Hlavní navigace

Lidé s lupénkou či ekzémy oceňují účinky síry a sirných termálních pramenů v kosmetice, říká manažerka lázní

24. 6. 2022

Sdílet

 Autor: Royal Spa
ROZHOVOR – Dermokosmetika z českých lázní je vhodná jako doplněk k léčbě lupénky či atopického ekzému. Sirné mýdlo na mykózy, gel na akné, termální voda z přírodního léčivého pramene ve spreji na nejrůznější chronické kožní problémy… Díky nápadu provozovatelů lázní Velké Losiny můžete mít kousek lázní také doma. Jako jediní využívají místní sirné termální prameny k výrobě dermokosmetiky. „Do některých produktů přidáváme pro větší účinnost ještě další koloidní síru. V tomto je naše dermokosmetika se sírou zcela jistě unikátní,“ popisuje Lenka Plachá.

Royal Spa je český rodinný řetězec lázeňských hotelů a resortů, který působí v České republice již více než čtvrt století. Lázeňskou péči poskytuje ve čtyřech lázeňských destinacích – v Mariánských Lázních, Luhačovicích, Ostrožské Nové Vsi a Velkých Losinách. A právě ve Velkých Losinách, které patří mezi nejstarší moravské lázně a jsou vyhlášené sirnými termálními prameny, se zrodila myšlenka na využití jejich léčebného potenciálu i nad rámec lázeňských procedur.

„Chtěli jsme našim klientům z lázní, a hlavně kožním pacientům nabídnout pokračování péče i doma. Lidé s lupénkou či ekzémy oceňovali pozitivní účinky sirné termální vody při procedurách a chtěli je využívat i po svém návratu z lázní,“ popisuje Lenka Plachá, marketingová manažerka Royal Spa.

Ve spolupráci s dermatology a dalšími odborníky proto vyvinuli dermokosmetiku, která pod značkou Thermelove® umožňuje využívat staletími prověřené léčivé účinky sirných termálních pramenů z lázní Velké Losiny také v domácím prostředí. Kosmetické produkty, původně zamýšlené zejména pro potřebu lázeňských hostů, si brzy našly cestu i k dalším zájemcům, a to nejenom z řad pacientů.

Nabízíte kosmetiku se sírou a také přímo s využitím přírodních léčivých pramenů. V čem je unikátní, najdeme něco podobného na našem trhu?

Každý přírodní léčivý pramen je unikátní svým složením, které ho předurčuje k léčbě určitých zdravotních problémů. Losinské prameny jsou bohaté především na síru, která patří k nejdůležitějším minerálům v lidském těle a má vliv na kůži, nehty, vlasy a samozřejmě také klouby a pohybový aparát. Naše dermokosmetika je jediná, která využívá tyto sirné termální prameny z lázní Velké Losiny a do některých produktů přidáváme pro větší účinnost ještě další koloidní síru. V tomto je naše dermokosmetika se sírou zcela jistě unikátní.

Jak se objevila myšlenka výroby kosmetiky? Dá se říci, že nebýt lázní Velké Losiny, nevznikla by ani lázeňská kosmetika? 

Prvotní impuls ke vzniku dermokosmetiky vzešel od našich lázeňských hostů. Oceňovali příznivé účinky této sirné termální vody při svém pobytu v lázních a chtěli vodu využívat i v domácím prostředí, kdy se jim kožní obtíže začaly často zase zhoršovat. Měli jsme také již zkušenosti se sirnou kosmetikou v našich lázních v Ostrožské Nové Vsi, tak jsme se rozhodli vyvinout kosmetickou řadu produktů také s touto termální vodou z Velkých Losin.

Jaké prameny Velké Losiny mají a jaké je jejich složení? Je síra „poznávacím znamením“ těchto lázní?

