Hlavní navigace

Lékaři varují před sluneční alergií

19. 7. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Po tropickém víkendu řadu lidí vylekala nenadálá nepříjemně svědící vyrážka. Jde o sluneční alergii, která nejčastěji postihuje výletníky u moře, ale dostat ji můžete i v Česku.

Při pobytu na slunci hrozí sluneční alergie, varují lékaři. Kůže zarudne a objeví se svědící pupínky. Potíže postihují častěji ženy od 20 do 40 let, objevit se ale mohou u každého a v kterémkoli věku. Postihnout vás může nejčastěji při pobytu u moře, ale v poslední době není výjimkou onemocnění ani při tuzemské dovolené.

Nejedná se však o pravou alergii, tedy o přehnanou imunitní reakci na specifický antigen. Příčinou je uvolněný histamin v pokožce, popisuje agentura ČTK. Sluneční alergie tedy může postihnout i nealergiky a lidi, kteří nikdy v životě žádné podobné problémy neměli.

Vyplatí se proto před odjezdem na dovolenou do teplých krajin zjistit, jak při obtížích postupovat a jakou zvolit prevenci. Nejčastěji se alergie na slunce projeví už krátce po příjezdu k moři. Obvykle ve výstřihu, na rukou a lýtkách, tedy na místech trvale vystavených slunci. Už po několika hodinách začne kůže svědit a objeví se kopřivka.

Sluneční záření může vyvolat také takzvané Mallorca akné, kdy na kůži vyskočí zanícené pupínky. Vznikají společným vlivem UV záření a některých složek opalovacích krémů či běžné kosmetiky.

Zarudnutí a vyrážka se mohou objevit i po krátkém pobytu na slunci, když člověk užívá léky, které reakci pokožky na slunce zvyšují. Stává se to při užívání antibiotik, krémů s ketoprofenem a přírodních přípravků s třezalkou. Reakci vyvolávají i potraviny jako jsou citrusové plody, celer a fíky. Po jejich požití radí lékaři vyhýbat se slunci.

Jak si pomoci?

Při akutních obtížích pomohou antihistaminika, která zmírní svědění a zarudnutí pokožky. Kdo už někdy byl sluneční alergií postižen, měl by si tyto léky do cestovního zavazadla přibalit. Lékaři radí začít je užívat tři dny před odjezdem na dovolenou a pak po celou dobu dovolené.

Lidé citliví na sluneční záření by si měli kůži chránit volným oděvem, kloboukem a slunečníkem. Používat by měli jen kosmetiku se slunečním filtrem. Při pobytu na slunci by naproti tomu neměli používat parfémy, kolínské či osvěžující kapesníčky, které mohou projevy alergie ještě zhoršit. Po pobytu na slunci by se měli osprchovat.

Pokožku je možné na sluneční záření připravit. Zhruba šest týdnů před odjezdem k moři je dobré začít ji vystavovat slunci, nejprve na kratší dobu, pak ji postupně prodlužovat. Někomu také pomůže, když preventivně užívá beta-karoten či selen.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).