Hlavní navigace

Letní jídla ve stáncích na koupalištích a ve městech: jak se vyhnout největšímu zlu

7. 8. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Párky v rohlíku, klobásy, smažené langoše a hranolky, sladké zmrzliny a limonády… Nabídka stánků s občerstvením je bídná. Pro jednou se jistě svět nezboří, ale i na koupališti se můžeme stravovat zdravě.

Ideální a nejjednodušší je se stánkům s občerstvením úplně vyhnout a vzít si s sebou doma připravenou svačinu. K dostání jsou nejrůznější mrazicí a chladicí tašky, kde není problém uchovat i pomazánky, sýry a jiné potraviny i delší dobu.

Připravit si můžete například celozrnný chléb se šunkou, sýrem či rostlinnou pomazánkou, k tomu přidat nakrájenou zeleninu nebo ovoce, případně fresh. Dobře poslouží také různé proteinové či raw tyčinky.

Galerie: Jak z nezdravé svačiny udělat zdravou

Párky, smažené langoše a zmrzliny ze stánků se opravdu nedají nazvat zdravou stravou, a tak je raději obejděte obloukem.

I u vody myslete na to, že jíst byste měli pravidelně a po menších porcích, nepřejídejte se, ale ani jídlo nevynechávejte.

Voda, to je základ

Nezapomínejte na pitný režim, určitě byste neměli vypít méně než 1,5 litru, ale pokud je opravdu horko, doporučuje se vypít až 2–3 litry tekutin, máte-li fyzickou zátěž, klidně i více.

Nejvhodnější je k tomu čistá pramenitá voda. Slazené nápoje vynechte úplně, pro příjemnou chuť raději do vody kápněte pár kapek citronové šťávy nebo nakrájejte ovoce a bylinky.

Raději restaurace než stánek

Pokud nemáte čas si jídlo doma připravit dopředu, spíše než stánek zvolte dobrou restauraci. Zde totiž můžete narazit i na zdravější pokrmy. S chutí si dopřejte bílé maso, ryby, libové hovězí maso či luštěniny.

Nejvhodnější přípravou masa je „přírodní způsob“, tedy bez zbytečného tuku či omáček zahušťovaných moukou nebo smetanou. Na léto jsou ideální saláty s grilovaným masem. Ty najdete dokonce i v některých fastfoodech, dejte si je ale bez těžké a tučné zálivky.

Syrové ovoce a zelenina chladí

Nejlepšími potravinami na léto jsou ovoce a zelenina, dokáží totiž tělo i příjemně zchladit. Konzumujte je v syrovém stavu. Letní jídelníček by měl být lehký, svěží a dobře stravitelný. Největší podíl by měla zabírat sezónní zelenina, která zasytí, ale nezatěžuje tělo zbytečnými kaloriemi. Je složena zejména z vody, obsahuje také velké množství vlákniny a řadu cenných minerálních látek a vitamínů.


Autor: Depositphotos.com

Tepelná úprava připravuje pokrmy o výživové hodnoty a snižuje ochlazující účinek

Tepelná úprava může do určité míry chladivé účinky snižovat. Pozor si ale musíte dávat na příliš přezrálé plody, a to kvůli vyššímu obsahu cukru. Největší ochlazení tělu poskytnou z ovoce například jablka, středně zralé banány, borůvky, jahody a samozřejmě citrusy. Ze zeleniny doporučujeme rajčata, hlávkový salát, ředkvičky, hrách nebo mungo výhonky.

Ovoce a zeleninu je vhodné dodávat v podobě čerstvých šťáv nebo vychlazených polévek na způsob španělského gazpacha.

Pro jednou se svět nezboří

Když už se neudržíte a nějakou neřest ze stánku na koupališti si přece jen dopřejete, nemějte výčitky a místo toho se raději snažte si to vynahradit. Léto přeje sportům, takže si třeba pořádně zaplavte, zapojte se do plážového volejbalu nebo si zajděte v podvečer, kdy už slunce tolik neprahne, zaběhat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Hlavní výživová poradkyně Naturhouse pro ČR a Slovensko. V celosvětové síti dietetických center školí a řídí v obou zemích více než sto poboček. Aktivně se zajímá o zdravý životní styl, trendy v potravinách a stravování a cvičí jógu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).