Hlavní navigace

Lépe se řeší čerstvé strie

9. 3. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Mezi striemi vzniklými v důsledku těhotenství či z jiných příčin není žádný rozdíl. Těhotenské strie trápí většinu těhotných žen. Prevence pomáhá, ale není stoprocentní.

Období těhotenství s sebou přináší nesčetně změn v životě ženy. Některé se podepisují na niterném prožívání, jiné se projevují navenek. Jedním z nepříjemných vnějších projevů jsou i strie, které se objevují nejčastěji během šestého měsíce gravidity. Jako prevence strií obecně se většinou doporučuje, abychom si hlídali váhu, rychle nepřibírali, či naopak neshazovali kila, ale to se těhotných žen samozřejmě netýká. Jaké se mohou ony proti striím bránit?

Proti těhotenským striím pomůže i posilování svalů břišní stěny

Těhotné ženy se obvykle dozví, že základem je namáhanou kůži promazávat, a to nejlépe denně. Dnes jsou k dostání i speciální přípravky určené přímo pro prevenci těhotenských strií, pomůže ale i jakýkoliv mastnější krém. Mezi striemi vzniklými v důsledku těhotenství či z jiných příčin přitom není žádný rozdíl. „Stále to jsou drobné pajizévky v kůži, které vznikají popraskáním elastických vláken pod povrchem kůže,“ říká Edita Jatšová, korektivní dermatoložka z Laserového centra Anděl. Dodává, že snaha předcházet striím v období těhotenství je rozhodně vhodná. „Prevence spočívá hlavně v posílení svalů břišní stěny cvičením, ale také v masážích zvláčňujícími krémy či sprchováním se střídáním teplejší a studenější vody.“

Ačkoliv se v souvislosti se striemi často mluví o dědičných sklonech, dle lékařky jednoznačná genetická závislost dosud nebyla prokázána. Faktem však zůstává, že striemi trpí až pětaosmdesát procent těhotných žen.

Prevence strií v těhotenství

  • posilování svalů břišní stěny cvičením
  • sprchování se střídáním teplejší a studenější vody
  • masáže zvláčňujícími krémy (speciální přípravky i jakýkoliv mastnější krém, nebo vyzkoušejte domácí krém)

Galerie: Vyrobte si krém na strie. Působí preventivně

Když už strie máte, může pomoci laser

Co když už se strie objeví? Mají těhotné ženy naději se jich zbavit? Dermatoložka uvádí, že zbavit se strií, stejně jako jiných jizev, zcela nelze. Korektivní dermatologie ale umí vylepšit jejich vzhled, až se mohou zdát téměř neviditelné.

„Pokud jsou strie zarudlé, znamená to, že jsou v nich zmnožené cévky. K tomu využíváme ošetření pulzním barvivovým laserem. Laserový paprsek cíleně reaguje s červeným krevním barvivem a za vzniku tepla způsobí rozrušení cévy a její následné vstřebání. Po samotném zákroku ošetřené místo přechodně ztmavne, ale během několika dnů ztmavnutí vymizí a ložisko vybledne,“ uvádí Edita Jatšová.

U čerstvých strií lze lépe ovlivnit proces hojení

Kromě této metody lze využít i frakční CO2 laser či frakční radiofrekvenci, u nichž je vyžadována náročnější péče po samotném zákroku. Je třeba aplikovat hojivé krémy a masti.

„Při prvních náznacích nově vznikajících strií doporučujeme i ošetření biostimulačním laserem,“ dodává dermatoložka s tím, že u strií rozhodně platí, že je lepší je „řešit“ co nejdříve. U čerstvých jizev lze lépe ovlivnit proces hojení a výsledný vzhled.

MUDr. Edita Jatšová

Korektivní dermatoložka z Laserového centra Anděl, www.lcandel.cz

Dlouhodobě se věnuje korektivní dermatologii a estetické medicíně, sedm let pracovala v Asklepionu (klinika a institut estetické medicíny) jako primářka. Přednáší a školí chirurgické a korektivní postupy v dermatologii. Prezentuje jak na tuzemských, tak i zahraničních kongresech. Publikuje v českých i zahraničních dermatovenerologických časopisech zaměřených na korektivní dermatologii.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).