Hlavní navigace

Léčebná síla konopí: tohle všechno umí

29. 5. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Marihuana, konopí, kanabis, tráva. Nazývejme tuto rostlinu, jak chceme. Přestože její legalizace byla a je v mnoha zemích problematická a přístup k ní je odlišný, studie mnoha posledních let ukazují její nesporné léčivé účinky.

Jak jsme již psali (viz Zdravotní přínosy marihuany: 9 důvodů, proč změnit názor), více než dvacet amerických států legalizovalo lékařskou marihuanu, a to i díky měnícímu se myšlení lékařů a odborníků. I přesto, že výhody konopí mohou být nadhodnoceny díky zastáncům legalizace, nové zákony by měly pomoci vědcům zjistit lékařské účinky konopí a jiných drog a lépe pochopit, jak ovlivňují tělo. Některé z níže zmíněných zdravotních výhod látek obsažených v marihuaně můžeme rovněž získat díky syntetickým pilulkám s THC, jako je dronabinol, jenž může být v některých ohledech účinnější než marihuana.

 

Pouze šest procent všech studií marihuany analyzuje její léčivé vlastnosti. Proto je potřebné si uvědomit i negativní účinky příliš intenzivního kouření nebo používání konopí pro nelékařské účely. Při nadměrném užívání nebo zneužívání může konopí vést k závislosti a způsobit poškození paměti a emocí.

Podívejme se na ty nejzákladnější účinky konopí, a to jak již s ohledem na lékařskou marihuanu, tak na kouření.

Léčí zelený zákal

Studie na začátku 70. let ukázaly, že kouření marihuany snižuje nitrooční tlak u lidí s normálním tlakem i u těch s glaukomem. Ve snaze zjistit, zda marihuana nebo léky z ní odvozené by mohly být účinné v léčbě glaukomu, zrealizoval National Eye Institute výzkumnou studii, která prokázala, že některé deriváty marihuany přechodně snižují nitrooční tlak při orálním či intravenózním podávání nebo kouření, ale ne při místní aplikaci do oka. Tyto účinky léčiva mohou zpomalit progresi nemoci, působit preventivně proti oslepnutí. Více www.nei.nih.gov.

Zvyšuje kapacitu plic

Marihuana může pomoci zvrátit karcinogenní účinky tabáku a zlepšit zdravotní stav plic. Podle studie zveřejněné v Journal of American Medical Association v lednu 2012 nenarušuje marihuana funkci plic a může dokonce zvýšit jejich kapacitu.
Výzkumníci shromažďovali rizikové faktory onemocnění srdce a testovali funkci plic u 5115 mladých lidí v průběhu dvaceti let. U kuřáků tabáku se funkce plic v průběhu času zhoršuje, ale u kuřáků marihuany byl zjištěn nárůst kapacity plic. Je možné, že je tento nárůst způsoben i mocným inhalováním kouře a nikoli terapeutickým účinkem chemické látky v léku.

Pomáhá ovládat epileptické záchvaty

Studie z roku 2003 publikovaná v Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics (www.news.vcu.edu) zkoumala účinky marihuany na laboratorních krysách. Robert J. DeLorenzo z Virginia Commonwealth University podával exktrakt syntetické marihuany k léčení epileptických záchvatů u krys. Léky zbavily potkany záchvatů na dobu asi deseti hodin. Kanabinoidy jako aktivní složky v marihuaně a tetrahydrocannabinol (známý jako THC) kontrolují záchvaty vazbou na mozkové buňky zodpovědné za kontrolu popudlivosti a regulují relaxaci.

Snižuje příznaky Dravetova syndromu

V rámci výzkumu pro dokumentární film Weed, o němž jsme psali v článku Zdravotní přínosy marihuany: 9 důvodů, proč změnit názor, navštívil Sanjay Gupta rodinu na Figi. Pětiletá Charlotta trpící Dravetovým syndromem (jedna z forem epilepsie), užívala po dobu několika dní lékařskou odrůdu konopí s vysokým obsahem kanabidiolu (CBD) a nízkým obsahem THC. Kvůli nemoci trpěla holčička křečemi a těžkým vývojovým opožděním. Jak film ukázal, léčivo snížilo její záchvaty ze tří set do týdne na jeden za sedm dní. Stejně tak u dalších čtyřiceti dětí ve státě, které začaly užívat stejný druh marihuany k léčbě záchvatů – a i zde se to setkalo s úspěchem.

