Hlavní navigace

Jak z kůže odstranit zbytky lepidla po náplasti

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Tři, dva, jedna, trhám. S tímto pokřikem se lidé občas zbavují náplastí. Bolest po chvíli odezní a na paži zůstává červený flek a často bohužel i zbytky lepidla, které nechtějí pustit. Jak se jich zbavit?

Znáte to, buď náplast drží jak helvétská víra a ne a ne se jí zbavit, nebo se po hodině poroučí a vám nezbývá než použít novou. My se dnes budeme věnovat prvnímu případu, kdy se náplast nechce odlepit, nebo když se nemůžete zbavit zbytků lepidla z kůže.

Co se dozvíte v článku
  1. Neodstranitelné náplasti
  2. Mastnotou nic nezkazíte
  3. Páchne, ale funguje
  4. Páchne, ale funguje II
  5. I tvrdý alkohol je cesta
  6. Jde to i bez drhnutí, ale něco to stojí

Neodstranitelné náplasti

Z vlastní zkušenosti potvrzuji, že snad nejhůře odstranitelné jsou náplasti, které se používají na odběru krve nebo v nemocnicích. Sestry je nalepí na jemnou kůži na vnitřní straně paže, kde sice nebývá moc ochlupení čili jejich odstranění nemusí bolet, ale zbývají po nich dva čtverečky lepidla, které rády přijmou za vlastní kdejaký chloupek. 

Věda potvrzuje babské rady: Česnek je všelék Přečtěte si také:

Věda potvrzuje babské rady: Česnek je všelék

A odstranit moc dobře nejdou. Tedy když to zkoušíte klasicky mýdlem, žínkou či solvinou… Na řadu tedy přichází babské rady, které často docela dobře fungují.

Mastnotou nic nezkazíte

Obecně je doporučováno pokapat zbytky náplasti (ale i pevně držící náplast) běžným rostlinným olejem, nebo i pleťovým mlékem, či potřít vazelínou a nechat chvíli působit. V další fázi je pak třeba jemnou žínkou zbytky lepidla či celou náplast odstranit.

Páchne, ale funguje

Lepidlo z náplasti můžete odstranit i odlakovačem na nehty, který obsahuje aceton. Ten by měl lepidlo rozpustit, ve žmolcích ho následně suchým hadříkem odstraníte. Někdy je třeba postup vícekrát opakovat.

Po náplasti z odběrů krve zbylo na paži lepidlo, které se těžko odstraňuje

Autor: Vitalia.cz

Páchne, ale funguje II

Na lepidlo z náplasti dobře funguje i lékařský benzín. Dotčené místo pokapete, nechápe působit.

I tvrdý alkohol je cesta

Tvrdý alkohol vás zbaví náplasti tak, že jím navlhčíte suchý hadřík a jemnými pohyby se budete snažit lepidlo odrolit.

Jde to i bez drhnutí, ale něco to stojí

Pokud jste citliví, alergičtí nebo chcete vsadit na jistotu a rychlost, pak se v lékárně pohlédněte po odstraňovači náplastí. Zejména pokud máte náplast na citlivých partiích, nebo odstraňuje náplast či lepidlo z dětské pokožky, je tohle asi nejsnazší cesta, jak se náplasti zbavit. Odstraňovač náplasti je obsažen v malé lahvičce se sprejem. Nalepenou náplast postříkáte tak, aby se celá provlhčila, přípravek necháte pár sekund působit.

Test náplastí: Vydrží jen jedna z deseti

Máte i vy nějaké tipy, jak odstranit náplast či lepidlo? Dejte nám vědět v komentářích pod článkem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).