Hlavní navigace

Léto za dveřmi: Jak se dostat co nejrychleji do formy?

17. 5. 2018

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Do léta už mnoho času nezbývá, ale pokud nemáte morbidní obezitu, pak ještě na postavě i celkovém životním stylu zvládnete zapracovat. A ani to nebude moc bolet.

Období dovolených se blíží a většinu lidí začíná zneklidňovat představa odhalení nedokonale vypadajícího těla. V některých případech to může dopadnout i tak, že v horkých dnech nosíme přebytečné množství svršků, jen abychom se vyvarovali nepříjemným pohledům okolí. A to se netýká jen žen. Pokud i vy patříte k těm, komu teplé letní dny přináší spíše smutek než radost, nezoufejte, tohle jsou tři tipy, díky kterým můžete být o krok blíže k vysněné postavě.

Aktivní každý den. Bez výmluv


Autor: Depositphotos.com

Bez pohybu to nepůjde

Někdo tvrdí, že pro hubnutí stačí pouze poupravený jídelníček. To ale nestačí. Pokud chcete své tělo zpevnit, fyzickým aktivitám se zkrátka nevyhnete. Začněte svůj den nakopávací čtvrthodinkou jógy, díky které nejen nastartujete metabolismus, ale získáte i více energie do rutinních činností. Jenom protažení a procházky ale zázraky neudělají. Pokud chcete účinně pálit tuky a dodat tělu pevnější tvary, zařaďte do každodenních aktivit cvičení HIIT. Jde o vysoce intenzivní trénink prováděný v intervalech, kterému stačí věnovat 15–30 minut denně. Díky vysoké spotřebě energie a nadměrně zrychlenému metabolismu bude tělo pálit tuky dokonce několik hodin po skončení tréninku. Hlavní myšlenka HIIT cvičení spočívá ve střídání velké a minimální zátěže, kterou můžete aplikovat na jakýkoliv pohyb.

Výzva: venkovní trénink

Využijte sluncem zalitých dnů a vyběhněte do parku. Začátečníkům doporučuji provádět patnáct sekund sprintu a třicet sekund chůze, opakovat po dobu dvacet minut a po každém tréninku se důkladně protáhnout. Postupně můžete navyšovat dobu sprintů a snižovat dobu odpočinku. Pokud ovšem nejste fanouškem běhání a cvičení před lidmi, zkuste tuto sestavu o čtyřech cvicích, kterou můžete provádět v pohodlí domova: kliky, dřepy, sklapovačky a angličáky. Každý cvik by měl být prováděn intenzivně po dobu dvaceti pěti sekund, po kterém vždy následuje deset sekund pauza. Opakujte stále dokola po dobu dvaceti minut.

Už žádné drinky


Autor: Depositphotos.com

Nezapomínejte, že alkohol obsahuje hodně cukru

Pitný režim je nesmírně důležitý nejen pro podporu správné funkce organismu, ale i hubnutí. Musíte ale volit ty správné tekutiny. Pokud ve vašem příjmu převažují slazené limonády a míchané koktejly, je pravý čas to změnit. S návratem teplých dnů se totiž zvyšuje touha po posezení s přáteli na venkovních zahrádkách restaurací a barů. Pokud ale opravdu stojíte o zdokonalení postavy, měli byste dát sladkým koktejlům sbohem. Velmi oblíbenými míchanými nápoji jsou Mojito, Gintonic a Aperol Spritz. Všechny tyto drinky jsou prezentovány jako nízkokalorická alternativa k tvrdému alkoholu, ale nenechte se zmást. Každý ze zmíněných nápojů obsahuje přes třicet gramů cukru na jednu sklenici. Když vezmete v potaz, kolik těchto drinků vypijete během večera, dostanete do těla minimálně dvojnásobek jeho doporučené denní dávky.

Výzva: zkuste měsíc na vodě

Postavte se výzvě čelem a překonejte svou touhu po ochucených nápojích. Po dobu jednoho měsíce doplňujte tekutiny pouze neperlivou vodou, které by nemělo být méně než dva litry, a neslazenými zelenými a bylinnými čaji. Vodu můžete dochutit citronovou šťávou a svěží mátou, díky čemuž se nejen hydratujete, ale dodáte tělu prospěšné antioxidanty. Po dodržení výzvy by vám měla přirozeně klesnout chuť po sladkých nápojích a je velmi pravděpodobné, že po nich sáhnete zcela výjimečně.

Vytrvat a nepolevovat


Autor: Depositphotos.com

Čím méně se kontrolujete, tím větší radost budete mít po třiceti dnech

To, co bylo zanedbáváno v posledních měsících, či dokonce letech, samozřejmě nejde dohnat ze dne na den. Pokud ale svou proměnu berete vážně, měli byste si stanovit nejen dlouhodobé, ale především reálně dosažitelné cíle. I přes výrazné změny dosavadního životního stylu nemůžete očekávat úbytek deset kilogramů za týden. Svým klientům radím provést nafocení, vážení a měření celého těla před prvním dnem změny režimu. Po celou dobu proměny by se neměli stresovat čísly na váze a přílišným prohlížením se v zrcadle. Ideální je, pokud své míry zkontrolují po delším časovém odstupu. Když porovnáte své fotky a míry po třicetidenním úsilí, uvidíte výraznější změny, než kdybyste se zkoumali každý den. I díky tomu budete více motivovaní nepřestat a pokračovat.

Výzva: Mějte přehled

Abyste se naučili lépe vnímat své tělo a jeho potřeby, denně si zapisujte vše, co jste snědli, a jaké fyzické aktivity jste vykonali. Zejména začátky bývají těžké a mnoho lidí se po čase vzdá i přes počáteční motivaci. Díky dennímu zapisování všech aktivit a jídelníčku získáte přehled o vývoji kondice a o způsobu stravování, a tím se snáze udržíte na cestě za vysněnou postavou. Navíc pomůžete předejít negativním myšlenkám, které mají za následek návrat do starých kolejí. Přeci byste nezahodili to, co si tolik přejete.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Fitness expertka společnosti Herbalife.

Bývalá sprinterka, reprezentantka na OH v Sydney. Certifikovaná trenérka Americké asociace fitness a aerobiku. Vyhledávaná odbornice v oblasti fitness, osobní trenérka atletů a celebrit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).