Lékaři, kteří doporučují tuto léčbu, říkají, že kanabidiol v rostlině spolupracuje s mozkovými buňkami a utlumuje tak nadměrnou aktivitu mozku, která způsobuje tyto záchvaty. Jak dr. Gutpa poznamenává, floridské nemocnice, které se specializují na tuto poruchu, American Academy of Pediatrics i protidrogová agentura Drug Enforcement agency doporučují marihuanu jako lék na Dravetův syndrom nebo jiné poruchy mozku způsobující epileptické záchvaty.

Chemikálie v marihuaně zastavují šíření rakoviny

Již v roce 2007 dokázali kalifornští vědci z Pacific Medical Center v San Franciscu, že kanabidiol může pomoci předejít šíření rakoviny. Studie zveřejněná v časopise Molecular Cancer Therapeutics naopak dokázala, že kanabidiol zastavuje rakovinu vypnutím genu s názvem Id-1. Rakovinné buňky vytvářejí více kopií tohoto genu než buňky nerakovinné. Vědci laboratorně studovali buňky rakoviny prsu, která měla vysoké úrovně exprese ID-1, a pro jejich léčbu použili kanabidiol. Po ošetření se v buňkách výrazně snížila hodnota Id-1 a rozšiřování buněk se výrazně snížilo. Ve filmu Weed dr. Gupta rovněž cituje několik studií v USA, Španělsku a Izraeli, které naznačují, že sloučeniny v konopí by dokonce mohly zabíjet rakovinné buňky.

Snižuje úzkost

V roce 2010 vědci z Harvard Medical School přišli s poznatkem, že jednou z výhod konopí může být snížení úzkosti. Marihuana může zlepšovat u jejích kuřáků náladu a působit při nízkých dávkách rovněž jako sedativum. Důležité je však říci, že naopak vyšší dávky mohou úzkost zvýšit, a způsobit i paranoiu. Uživatelé lékařské marihuany tvrdí, že lék pomáhá rovněž proti bolesti a potlačuje nevolnost, což jsou dva hlavní důvody, proč se často užívá ke zmírnění vedlejších účinků chemoterapie, kde je úzkost také běžným jevem.

Snižuje progresi Alzheimerovy nemoci

Studie vedená Kim Jandou ze Scripps Research Institute naznačuje, že marihuana může být schopna zpomalit progresi Alzheimerovy choroby. Studie z roku 2006, publikovaná v časopise Molecular Pharmaceutica, zjistila, že THC, aktivní látka v marihuaně, zpomaluje tvorbu amyloidních plaků tím, že blokuje enzym v mozku, který je vytváří. Tyto plaky zabíjejí mozkové buňky a způsobují Alzheimerovu chorobu. Více www.pubs.acs.org.

Snižuje bolesti při roztroušené skleróze

V květnu loňského roku byla v Canadian Medical Association Journal zveřejněna studie, která ukazuje, že marihuana může zmírnit bolestivé příznaky roztroušené sklerózy. Tým Jody Corey-Blooma studoval třicet pacientů s roztroušenou sklerózou s bolestivými stahy ve svalech. Tito lidé nereagovali na jiné druhy léčby, ale po kouření marihuany měli na pár dní menší bolesti. THC v marihuaně se totiž váže na receptory v nervech a svalech a tím ulevuje. Bylo rovněž dokázáno, že THC rovněž pomáhá kontrolovat svalové křeče.

Pomáhá i jiným typům svalových křečí

Většina svalových křečí reaguje na konopí podobně. Dr. Gupta představil ve svém dokumentu mladíka jménem Chaz, který měl předepsanou lékařskou marihuanu k léčbě křečí bránice, jež byly neléčitelné jinými předepsanými a velmi silnými léky.

Toto onemocnění způsobuje neustálé křeče břišních svalů, které jsou nejen bolestivé, ale ovlivňují i dýchání a mluvení. Kouření marihuany je schopno okamžitě uklidnit útoky, protože uklidňuje svaly bránice.

