Hlavní navigace

Lékař musí umožnit kopírování vaší zdravotní dokumentace. I zadarmo

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Pokud potřebujete nahlédnout do své zdravotní dokumentace, či si z ní chcete pořídit výpis, lékař vám musí vyhovět. I když to někdy trvá i pět dní.

Ať už do zdravotní dokumentace potřebujete jen nahlédnout, nebo potřebujete získat celou její kopii, váš ošetřující lékař vám to musí umožnit. Nemůže vás odmítnout s tím, že evidenci vede jen v elektronické podobě.

Nejpozději do pěti dnů dokumenty máte mít

Zdravotnická dokumentace může být za podmínek stanovených zákonem vedena v listinné, nebo elektronické podobě nebo v kombinaci obou těchto podob. Ovšem pokud se váš lékař rozhodne, že bude vést záznamy výhradně v elektronické podobě, dle zákona se řídí dalšími technickými podmínkami. Mezi ně patří mj. to, že výstupy ze zdravotnické dokumentace lze převést do listinné podoby autorizovanou konverzí dokumentů.

„Zákon stanoví, že pokud poskytovatel není schopen oprávněným osobám zajistit nahlížení do zdravotnické dokumentace, pořídí pro ně kopii zdravotnické dokumentace, a to do pěti dnů ode dne, kdy oprávněné osobě sdělil, že nahlížení do zdravotnické dokumentace nelze zajistit, jestliže nebyla dohodnuta lhůta jiná,“ uvedl Oldřich Tichý, tiskový mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny. Přičemž právo nahlížet či pořizovat si kopie ze zdravotní dokumentace má sám pacient a oprávněné osoby. Za pořízení kopie nelze v tomto případě požadovat úhradu.

Úhradu za výpis nebo kopii, ale jen ve výši, která nesmí přesáhnout náklady spojené s jejich pořízením, může poskytovatel požadovat, pokud si výpis nebo kopii zpřístupněné zdravotnické dokumentace nepořídí oprávněná osoba vlastními prostředky na místě. Jinými slovy, pokud si zdravotní dokumentaci ofotíte například svým telefonem přímo u lékaře v ordinaci, nemůže po vás lékař požadovat žádnou úhradu.

Za výpis z karty platit nemusíte

Pokud byste se chtěli vyhnout platbě za výpis ze zdravotní dokumentace, který mnozí lékaři požadují, pokud například odcházíte k lékaři jinému, též si kartu můžete ofotit, ale: „Moc si neumím představit, že bych například přeposlal zaměstnavateli, resp. lékaři při přijímací prohlídce do zaměstnání pár neautorizovaných fotek z mobilu namísto oficiálního výpisu pořízeného lékařem,“ uvedl Oldřich Tichý.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).