Na území Velkých Losin vyvěrá 5 přírodních pramenů. Nejznámějším a nejvyužívanějším jak pro léčebné účely, tak i k napájení bazénů je termální pramen Žerotín. Vyvěrá z hloubky více než 1000 metrů uprostřed lázeňského parku. Tento pramen má na povrchu ideální teplotu lidského těla 36 °C. Díky vysokému obsahu sirných sloučenin patří mezi nejkvalitnější sirné termální vody v České republice a samozřejmě je tam trochu cítit i ten sirný zápach ze sirovodíku. Kromě síry obsahuje tento pramen celou řadu dalších minerálů a stopových prvků důležitých pro lidské zdraví, jako jsou vápník, draslík, sodík, křemík, zinek a další.

Jakým způsobem je využíván léčebný potenciál síry v lázních Velké Losiny? A jaký efekt má ve vašich produktech? 

Léčebné účinky losinských vod jsou využívané po staletí. Jsou indikované k léčbě kožních, neurologických, pohybových a oběhových onemocnění. V lázních se sirná termální voda využívá k léčebným koupelím a také k napájení termálních bazénů včetně termálního parku Termály Losiny, který je určen široké veřejnosti. Pro výrobu kosmetiky také používáme pouze tuto termální vodu z pramene Žerotín a není nijak ředěna. Voda má zklidňující efekt na podrážděnou pokožku, napomáhá ke zmírnění svědění, přirozeně hydratuje a doplňuje minerály.

Využíváte při vývoji produktů zkušeností lázeňských lékařů a hostů?

Ano, produkty vyvíjíme a testujeme ve spolupráci s našimi lázeňskými lékaři a dermatology, ale na vývoji se podílejí i další odborníci a specialisté z oblasti vývoje kosmetiky. Receptury jsou vytvářeny na míru dle náročných požadavků na péči o problematickou pokožku. Vývoj nového produktu trvá vždy několik měsíců. Snažíme se jednotlivé ingredience pokaždé nakombinovat tak, aby produkty lidem uživatelsky vyhovovaly, a hlavně pomáhaly řešit jejich kožní problémy.

Vaše značka se označuje jako „dermokosmetika“, platí pro toto označení nějaká specifická pravidla, například z pohledu vývoje a výroby? 

Dermokosmetika je speciální kategorie kosmetiky, která je vhodná k péči o problematickou pokožku. Při jejím vývoji a testování je důležitá spolupráce s dermatology. Produkty před uvedením na trh podléhají složitému schvalovacímu procesu a musí být také dermatologicky testované pod dohledem lékaře.

Pro koho je lázeňská kosmetika určena, jistě už to nejsou jen hosté lázní…

Naše kosmetika má dvě řady produktů. Kosmetická řada s termální vodou je určena pro běžné denní používání, pokožku hydratuje, chrání a doplňuje potřebné minerály.

Kosmetická řada se sírou pak byla vyvinuta cíleně k péči o problematickou pokožku. Přidáváme do ní síru, která má příznivé účinky právě na pokožku s kožními problémy, ať už to je lupénka, atopický ekzém, či akné.

Hosty lázní Velké Losiny a také tamního vyhlášeného, veřejnosti přístupného termálního parku s řadou bazénů a procedur upozorňujete na možné zabarvení bižuterie a stříbrných šperků v termální vodě. Nastává tento „vedlejší účinek“ i při používání kosmetiky a co jej způsobuje?

Síra je chemický prvek, který reaguje s některými kovy. Jde o chemickou reakci, proto je dobré sejmout všechny stříbrné šperky a bižuterii před vstupem do bazénů. Tato reakce nastává i při používání kosmetiky se sírou, upozorňujeme na to na obalech produktů. Jejich vyčištění je ale celkem snadné pomocí jedlé sody nebo citronové šťávy.

Síra dodává termální vodě specifickou chuť a hlavně vůni či zápach, jak to kdo cítí. Jak je tomu u kosmetiky?

Naše kosmetické produkty jsou obohaceny také o různé léčivé byliny a jejich esenciální oleje, které sirný zápach potlačují. Řekla bych, že některé naše produkty voní levandulí či tymiánem, ale vnímání vůně je u každého velmi individuální. U produktů s vyšším procentem síry je samozřejmě cítit.

Všimla jsem si, že vaše šampony oproti těm běžným méně pění. Čím to je způsobeno?