Snižuje vedlejší účinky léčby hepatitidy C

Léčba infekce hepatitidy C je těžká a mezi negativní dlouhodobé vedlejší účinky patří únava, nevolnost, bolesti svalů, ztráta chuti k jídlu a deprese. Mnozí lidé nejsou schopni dokončit svou léčebnou kúru právě kvůli vedlejším účinkům. Ale marihuana může pomoci – studie v časopisu European Journal of Gastroenterology and Hepatology z roku 2006 ukázala, že 86 % pacientů užívajících marihuanu úspěšně dokončilo léčbu hepatitidy C, oproti 29 %, kteří marihuanu nekouřili. Důvodem může být právě to, že marihuana pomáhá zmírňovat vedlejší účinky léčby. Kouření marihuany rovněž snížilo hladiny virů a udrželo je nízké u 54 % jejích uživatelů, a pouze u 8 % nekuřáků.

Léčí zánětlivá onemocnění střev

Také pacienti se zánětlivým střevním onemocněním, jako je Crohnova choroba a ulcerózní kolitida, by mohli mít z užívání marihuany prospěch. Výzkumníci z univerzity v Nottinghamu zjistili již v roce 2010, že látky obsažené v marihuaně, včetně THC a kanabidiolu, komunikují s buňkami, které hrají důležitou roli ve funkci střeva a imunitní odpovědi. Studie byla publikována v Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics

Další studie ukázala, že kouření jointa výrazně snížilo příznaky Crohnovy choroby (způsobuje bolest, zvracení, průjem, ztrátu hmotnosti a další) u deseti z jedenácti pacientů, a způsobilo úplnou remisi onemocnění u pěti z těchto pacientů (viz www.huffingtonpost.co.uk).

I další výzkum dokázal podobné účinky. Kanabinoidy z marihuany pomáhají střevním bakteriím a regulují střevní funkce.

Zmírňuje nepohodlí artritidy

V roce 2011 bylo objeveno, že marihuana zmírňuje bolest, tlumí zánět a podporuje spánek, který může snižovat bolest a nepohodlí u lidí s revmatoidní artritidou. Výzkumníci z revmatologických oddělení v několika nemocnicích podávali svým pacientům Sativex, lék proti bolesti vytvořený na bázi kanabinoidu. Po dvou týdnech užívání se u těchto lidí v porovnání s placebo uživateli výrazně snížila bolest a zlepšila kvalita spánku (viz www.huffingtonpost.com).

Udržuje nás štíhlé a příznivě ovlivňuje metabolismus

Studie zveřejněná v časopise American Journal of Medicine v dubnu 2013 naznačuje, že kuřáci marihuany jsou štíhlejší než průměrný člověk, mají zdravější metabolismus a lepší reakci na cukry, a to i přesto, že po kouření konzumují více kalorií, protože mají hlad.

Studie analyzovala data více než 4500 dospělých Američanů – z nichž 579 byli aktivní kuřáci marihuany, tedy kouřili v posledním měsíci. Kolem dvou tisíc jich mělo zkušenost s marihuanou a další dva tisíce nikdy tuto drogu nezkusili. Studie zkoumala reakci jejich těla na cukry: hladinu inzulinu, hladinu cukru v krvi, aniž devět hodin jedli, a hladinu cukru v krvi po jídle. Nejenže uživatelé marihuany byli hubenější, ale i jejich tělo má zdravější odpověď na cukr.

Zlepšuje příznaky lupusu

Lékařská marihuana se používá i k léčbě autoimunitního onemocnění lupus, což je stav, kdy tělo začne z neznámého důvodu ohrožovat samo sebe.

Některé chemické látky v marihuaně mají pravděpodobně uklidňující účinek na imunitní systém, který pomáhá jednat s příznaky onemocnění. Pozitivní dopad marihuany tkví rovněž v kladném účinku na bolest a nevolnost.

Motivuje kreativitu mozku

I když se nejedná o zdravotní přínos, je to další z pozitivních účinků marihuany.

