Hlavní navigace

Lékaři mají novou pomoc pro lidi s nemocným srdcem

13. 8. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Personalizovaná medicína umí přesněji stanovit léčbu pacientům se selhávajícím srdcem. Lidé léčení s duševní chorobou mají většinou i další poruchy. Jak lépe diagnostikovat rakovinu slinivky, která je dnes zabijákem?

Přinášíme pravidelný přehled novinek akademických institucí, které se vztahují ke zdravotnictví, výživě a souvisejícím tématům.

Co dělat, když obě srdeční komory fungují každá po svém

Nová technologie vysokofrekvenčního EKG umožňuje přesněji stanovit léčbu pro konkrétního pacienta se selhávajícím srdcem, a tím výrazně prodloužit délku jeho života. Za objevem stojí hlavně brněnští vědci z Ústavu přístrojové techniky AV ČR, lékaři z Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a firma M&I Praha. Výzkumníkům se na novou technologii podařilo získat americký patent.

U zdravého srdce se obě komory aktivují současně, tedy synchronně. U nemocného, například po rozsáhlém infarktu, může docházet ke zpoždění aktivace levé komory (komorová dyssynchronie), výkon srdce se snižuje a srdeční choroba se zhoršuje. Odhalit tento problém umožňuje nová diagnostika využívající vysokofrekvenční složky v signálu EKG. Podle konkrétní hodnoty příslušného zpoždění pak může lékař navrhnout vhodnou léčbu.

Akademie věd ČR: Jak lépe léčit poruchy srdce? Vědci z Brna přišli s novou diagnostickou metodou

Rakovinu slinivky odhalujeme až pozdě

Vědci hledají a testují nové biomarkery karcinomu pankreatu (slinivky) pomocí spektroskopických metod a analýzou plazmy pacientů. Jde o výzkum prováděný na separované plazmě získané z běžného odběru krve od pacientů. Cílem projektu je detekce nepatrných změn struktury všech molekul krevní plazmy, které by mohly souviset s počínající chorobou.


Autor: 1. LF UK

Výzkum krevní plazmy může přispět k rychlejšímu nálezu karcinomu slinivky

Prognóza rakoviny slinivky je dnes jinak velmi špatná. Jde o nejagresivnější typ nádoru, s nímž pouze 8 % pacientů přežívá pět let. Odborníci zachytí asi 60–70 % nemocných až s onemocněním v pokročilém stadiu, s metastázami. Jednu z možností, jak pacientovu prognózu zlepšit a prodloužit mu život, představuje včasný záchyt onemocnění. Jenže ten je pro lékaře často velmi obtížný, rakovina slinivky je totiž dlouho bez příznaků.

1. lékařská fakulta UK: K rychlejšímu nálezu karcinomu slinivky výzkumem krevní plazmy

Poznámka autora: Uvádí se, že výskyt rakoviny slinivky stoupá, což je ale dáno i tím, že se vyskytuje především ve vyšším věku, tj. jde o následek prodloužení průměrné délky života. Za hlavní rizikový faktor se považuje kouření.

Sekundární choroby duševně nemocných

Až u téměř poloviny pacientů léčených s depresí a s úzkostí a téměř u třetiny pacientů léčených se schizofrenií byla zjištěna další souběžná duševní porucha. Lidé s duševním onemocněním také častěji trpí vysokým krevním tlakem, obezitou a poruchami činnosti štítné žlázy. Studie je založena na datech od 3600 pacientů z ČR. Při volbě léčby vhodné pro pacienta je třeba zohlednit jeho celkový zdravotní stav, tedy nejen primární onemocnění, pro které je pacient u daného specialisty léčen, ale také další onemocnění a poruchy, kterými nemocný trpí.

Národní ústav duševního zdraví: Až polovina lidí s duševním onemocněním se potýká s další duševní nebo tělesnou nemocí (PDF)

Poznámka autora: Vysoký tlak a obezitu má ovšem každý druhý, tj. výše uvedené asi částečně platí i pro všechny lidi, kteří přijdou k lékaři.

Chirurgická kouzla

Pacientovi byla v rámci jedné operace, která trvala téměř šest hodin, odstraněna ze dvou třetin stehenní kost s nádorem, včetně některých měkkých tkání a svalů. Následně byla provedena náhrada kolenního kloubu a speciální ukotvení endoprotézy ve zbytku stehenní kosti, čímž byl zachráněn kyčelní kloub. Má jít o operaci unikátní nejen vzhledem k ČR, ale i střední/východní Evropě. (Jednalo se o implantát, který nebyl dosud v ČR použit. Dříve by zřejmě byl zvolen způsob totální náhrady femuru, tzn. odstranění celé stehenní kosti vč. kolenního a kyčelního kloubu.)

Fakultní nemocnice u sv. Anny: Po umělé lopatce další unikátní operace svatoanenských ortopedů

Pacientovi, který měl po úraze tříštivou zlomeninu stehenní kosti, čímž došlo k jejímu zkrácení o 3,5 cm, nyní provedli operační zákrok, který povede k prodloužení kosti tak, aby nekulhal a mohl se běžně pohybovat. Má jít též o velmi raritní zákrok.

Fakultní nemocnice Brno: Chirurgové z Kliniky úrazové chirurgie prodloužili pacientovi nohu o 3,5 cm

Software analyzuje kmitání hlasivek a odhaluje problémy

Zlepšit diagnostiku poruch a nemocí lidského hlasu by mohl v budoucnu unikátní výzkum kmitání hlasivek. Pravin Kumar Subbaraj se spolu s dalšími vědci zaměřil na takzvaný laterální vrchol kmitu hlasivek. Čím ostřejší laterální vrchol je, tím je sliznice hlasivek poddajnější a hlas zdravější. Software v obrazovém záznamu automaticky detekuje pohyb hlasivek a umožňuje kvantifikovat případné poruchy kmitání hlasivkové sliznice.

Univerzita Palackého v Olomouci: Pravin Kumar Subbaraj z katedry biofyziky získal dvě ceny za unikátní výzkum kmitání hlasivek

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval obor Výživa a stravování na Fakultě potravinářských a
biochemických technologií VŠCHT Praha. Pro server Vitalia.cz sleduje
novinky z akademického světa v oblasti výživy a zdraví, vědecká témata mapuje také coby redaktor webu Sciencemag.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).