Hlavní navigace

Levné potraviny - konzumace odpadků, nebo šetření jídlem?

28. 4. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
„Na nic si nehrajeme,“ říkají provozovatelé prodejen, kde nakoupíte za hubičku. „Proč vyhazovat jídlo, kterému nic není?“ Víte, jaký je rozdíl mezi datem spotřeby a dobou trvanlivosti?

Levné potraviny nezabíjejí ani nezpůsobují žaludeční potíže, i když si to mnozí lidé myslí. Možná už jste si všimli v Praze, Mostě či Litvínově obchodu s nápisem Levné potraviny a polepem výkladní skříně „Slevy až 90 %“ a obloukem se jim vyhnuli. Proboha, co tady můžou prodávat za odpadky, blesklo vám hlavou stejně jako mně.


Autor: Isifa.cz

Zvědavost nakonec zvítězila a dva tyhle krámy jsem navštívila a dokonce v nich i nakoupila. Sýr Prezident – Karel IV. za 15,90 Kč, jogurt Müller Gracie za 6,90 Kč, anglickou slaninu 33,6 dkg za 20,10 Kč, balíček mexických tortill za dvacku a oplatku Delissu XXL za 4,90 Kč. Špatně mi nebylo.

Tisíc lidí denně

V obchodě v Nuselské ulici jsem tak dlouho studovala obaly výrobků s údaji „spotřebujete do…" a „doba minimální trvanlivosti do…“, až na mě zákazníci upozornili paní vedoucí, protože jsem po prodejně chodila s tužkou a notýskem v ruce.

Blanka Dvořáková šéfuje zdejší malé prodejně z obchodní sítě Levné potraviny dva roky. Odhaduje, že sem přijde nakupovat asi tisíc zákazníků denně. Otevřeno je každý den od osmi do sedmi večer. A ujišťuje mě, že zde nenakupují jenom bezdomovci, senioři a maminky s dětmi, i když ti pochopitelně převažují: „Když přijede auto s jogurty, krám je hned plný. Chodí sem i lidé z úřadů v okolí. Ti se tím ale nechlubí.“ 

Jak číst údaje

Lidé občas nerozlišují datum spotřeby a dobu minimální trvanlivosti a kladou mezi tyto dva údaje rovnítko, domnívají se, že jde o synonyma. To je ale omyl, je v nich zásadní rozdíl. Po uplynutí data spotřeby se výrobek nesmí prodávat, protože nelze ručit za jeho zdravotní nezávadnost. Neznamená to ovšem, že závadný je, nebo že ho nelze spotřebovat. Zda někdo sní jogurt po uplynutí doby spotřeby, je jen a jen na jeho rozhodnutí, obecně se to však nedoporučuje.

Pokud je na výrobku uvedena „doba minimální trvanlivosti", tak se může prodávat i po jejím překročení, zákazník na to musí být ale viditelně upozorněn. Potravina je dále nezávadná, jen může mít změněnou jakost. Pokud jde o trvanlivé salámy, dokonce i směrem k lepšímu.

Co je co

  • datum spotřeby – po jeho uplynutí se výrobek nesmí prodávat, protože nelze ručit za jeho zdravotní nezávadnost. Neznamená to ovšem, že závadný je, nebo že ho nelze spotřebovat.
  • doba minimální trvanlivosti – výrobek se může prodávat i po jejím překročení, zákazník na to musí být ale viditelně upozorněn. Potravina je dále nezávadná, jen může mít změněnou jakost.

Můj nákup byl z pohledu zákona v pořádku. Jogurtu i slanině zbývaly do data spotřeby tři neděle, oplatkám minimální trvanlivost skončí v srpnu, tortilly a sýr už ji překročily, na což upozorňovalo označení.

Nevím, co koupím. Ani za kolik

Do obchodu Levných potravin nemůžete jít s lístečkem, co všechno potřebujete nakoupit. Na zeleninu a maso dopředu zapomeňte, zato můžete do košíku přihodit šampón či prací prášek. Vedle potravin totiž nabízejí i drogistické zboží.