Kromě pocitu omámení bylo u marihuany rovněž prokázáno, že zvyšuje kreativitu. I přesto, že konopí negativně ovlivňuje krátkodobou paměť, výsledky testů kreativity ukazují opak – marihuana lidi inspiruje a přináší nové nápady. U kuřáků marihuany testy ukázaly větší slovní zásobu, verbální plynulost a nápaditost: zdá se, že marihuana vede mozek k novým nápadům, říká studie zveřejněná v časopise Wired (www.wired.com). Polemizuje o tom, zda marihuana způsobuje, že se lidi cítí a chovají hloupě. Část zvýšené tvůrčí schopnosti může být způsobena uvolněním dopaminu v mozku, což vede ke snížení zábran a umožňuje lidem cítit se mnohem uvolněnější, takže mozek vnímá věci jinak.

Zklidňuje třes u Parkinsonovy choroby

Výzkum z Izraele z roku 2013 ukazuje, že kouření marihuany významně snižuje bolest a třes a zlepšuje spánek u pacientů s Parkinsonovou chorobou. Zvláště kladně působí na jejich jemnou motoriku. Za určitých podmínek je lékařská marihuana v Izraeli legální, proto je řada výzkumů pro lékařské využití podporována izraelskou vládou (www.usatoday.com).

Pomáhá veteránům trpícím posttraumatickým stresem

Americké ministerstvo zdravotnictví a sociálních služeb podepsalo v roce 2013 návrh studovat potenciál marihuany jako součást léčby u veteránů s posttraumatickým stresem a dnes je již marihuana v některých státech za tímto účelem schválena. Například v Novém Mexiku je posttraumatický syndrom hlavním důvodem pro předepsání lékařské marihuany. Je to rovněž poprvé, co americká vláda schválila návrh o užívání konopí, které je dosud lékem bez uznávaných lékařských aplikací. Přirozeně se vyskytující kanabinoidy podobné THC pomáhají regulovat systém, který způsobuje v těle a mozku strach a úzkost.

Chrání mozek po cévní mozkové příhodě

Výzkum z University of Nottingham ukazuje, že marihuana může pomoci chránit mozek před poškozením způsobeným cévní mozkovou příhodou. Zatím to bylo dokázáno u potkanů, myší a opic, ale neuroprotektivní účinky konopí byly doloženy již daleko dříve. Některé výzkumy ukazují, že rostlina může pomoci chránit mozek i po jiných traumatických událostech, jako jsou třeba otřesy.

Nedávná studie v časopise Cerebral Cortex ukázala, že marihuana u myší zmenšila zhmoždění mozku a pomohla s léčebnými mechanismy i po úraze (www.cercor.oxfordjournals.org).

Harvardský emeritní profesor psychiatrie a obhájce marihuany Lester Grinspoon napsal před rokem otevřený dopis komisaři National Football League Rogeru Goodellovi s tím, že by se mělo zastavit testování hráčů NFL na marihuanu a že liga by měla začít naopak financovat výzkum, zaměřený na schopnost této rostliny chránit mozek. „Již mnoho lékařů a vědců věří, že marihuana má neuvěřitelně silné neuroprotektivní vlastnosti, jak dokázala mnohá laboratorní a klinická data,“ píše Grinspoon. Goodell se nechal slyšet, že by za těchto okolností úvahu o užívání marihuany sportovci zvážil (více www.motherboard.vice.com).

Odhání noční můry

Toto tvrzení je složitější, protože účinky marihuany mohou být v tomto smyslu pozitivní i negativní. Marihuana narušuje spánkové cykly včetně REM fáze spánku, což by mohl v dlouhodobém horizontu být pro časté konzumenty marihuany problém. Nicméně pro lidi, kteří trpí závažnými nočními můrami, může být marihuana před spaním užitečná. Mnoho zlých snů se nemusí vůbec objevit.

I když časté použití marihuany může být pro spánek špatné, je rozhodně lepší než jiné, běžně užívané látky, jako jsou léky a alkohol (www.psychologytoday.com).

Pomáhá při chemoterapii

Konopí snižuje bolesti a nevolnost z chemoterapie a povzbuzuje chuť k jídlu.

