Hlavní navigace

Lidové recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa

16. 1. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
S nachlazením se lidé potýkají ve všech koutech naší planety. Rýma, bolení v krku nebo teplota se nevyhýbají Mexičanům, Japoncům ani Ukrajincům a každý národ má proti nim své tradiční recepty.

Kurkumové mléko / Haldi ka doodh – Indie

Haldi ka doodh není jen mléko. Je to nálož na antioxidanty bohaté kurkumy, zázvoru a medu doplněná o špetku černého pepře. Kurkuma patří v ájurvédě ke klíčovým léčivkám, podporuje také trávení a pomáhá při bolesti zubů. Báječné účinky kurkuminu potvrzují i moderní vědecké studie. Při přípravě se doporučuje použít mandlové mléko.

Recept:

2 hrnky mandlového mléka
1 lžíce medu
1 lžíce kokosového oleje
1 lžička mleté kurkumy
1 lžička mleté skořice
špetka černého pepře a nastrouhaný zázvor

Smíchejte všechny ingredience v malém hrnci a za stálého míchání uveďte do mírného varu. Nechte pomalu vařit zhruba deset minut. Poté sceďte a pijte teplé.

Rýžová kaše / Congee (Jook) – Čína

Rýžová kaše, kterou si dávají Číňané rádi jako snídani. Jedná se o terapeutické a povzbuzující jídlo. Používá se při nachlazení či při problémech s trávením. Congee je jídlo velmi lehké a snadno stravitelné.


Autor: Pixabay.com / Yees, podle licence: Public domain

Recept:

½ šálku dlouhozrnné rýže
6 šálků domácího vývaru (masového nebo zeleninového)
1 lžička soli

Vařte v tzv. pomalém hrnci nebo normálním hrnci. Přiveďte k varu, za častého míchání vařte na mírném plameni dvě až tři hodiny. Můžete podle chuti přidat avokádo, kokosový olej, zázvor, ryby, drůbež, zeleninu, uvařené fazole či mořské řasy. Řasy mají mnohem více minerálních látek než zelenina a můžeme je přidat do celé řady jídel, ale mají i léčebné účinky.

Švestičky / Umeboshi – Japonsko

Tyto super slano-kyselé švestičky jsou plné kyseliny citronové a jsou vyzdvihovány pro své antibakteriální působení, zejména proti Streptococcus mutans a Helicobacter pylori.


Autor: Wikipedia.org / Sekiuchi, podle licence: CC BY-SA 3.0

Můžete je namočit do zeleného čaje nebo přidat do kaše congee. Jsou skvělé jako prevence, ale také při prvních příznacích nachlazení. Jsou považovány za královnu alkalizující potravy. A ideálně se hodí také při kocovině.

Slaná lékořice – Holandsko

Nejen Holandsko, ale všechny skandinávské země holdují slané lékořici. Lékořice je užívána od pradávna. Lze ji vysledovat v indiánské, čínské i egyptské medicíně, která ji popsala jako bylinu pro léčbu respiračních onemocnění. Posiluje imunitu a působí proti virům. Má mnoho zdravotních benefitů, mimo jiné působí antibakteriálně, je dobrá proti bolesti v krku.

Průměrný Holanďan zkonzumuje téměř dvě kila slané lékořice ročně. U nás jsme zvyklí na lékořici spíše v cukrovinkách, sama o sobě je sladká, obsahuje látku padesátkrát sladší než cukr. Kořenu lékořice se přezdívá sladké dřevo a patří k nejznámějším přírodním drogám. Je hojně užívaný jak v lidovém léčitelství, tak v klasické medicíně. Často se využívá jeho schopnost rozpouštět hleny. Lékořice se však nesmí nadužívat a není vhodná v těhotenství.

Nápoj Gogol Mogol – Ukrajina a Rusko

Pro některé se jedná o vánoční nápoj a pro jiné o první obranu proti nachlazení a bolesti v krku.