Háček je ale v tom, že dopředu nevíte, co zrovna budou nabízet. A vlastně ani za kolik. „Zavolá dodavatel: ´Mám jogurty, zítra jim končí doba spotřeby. Chcete je?´ V takovou chvíli mám dobrou vyjednávací pozici kvůli ceně,“ říká Hana Havriljaková, jednatelka společnosti Levné potraviny, s.r.o. "Když mi sdělí, že má pět kamionů, tak je samozřejmě odmítnu, protože bych je do druhého dne neprodala. Jeden bych si troufla, i s tím rizikem, že pokud je neprodám, tak je na vlastní náklady budu muset zlikvidovat. Vždycky ale nejsem v tak výhodné situaci a s cenou nemohu jít o tolik dolů. Lidé se pak diví, proč nejsou ty jogurty opět za pět korun, ale třeba za sedm.“ 

Odkud se bere zboží?

Kde se najednou vezme kamion bezprizorních jogurtů nebo jiných výrobků? Těch důvodů je víc. Chtěl je zahraniční odběratel, ale neodebral. Firma mění obal, třeba když se Delta pekárny a Odkolek spojily pod United Bakeries, tak Levné potraviny půl roku prodávaly jejich těstoviny a linecké rohlíčky.


Autor: Isifa.cz

Zboží speciálně pro jejich prodejny vzniká také už při samotné výrobě. Na lince končí jogurty s vanilkovou příchutí a rozjíždějí se s jahodami. V mezičase vyběhnou z linky jogurty, v nichž se mísí vanilka s jahodami, ale na obale je napsáno jahodový jogurt. Říká se jim přejížďky.

A co s patkami od salámů? Ve vakuovaných balíčcích koupíte deset dvacet deka salámu nakrájeného na úhledná kolečka. V levných potravinách v lednici ve vakuovaných balíčcích najdete stejný salám, který ovšem není kalibrovaný, neváží stejně a místo koleček máte špičky.

V obchodě nekoupíte zlomky párků, ale při výrobě vznikají. Při balení sem tam nějaký praskne nebo se zlomí. I ty se nabalí a zavaakuují. Zboží je stejně kvalitní, ale není lehce prodejné v klasických obchodních sítích. „Kdyby neskončilo u nás, museli by ho výrobci složitě likvidovat, což je dost nákladné. A vyhazovat jídlo, kterému nic není…? Doma dělám také všechno proto, abych nic nemusela vyhodit,“ dodává Hana Havriljaková.

Pod kontrolou

Prodejně Levných potravin ve Veletržní ulici, která jede non stop už rok, vládne Pavlína Vetráková. „Potraviny stále sami kontrolujeme a průběžně ochutnáváme,“ říká. "Když se nám něco nezdá, nechám udělat rozbor, nestojím o žádný průšvih,“ vysvětluje Hana Havriljaková.

Ostatně, jak potvrzuje Romana Kadaňková ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce, prodejny společnosti Levných potravin kontrolují stejně jako klasické obchody, v nichž je prodej zlevněných potravin také možný. „Za to, že jsou tyto potraviny bezpečné, zodpovídá prodávající, potraviny musí být skladovány v hygienických podmínkách a při příslušných teplotních podmínkách. Zda tomu tak je, kontrolují naši inspektoři,“ podotýká.

Za hranice všedních dnů

Haně Havriljakové se název firmy Levné potraviny líbí, protože si na nic nehraje a jak říká, je český. Zakrátko už bude otevírat dvě prodejny na Slovensku a plánuje další v Čechách. Také Romana Kadaňková potvrzuje, že tento typ prodeje je rozšířenější než třeba před dvěma lety a obchody vyhledává stále více zákazníků.

Patříte mezi ně? Nebo byste se styděli nakupovat v podobných krámech? Věříte tomu, že levné potraviny nejsou zdraví škodlivé?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Publicistka, pracovala v týdeníku Reflex, zajímá ji každodenní život, vše co ji cestou „cvrkne do nosu“. Ráda poznává lidi, kteří ve svém oboru dokázali víc než rutinně pracovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).