Jedno z nejznámějších lékařských využití marihuany je pro osoby procházející chemoterapií. Tito lidé trpí bolestivou nevolností, zvracením a ztrátou chuti k jídlu, kvůli nimž mohou následovat další zdravotní komplikace. Marihuana může pomoci snížit tyto nežádoucí účinky, což se děje i díky několika schváleným lékům na bázi kanabinoidů, které používají THC.

Je bezpečnější než alkohol

Marihuana je bezpečnější než alkohol (www.businessinsider.com). Neznamená to, že je zcela bez rizika, ale je mnohem méně návyková a nezpůsobuje zdaleka takové fyzické poškození. Poruchy, jako je alkoholismus, způsobují narušení endokanabinoidního systému. Z tohoto důvodu se někteří lékaři domnívají, že konopí může pomoci pacientům v boji s těmito poruchami.

Výzkum v Harm Reduction Journal ukazuje, že někteří lidé používají marihuanu jako méně škodlivou náhražku alkoholu, léků na předpis nebo dalších nelegálních drog (www.harmreductionjournal.com). Lidé tak činí proto, že si uvědomují méně škodlivé vedlejší účinky marihuany.

Blokuje formování paměti

Aktivní složka marihuany působí v části mozku zvané hipokampus, kde mění způsob zpracovávání informací a způsob, jak jsou tvořeny vzpomínky. Studie na zvířatech dokázaly, že to platí zejména tehdy, kdy se mozek stále vyvíjí (to je i jeden z důvodů, proč je ve Státech kouření legální až od 21 let). Tato blokáda tvorby paměti může v dospělosti vést ke kognitivním poruchám či může urychlit ztrátu mozkových buněk související s věkem. A to i tehdy, když bylo prokázáno zpomalení progrese Alzheimerovy choroby.

Způsobuje problém s rovnováhou

THC nedělá dobře několika oblastem mozku, které upravují rovnováhu, držení těla, koordinaci a rychlost reakcí. Jsou-li tyto oblasti mozku narušeny, uživatel má těžší chůzi a hůře mluví, působí celkově nemotorně. To také ovlivňuje jeho schopnost řídit.

Může zvýšit sklony k depresím

I když neexistují žádné přesvědčivé důkazy o tom, že marihuana způsobuje depresi, nedávná holandská studie zjistila, že kouření konopí zvyšuje riziko deprese u mladých lidí, kteří mají genetickou náchylnost k duševní nemoci. V dlouhodobém horizontu tak kouření marihuany zvyšuje depresivní symptomy u pacientů se sklonem k depresi (www.sciencedaily.com).

Častými nežádoucími účinky marihuany jsou rovněž intenzivní úzkost, strach, nedůvěra nebo panika. Kolem dvaceti až třiceti procent z rekreačních uživatelů marihuany reaguje po požití drogy s intenzivní úzkostí, což je jeden z nejčastěji hlášených nežádoucích účinků. I když může konopí úzkost snižovat, neděje se tomu tak u velkého množství.

Může způsobit psychózu

Uživatelé marihuany, kteří užili velké množství léku, mohou trpět akutní psychózou, kterou provázejí halucinace, bludy a ztráta pocitu osobní identity. Běžné jsou rovněž sluchové a zrakové halucinace, které rovněž přicházejí s psychózou. Zvukové halucinace se projevují cyklickými zvuky, kdy se jeden konkrétní zvuk (obvykle jedna slabika s dlouhým trváním) opakuje znovu a znovu, dokud buď není nahrazen jiným zvukem, nebo nezačnou účinky THC zanikat.

Zpracováno podle práce Jennifer Welsh a Kevina Lorii a s použitím zahraničních odkazů a studií.

Jennifer Welsh

Vedoucí redaktorka vědecké sekce Business Insider.

Spolupracuje s mnoha magazíny jako Wired Science, The Scientist, Discover Magazine a LiveScience.com.

Kevin Loria

Píše o zdravotnictví a vědě pro Business Insider.

Je přispěvatelem Condé Nast Traveler, The Christian Science Monitor a dalších.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mgr. Kristina Vacková – pracovala v řadě odborných časopisů jako šéfredaktorka a editorka, věnovala se PR a marketingu. V současnosti žije převážně v Egyptě, kde se živí především jako fotografka. Je aktivní cestovatelka a blogerka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).