Recept:

1 žloutek
1 lžíce medu
1 lžíce másla
1 hrnek mléka
lžička sody bikarbony
0,5 dcl rumu nebo koňaku
dle chuti koření na ochucení – vanilka, muškátový oříšek

Vyšlehejte žloutek se lžící medu až do pěny. V jiném hrnci pořádně ohřejte mléko, přidejte máslo, aby se rozpustilo a poté mléko nalijte na vyšlehaný žloutek, vmíchejte sodu a rum nebo koňak. Dle chuti můžete přidat špetku vanilky nebo muškátového oříšku. Popíjejte po douškách před spaním a pak se vypoťte.

Ochucené saké / Tamagozake – Japonsko

Japonský drink podobný našemu vaječnému koňaku nebo ukrajinskému Gogol Mogolu.

Recept:

200 ml saké
2 lžíce medu
1 cm nastrouhaného zázvoru
1 vajíčko

Vyšlehejte vajíčko s medem. Zahřejte saké, přidejte k němu zázvor a rychle svařte. Poté horké saké za stálého šlehání pomalu vlévejte k vyšlehanému vajíčku. Popíjejte teplé po douškách.

Kvašená zelenina / Kimčchi – Jižní Korea

Křupavé kvašené zelí s daikonem (bílou ředkví), okurkami a chilli papričkami je národním korejským pokrmem. Kimčchi je plné železa, vitamínu A a B, přírodních probiotik a enzymů. Aktivuje imunitní systém a podporuje trávení.


Autor: Pixabay.com / jinhokim, podle licence: Public domain

Recept:

1 kg pekingského zelí
5 lžic korejské mořské soli
2 lžíce prášku z chilli papriček
4 stroužky česneku
lžička čerstvého strouhaného zázvoru
2 lžíce rybí omáčky
sezam na posypání
možno přidat ještě tenké nudličky mrkve, bílé ředkve a jarní cibulku

Klíčové je nasolení zelí, aby bylo dostatečně měkké včetně tlustých řapíků, a následné odsolení v podobě opakovaného proplachování. Jestli už je propláchnuto dostatečně, poznáte po ochutnání. Moc slané? Tak znova. A znova. Jestliže nechcete v průběhu osmi hodin každou půlhodinku až hodinku promíchávat sůl a zelí a proces toužíte urychlit, rozmíchejte přibližně v litru vody 4–5 lžic soli a ponořte kilo nakrájeného zelí. Klidně ho něčím zatižte, ať neplave na hladině. Za dvě hodiny bude připraveno na propláchnutí.

Když je zelí slané už jen tak akorát, smíchejte ho s pastou utřenou z chilli, rybí omáčky, česneku a zázvoru a pomocí gumových rukavic pořádně promíchejte a vmačkejte do každého kousku. Konzumovat můžete ihned, nebo nechte salát den až dva dny ve sklenici v pokojové teplotě, každý den promíchejte a následně dejte do lednice. Tam vydrží i měsíc.

Bylinka Umckaloabo – JAR

Zuluové, obyvatelé Jihoafrické republiky, využívají po staletí Umckaloabo jako hlavní léčivku proti kašli.

Extrakt z rostliny, česky pod názvem Kaloba, je dnes k mání i v moderní formě kapek nebo tablet a má své místo při respiračních onemocněních, běžné chřipce a akutní bronchitidě. Pomáhá také posilovat imunitu a uvolňovat hlen.

Ohnivý cider – USA

Velmi oblíbený lék na podporu imunity, trávení a také při prvních příznacích nachlazení a chřipky. Chutná kombinace jablečného octa, doplněná o med, byliny a koření, pomáhá stimulovat imunitu, podporovat trávení a bojovat s viry a bakteriemi.

Recept:

1 díl jablečného octa
0,2–0,5 dílu medu
další ingredience podle dostupnosti: česnek, cibule, zázvor, křen, chilli papričky, rozmarýn, tymián, kurkuma, citronová kůra z bio citronu a další

Uložte takto připravený cider na měsíc na tmavé a chladné místo, než se v něm vylouhují všechny přísady. Poté si dávejte ráno jednu lžíci na prohřátí a jako prevenci v zimních měsících – nebo tři lžíce každé ráno, když cítíte, že jste nachlazení.

Máslo na imunitu – USA

Super máslo, které můžeme použít tam, kde bychom použili běžné máslo.


