Hlavní navigace

Lékárnička na dovolenou: Na co se nejčastěji zapomíná

14. 6. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nic nezničí vysněnou dovolenou tak účinně jako zdravotní potíže. Dobře připravená cestovní lékárnička mnohé zachrání. Co by v ní nemělo chybět? Podle zkušenosti lékařů si lidé běžně zapomínají doma i pravidelně užívané léky.

Správně vybavená lékárnička se může stát dovolenkovým pokladem. Před náročnější cestou mimo civilizaci počítejte i s návštěvou praktického lékaře. „Můžete potřebovat léky, které jsou dostupné jen na recept,“ upozorňuje předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Platí to například o antibiotikách, antibiotických mastech i některých lécích na spaní.

Univerzální řešení neexistuje

Zapomeňte na to, že do kufru narychlo přihodíte lékový balíček, se kterým jste v zimě cestovali na hory, nespoléhejte ani na zásoby spolucestujících. Podle Leony Štěpkové z Alphega lékárny Medea v Hostomicích nad Bílinou je důležité cestovní lékárničku připravit sobě na míru.

Záleží na individuálních potížích, cestovním týmu, destinaci i chystaných aktivitách. „Jinou lékárničku si pořídí sportovec do hor, jinou rodina s dětmi do resortu k moři, jinou lidé jezdící na kolech po Čechách,“ upozorňuje farmaceutka.

Jednoduché osnovy se ale může držet každý:

1. Pravidelně užívané léky

Zní to jako samozřejmost, ale podle Petra Šonky se to bohužel běžně stává. Denně užívané léky si lidé nechají doma. Předcházejte tomu a vložte si je včas do zavazadla. Pilulku, kterou máte polknout v den odjezdu, raději odstřihněte z platíčka a nechte stranou. Bez svých léků se na dovolené obejdete těžko a jejich shánění vám může prázdniny pokazit.

Rozhodně také přibalte léky, po kterých doma saháte často. „Někdo trpí na opary, někdo na zácpu, někdo má jiné obtíže,“ podotýká Leona Štěpková. Například zácpa bývá cestovní obtíží mnoha lidí. Změní prostředí a pak celé dny s napětím chodí kolem toalety. Doma banalita, ale na cestách bez léku velká nepříjemnost.

2. Alergie

V cestovní lékárničce by neměly chybět léky na alergii, jak gely na kůži, tak tablety nebo sirupy pro vnitřní užívání. Podle Tomáše Rohovského z brněnské alergologie a imunologie Hornmed s sebou alergik musí mít všechny léky, které bere dlouhodobě, i ty pro dočasné obtíže. To obvykle bývají úlevový inhalátor a oční nebo nosní kapky. „Pro ‚strýčka Příhodu‘ by asi každý, i nealergický člověk měl mít k dispozici na dovolené volně prodejné antihistaminikum v tabletách, například Zyrtec nebo Xyzal, a nějaké oční kapky proti alergii,“ vypočítává lékař. Na projevy kožní alergie doporučuje Fenistil.

3. Bolest, teplota a nachlazení

Tradiční léky na teplotu a bolest jsou asi tím prvním, po čem při balení cestovní lékárničky sáhneme. Lépe je mít při ruce jak ty s obsahem paracetamolu, tak s ibuprofenem. Paracetamol doporučuje Petr Šonka jako lék první volby při horečce, naopak přípravky s ibuprofenem jsou podle něj vhodnější při potížích vyvolaných zánětem. „V případě potřeby je lze i kombinovat, ale doporučuji dodržet alespoň čtyřhodinový odstup mezi jednotlivými dávkami,“ dodává lékař.

Podle Leony Štěpkové záleží volba konkrétního preparátu i na tom, kdo ho bude užívat. „Když má někdo nemocná játra, nebude užívat paracetamol. Pokud má zase problémy se žaludkem, není vhodné dávat mu ibuprofen,“ upozorňuje.

TIP: Víte, které léky na chřipku se nesmí kombinovat?

