je poměrně široká, což v praxi znamená, že není vždy třeba budovat nákladné velkokapacitní podpovrchové lapoly. 

Důležité ale je, že každý producent olejů musí limity kanalizačních řádů dodržovat, jinak se vystavuje riziku kontrol a pokut v případě, že nesprávnou likvidací olejů ohrožuje provoz kanalizačních sítí. V krajním případě hrozí dokonce uzavření provozovny, respektive zrušení vodohospodářských služeb. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).