Hlavní navigace

Lidem s masivním krvácením pomůže „plná“ krev

25. 9. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Tzv. „plná“ krev zvyšuje šanci na přežití vážně zraněných s rozsáhlým krvácením. Česká republika ji začíná využívat mezi prvními na světě.

Přinášíme pravidelné novinky tuzemských akademických institucí, které se vztahují ke zdravotnictví, výživě a souvisejícím tématům.

Transfúze plné krve namísto jednotlivých složek

Česká republika je třetí zemí v Evropě a čtvrtou zemí na světě, kde se dostává do reálného klinického použití tzv. plná krev. V několika institucích se začíná používat pro řešení masivního krvácení. O novince informuje Ústřední vojenská nemocnice.

„Plná krev je univerzálně využitelná, vyrobená z krve dárců krevní skupiny 0 Rh negativní. Má nízkou hladinu protilátek proti červeným krvinkám a díky speciálním postupům úpravy je zbavena leukocytů, které bývají příčnou některých potransfuzních nežádoucích reakcí. Je tedy bezpečně použitelná pro každého pacienta s masivním krvácením,“ uvedl primář Ústřední vojenské nemocnice Miloš Bohoněk.

Krev 3 v 1

Běžně se krev odebraná dárcům zpracovává na jednotlivé složky, používané pro různé účely. Pacientovi je podávána jen ta část krve, které má nedostatek. Jsou to červené krvinky, krevní destičky a plazma. V případě plné krve je tomu jinak:

Dosud se u těchto pacientů podávaly jednotlivé složky krve, ‚plná‘ krev je, zjednodušeně řečeno, ‚tři v jednom‘ – člověk dostává potřebné složky krve najednou,“ vysvětlil primář.

Při masivním krvácení pacient tímto způsobem získá novou krev rychleji a přirozenější formou. Zvyšuje se tak šance na okamžité přežití a menší je i pravděpodobnost případných potransfúzních komplikací.

Plná krev patří samozřejmě do rukou odborníků, co dělat při masivním krvácení, zjistíte ve speciálu první pomoci.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval obor Výživa a stravování na Fakultě potravinářských a
biochemických technologií VŠCHT Praha. Pro server Vitalia.cz sleduje
novinky z akademického světa v oblasti výživy a zdraví, vědecká témata mapuje také coby redaktor webu Sciencemag.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).