Pro děti nezapomeňte přibalit dětské varianty analgetik. Lahvičky se sirupy sice zaberou ve srovnání s tabletami docela dost místa, ale děti tekuté léky mnohem snáz polknou.

I na dovolené dovedou potrápit rýma, kašel a bolest v krku. Způsobují je hlavně přechody mezi interiérem s klimatizací a venkovním vedrem. Zvolte svůj oblíbený lék v dospělé i dětské variantě.

4. Zažívací potíže a cestovní nevolnost

Kinedryl je po generace záchranný prostředek všech rodičů, jimž děti zvrací v autě. Dospělí mohou sáhnout také po žvýkačkách proti nevolnosti. Obě varianty jsou podle Leony Štěpkové osvědčené. „Fungují při cestování autem, letadlem i lodí,“ doplňuje.

Pro případ zažívacích potíží je dobré mít v zavazadle tradiční živočišné uhlí, je však potřeba počítat s tím, že sníží účinnost dalších zároveň užívaných léků.

Zavedeným prostředkem proti urputným průjmům bývá lék Endiaron, ten však aktuálně na trhu chybí. Zkušený lékárník ho však podle Štěpkové dovede nahradit. „Doporučila bych Hylak nebo Enterol, jsou to registrované a spolehlivé preparáty.“ Více v článku Endiaron došel. Čím ho lze nahradit?

Při cestách do letovisek typicky v Egyptě je podle Petra Šonky jednodušší spolehnout se na zásoby místních lékárníků. „Tamní směs patogenů je jiná než v České republice, a když máte cestovatelský průjem, poradí vám tam každý lékárník. Antimikrobiální preparát je tam volně prodejný a funguje výborně,“ popisuje lékař.

5. Odřeniny a úrazy

Prakticky povinnou výbavou cestovních lékárniček bývají prostředky na ošetření ran – dezinfekce, náplasti, obvazy, nůžky a pinzeta. Na hory a pěší turistiku přibalte náplasti na puchýře. Chybět by nemělo pružné obinadlo na případný výron a masti na bolestivé svaly a otoky, například Voltaren. K užitku může být také antibiotická mast. „Různé oděrky a poranění se v teplejším klimatu hůř hojí,“ vysvětluje Petr Šonka.

6. Péče o kůži a oči

Hlavně k vodě je nezbytností kvalitní opalovací kosmetika – krémy s vysokým UV faktorem, mléka po opalování a pro jistotu ještě pěny s obsahem panthenolu, kdybyste to na sluníčku přehnali. „Pro lidi s citlivou pokožkou a děti bych volil klidně ochranné faktory kolem 50,“ uvádí MUDr. Šonka. Přečtěte si, jaká je rychlá pomoc na spálená záda.

Galerie: Nemazali, tak teď pláčou

Pokud se u moře hodně potápíte, je podle Leony Štěpkové dobré vzít s sebou kapky do uší a očí. Krom toho se vždycky hodí repelent proti komárům a klíšťatům a dezinfekční gel nebo dezinfekční ubrousky.

7. Dobrodruzi a exotika

Cesta do Asie, Latinské Ameriky, Afriky nebo náročnější cestovatelské expedice budou vyžadovat pečlivější přípravu lékárničky. Při cestách s dlouhými lety se podle MUDr. Šonky mohou hodit prášky na spaní, ovšem v lékárně bez předpisu dostanete jen slabší přírodní preparáty. Ze své lékařské praxe ví, že baťůžkáři a dobrodruzi si chodí před cestou pro antibiotika. „Není to ideální, ale v některých případech je to asi bohužel jediná cesta. Když neznám původce nemoci, volím širokospektrální antibiotika.“

Při cestách do rizikových oblastí s výskytem malárie si můžete nechat od lékaře předepsat antimalarika. Podle lékaře se bude při výběru léku řídit mapami, které vydává Světová zdravotnická organizace, protože ne všude fungují stejné preparáty. „Lék si v tomto případě hradí kompletně pacient,“ uzavírá MUDr. Šonka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).