Hlavní navigace

Letní péče na dovolené u moře: Konopný olej hydratuje pokožku

10. 8. 2017

Sdílet

 Autor: Photo by Igor Ovsyannykov on Unsplash, podle licence: Public Domain CC0
Dopřejme na dovolené relax také své pokožce a vlasům a během léta o ně správně pečujme. Slunce v kombinaci se slanou nebo chlorovanou vodou jim totiž příliš neprospívá. Jak na to?

Na sluníčku a v teple nezapomínejte dodržovat dostatečný pitný režim. Tělo se v teple dehydratuje rychleji, a tak pijte o něco málo více než normálně, zejména pokud navíc vyvíjíte nějakou fyzickou aktivitu. Mimo jiné tím velmi prospějete své pokožce, která má na slunci tendenci vysychat.

Opalujte se s rozumem a hydratujte pokožku

Alfou a omegou péče o pleť na dovolené u moře je opalovací krém. Při jeho nákupu zohledněte, jaký je typ vaší pokožky a kam se chystáte. K moři vždy volte vyšší faktor ochrany, než byste použili v našich končinách. Pokud s sebou berete i děti, pořiďte jim silnější krém než sobě. Pro nejmenší děti se hodí krémy s faktorem 50+, protože bývají určeny pro citlivou pokožku.

Máme nakoupeno, ale tím to rozhodně nekončí. U opalovacího krému je totiž stěžejní jeho správné použití. Mazat se na pláži těsně před skokem do vody je rozhodně pozdě, protože pokožka potřebuje nějaký čas, aby krém stihla vstřebat. Ideální je mazat se zhruba dvacet minut před plánovaným sluněním a pravidelně se mazat i v průběhu dne. Faktor krému určuje, kolikrát déle můžete zůstat na slunci, než kdybyste byli bez něj, aniž byste se spálili. Pokud se tedy začínáte spalovat po deseti minutách, s krémem, který má faktor 30, budete mít ochranu až pět hodin. Důležitá je také denní doba, kdy se chystáte slunit. Nejsilnější je slunce mezi 11. a 15. hodinou, v tuto dobu se zdržujte raději uvnitř.

Při opalování se vyplatí svědomitost. Rudá pokožka je opravdu nepříjemná, pálí, někdy se na ní objeví i bolestivé puchýřky a nevypadá hezky. Přílišným opalováním bez dostatečné ochrany se na pokožce dříve vytvářejí vrásky a stařecké skvrny. Co je ale nejdůležitější – dodržováním zásad správného opalování předejdete potenciální hrozbě rakoviny kůže.

Pomoci může konopný olej

Péče pokračuje i poté, co s opalováním přestanete. Zejména pokud se vám stane, že se spálíte. Vybavte se přípravkem s obsahem panthenolu, který vaši kůži zklidní a zchladí. Pomoci mohou gely s obsahem aloe vera. Dobrým pomocníkem může být také olej z konopí, které má výrazné regenerační a zklidňující účinky.

Dnes jsou dostupné různé tělové a pleťové oleje. Vhodné jsou ty přípravky, které navíc obsahují jojobový olej. Jojobový olej je téměř identický se strukturou našeho kožního mazu a může vcelku obstojně zastat jeho funkci. Konopný olej pokožku dobře hydratuje, což je také cesta k delšímu opálení. Vhodné je tedy používat jej pravidelně.

Vlasům v létě prospěje speciální péče

Na dovolené nezapomínejte ani na péči o vaše vlasy. Pokud se chystáte vlasy před dovolenou barvit, raději to odložte na později. Barvení vlasy velmi oslabí a následné slunění a máčení ve slané nebo chlorované vodě by je mohlo dorazit. Nemluvě o tom, že na sluníčku vám barva vybledne. Místo toho si před dovolenou nechejte jen zastřihnout konečky, slunce totiž vaše vlasy pravděpodobně vysuší a zarovnáním docílíte toho, že nebudou vypadat jako sláma. Na ochranu vlasů před sluncem si lze pořídit speciální sprej s UV ochranným faktorem, díky kterému se vaše vlasy tolik neničí. Na dovolené se vyhýbejte fénování, kulmování a žehlení.

Až přijedete z dovolené, dopřejte svým vlasům regenerační zábal. Využít můžete konopný olej, který je ozdraví, vyživí a dodá jim ztracený lesk. Aplikovat jej můžete přímo ke kořínkům vlasů jako zábal minimálně na třicet minut, ale nebojte se jej nechat působit i celou noc. Ráno pak stačí vlasy umýt běžným šamponem.

Nepříjemná věc je na dovolené chytit úpal, vybavte se proto pokrývkou hlavy. Navíc tak pomůžete i svým vlasům, které se nebudou tolik vysušovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecná zdravotní sestra, odbornice z Carun Pharmacy, www.carun.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).