Autor: Isifa.cz

Recept:

225 g bio ghee – přepuštěného másla
½ šálku extra panenského olivového oleje
3 lžičky kolostra v prášku
2 lžičky l-glutaminu v prášku
6 kapslí zinku
1 lžíce medu

Vše promícháme v mixéru a uložíme do lednice, kde máslo vydrží asi dva týdny.

Česnekovo-medový sirup – Mexiko

Staří Aztékové používali na horečky, záněty a infekci především recept z kaktusu nopal. Dnešní Mexičané nopal využívají především pro jeho schopnosti kontrolovat cukr v krvi a redukovat cholesterol, ale znají i jeho účinky jako přírodního antibiotika. Z bylin se využívá k léčivým účinkům arandano (brusinky), brusinkový čaj používají lidé nejen jako v České republice na záněty močových cest, ale pro jeho antivirové účinky také proti nachlazení. Při jakémkoliv onemocnění se nejen v Mexiku, ale v celém světě doporučuje odpočívat a hlavní důraz věnovat také psychice. V Mexiku je za tímto účelem hojně používaná mučenka, kterou si lidé pěstují, ale roste i ve volné přírodě. Jako přírodní antibiotikum funguje i česnek. A právě ten je také základem mexického nejčastějšího domácího receptu na nachlazení.

Recept:

200 g medu
1 stroužek česneku
šťáva ze dvou limetek
Možno přidat i na jemno nastrouhaný zázvor a pít až pětkrát denně.

Skořicovo-zázvorový med – Česká republika

recept Michaely Carter

Med je potravina, kterou máme nejspíš každý doma. Bohužel med prodávaný v obchodních řetězcích je většinou zpracovaný, přehřátý, filtrovaný a vyčištěný. Nejzdravější med s největšími zdravotními benefity je med surový. Můžete ho koupit přímo od včelaře nebo v obchodech se zdravou výživou. Pokud si koupíte med v bio kvalitě, máte také zaručeno, že med pochází z ekologicky nezatížených luk a lesů, včelař nepoužil preventivně antibiotika a nedokrmoval včely cukrem.

Recept:

370 ml medu
2 polévkové lžíce skořice
1 polévková lžíce sušeného zázvoru v prášku nebo 3 cm jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru (v bio kvalitě má silnější účinek)

Nalijte med do čisté, nejlépe nerezové nebo skleněné nádoby. Položte nádobu na hrnec, do kterého předem nalijte vodu do výšky 2 až 3 cm. Vodu v hrnci pomalu ohřívejte tak, aby voda nedosáhla bodu varu. Med v misce ohřívejte společně se skořicí a zázvorem asi 15 minut. Pozor, aby se med nevařil, stačí taková teplota, abyste byli schopni do medu stále namočit prst. Po 15 minutách přelijte med s kořením do čisté uzavíratelné nádoby a nechte ho alespoň dva týdny odpočívat ve spíži. Čas od času ho můžete promíchat. Po dvou týdnech je med připravený ke konzumaci.

Kozinec s jablečným džusem – Česká republika

recept Michaely Carter

Neobvyklý bylinný nápoj pro podporu imunity je ideální v chladnějších měsících, které tradičně bývají obdobím chřipek a nachlazení.

Základem je kozinec, který se svými účinky podobá oblíbené a známé echinacee. Pomáhá bojovat proti virům, zvyšuje odolnost těla v boji s nemocemi. Pomáhá také lépe se vrátit po prodělané nemoci do aktivního života. Mimo jiné podporuje plíce, je tedy ideálním nápojem pro ty, kteří trpí na problémy s dýchacím ústrojím. Kozinec zvyšuje výkonnost, dodává energii, pomáhá zmírňovat následky stresu.

Recept:

500 ml uvařeného čaje z kozince (cca z 6–10 g sušeného kořene)
200 ml 100% čerstvé jablečné šťávy
špetka skořice

Vše smíchejte a teplé popíjejte v průběhu celého dne. Do nápoje si ale můžete přidat také čerstvé ovoce, čerstvou ovocnou šťávu, koření nebo bylinkový med.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Věnuje se naturopatii a psychosomatice, kterou doplňuje psychoterapeutickým přístupem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).