Hlavní navigace

Liga krásných

13. 7. 2010

Sdílet

Chcete se zaregistrovat do internetové seznamky, pošlete údaje a fotku – a přijde zamítavá odpověď. Sorry, nejste dost krásní, nemůžete mezi nás. Táhněte si někam do Ošklivákovic.

Internetová seznamka BeautifulPeople­.com, jejímiž členy se mohou stát jen krásní lidé, hlasovala o tom, kdo je nejkrásnějším hráčem světového poháru ve fotbale, a to na stupnici od 1 do 10. Nejvyšší skóre (7,99) zatím získává Španěl Fernando Torres. Naopak titul nejošklivějšího hráče šampionátu si momentálně drží Francouz Franck Ribery s ratingem 2,98.  Koncepce hodnocení krásy je možná sice politicky nekorektní, ale seznamka tvrdí, že taková je prostě lidská povaha.

Čtěte téma: Vnímání krásy – důkaz našeho polidštění

Co nás opravdu polidštilo? Krása. A v žádném případě práce!

S šestkou bych nechodila

BeautifulPeople.com jsou sice největší komunitou krásných lidí na světě, ale v žádném případě nejsou jediní, kteří hodnotí stupeň atraktivity lidí na číselné stupnici. Mnoho jednotlivců to dělá podobně, až už podvědomě nebo zcela vědomě.

Vstup jen pro krásné
Autor: Beautifulpeople­.com

Vstup jen pro krásné

Třeba modelka Jana (22) z Brna o sobě tvrdí, že je přinejmenším devítka, a nechtěla by chodit s někým, koho by ohodnotila na šestku nebo ještě méně.

„Nepotřebuju chodit zrovna s mužem, který je devítka nebo desítka, protože u mužů jsou důležité i jiné faktory, jako třeba šarm, smysl pro humor a peníze, ale zároveň bych nechtěla být s někým, kdo je očividně v úplně jiné lize a všichni se mě pořád budou ptát, proč s ním jsem. Nebo ještě hůř, budou se ptát jeho, proč si myslí, že s ním jsem, a mě podezírat, že je to třeba kvůli penězům,“ říká Jana, vysoká, štíhlá bruneta, kterou bych musela zcela upřímně ohodnotit na 9,2 až 9,4, ale to bych se ovšem nejdřív musela přenést přes svůj odpor k podobnému způsobu hodnocení.

Čtěte téma: Každý jinak ošklivý

Krása se sice nedá hodnotit objektivně, ale aspoň pro ni existují určité společné prvky. Ale je nějaká šablona na to, jak vypadá opravdu ošklivá žena? Nebo ošklivý muž? A vidíme je všichni stejně? 

Krása podle většiny

Provozovatelé BeautifulPeople.com jsou ale zvyklí na kritiky, podle kterých uměle vytvářejí představy o tom, jak by měl vypadat atraktivní člověk. Tím mají podporovat stereotypy a vyvolávat v lidech komplexy; jako by jich beztak neměli dost.

V pravidelném seznamu nejkrásnějších lidí světa magazínu People se na 1. místě umístila Julia Roberts...

V pravidelném seznamu nejkrásnějších lidí světa magazínu People se na 1. místě umístila Julia Roberts…

BeautifulPeople.com ale tvrdí, že se v žádném případě nesnaží definovat, jak by měl vypadat objektivně krásný člověk. Pouze poskytují autentický vzorek toho, jak si lidé sami myslí, že krásný člověk vypadá.

Funguje to víceméně demokraticky. Všichni, kdo chtějí být členy, musí být ohodnoceni stávajícím členy opačného pohlaví. Ti musí do 48 hodin rozhodnout, jestli je uchazeč dostatečně krásný na to, aby mu umožnili členství. Je to trochu jako elitní klub, ve kterém je každý člen zároveň i vyhazovačem.

Jak krásní si připadají čtenáři serveru Vitalia.cz?

Jak byste ohodnotili sami sebe na stupnici krásy?

Vlastně na tom nezáleží. Jenže…

Jana členkou není, protože nechce, aby si ji partner vybral jen proto, že je krásná. Ačkoli ví, že muži „milují očima, kdežto ženy ušima,“ přála by si, aby se do ní muž zamiloval i proto, že je chytrá, milá, zábavná a hudebně nadaná.

...a na druhém místě je model Channing Tatum

…a na druhém místě je model Channing Tatum

I když je zvyklá slýchat od lidí, zejména mužů, nebetyčné komplimenty, přijde jí ponižující, aby jí lidé takto veřejně hodnotili. „Takové hodnocení má být osobní,“ říká. „Je to otázka toho, jak atraktivní mně osobně někdo připadá. Já často třeba dám někomu na ulici osmičku a moje kamarádka si myslí, že si nezaslouží ani trojku. Je to hodně individuální.“

Jana říká, že jí vlastně nezáleží na tom, jak muž vypadá, ale zkušenosti je vedou k tomu, že by s nikým výrazně ošklivějším chodit neměla. „Jednou jsem chodila s klukem, který nebyl moc hezký, a lidi na nás pořád koukali, špitali si a smáli se, prostě měli připomínky,“ vzpomíná Jana. „On z toho měl obrovský komplex a pořád chtěl vědět, jak někdo jako já může být s někým jako on. A na tom vlastně náš vztah ztroskotal. Mě přestalo bavit, pořád ho přesvědčovat, že ho mám opravdu ráda.“ 

Co si o podobných žebříčcích a hodnoceních krásy myslíte vy?

Máte-li výjimečný a silný příběh lásky, o který se chcete podělit, napište nám na adresu laska2010@vita­lia.cz.

V případě, že váš příběh budeme mít zájem publikovat, spojíme se s vámi. Chápeme, že témata lásky jsou citlivá, a proto můžeme v zájmu zachování anonymity vaše jméno v článku změnit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka, novinářka, pravidelná spolupracovnice serveru Vitalia.cz, autorka Newsweeku, New York Times, Reflexu, Respektu a Lidových novin

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).