V šamponech používáme přírodní pěnidla na bázi kokosového oleje, pěna pak nedělá takové ty velké bubliny jako klasické pěnivé šampony, ale je více krémová a bublinky jsou menší. Účinnost je stejná. Když šampon nepění, neznamená to, že nemyje. Některé tenzidy, to jsou ty složky, které myjí, pění a čistí, jsou velmi agresivní k pokožce a mohou způsobovat její podráždění a svědění. Tomu se snažíme vyhnout.

Pokud bychom se zaměřili na lidi s kožními potížemi, pro koho je dermokosmetika přínosná a s čím konkrétně může pomoci? 

Kosmetika je vhodná především jako doplněk k léčbě lupénky či atopického ekzému, ale i jiných kožních problémů. Máme produkty určené k promazávání pokožky, jako je tělové mléko či krém. Velmi oblíbená je termální voda ve spreji, kterou je možné používat i u dětí již od narození. Díky obsahu síry produkty zmírňují svědění a snižují zarudnutí pokožky. Síra také snižuje množství šupin na pokožce, odstraňuje odumřelé kožní buňky, má protizánětlivý efekt a působí rovněž proti plísním. Sirné mýdlo s 6 % síry si lidé často kupují na různé mykózy. A v neposlední řadě máme také gel na akné, který je oblíbený u teenagerů. Co se týká pacientů po lázeňské léčbě, aplikace těchto produktů se sirnou termální vodou jim napomáhá k prodloužení účinků lázeňské léčby a udržení zlepšeného stavu pokožky.

Je nějaký produkt, který v rámci vašeho sortimentu považujete za základní?

Ano, termální voda ve spreji je naprosto univerzální a základní produkt. Je určena pro každého, lze ji používat teď v létě třeba k hydrataci pokožky a osvěžování. Samozřejmě přispívá i k péči o problematickou pleť a aplikuje se na postižená místa, pokožku zklidňuje a zmírňuje svědění. K ní se potom mohou přidávat další produkty dle potřeb pokožky, obtíží či lokalizace problému.

Předpokládám, že je vhodné aplikovat sirné produkty dlouhodobě.

Používání přípravků je individuální, záleží na stavu pokožky a snášenlivosti produktů. Kosmetiku se sirnou termální vodou i sírou je možné aplikovat několikrát denně. Produkty se sírou lidé používají většinou jako doplněk léčby kožních problémů, které bývají často chronické a celoživotní. Pokud jim vyhovují, nic nebrání jejich pravidelné aplikaci dlouhodobě.

Můžeme to se sírou „přehnat“? Platí u používání dermokosmetiky nějaká omezení, kontraindikace?

Stejně jako kterákoliv ingredience, tak i síra může u velmi citlivé pokožky vyvolat reakci. Někdy se může objevit tzv. sirný erytém, což je zčervenání pokožky, která tak reaguje na síru. Pak je vhodné aplikaci přerušit a konzultovat tuto situaci se svým dermatologem. Doposud jsme ale žádné vážné negativní účinky nezaznamenali. Vždy doporučujeme otestovat daný produkt na malém kousku kůže. Produkty prošly náročným schvalovacím procesem a jsou dermatologicky testované. 

Plánujete nějaké novinky?

Neustále se snažíme naše produkty vylepšovat. Naší prioritou je, aby kosmetika lidem co nejvíce pomáhala při řešení jejich kožních problémů, jejichž výskyt bohužel neustále stoupá jak u dětí, tak i dospělých. Nyní inovujeme naše tělové mléko, které bude nově vhodné i pro citlivou dětskou pokožku. Připravujeme také nové krémy na ruce a na nohy se sírou. Mnoho lidí má problémy v této oblasti, ať už je to extrémně suchá a popraskaná pokožka, tak i různé ekzémy či alergické reakce na čisticí prostředky, nebo třeba plísně na nohou. Rádi bychom lidem zkrátka nabídli komplexní řešení kožních problémů pomocí naší dermokosmetiky Thermelove®, která je založena na sirných termálních pramenech a síře.

Zkoušeli jste někdy kosmetiku se sírou?

Ing. Lenka Plachá

Vystudovala VŠE v Praze, obor mezinárodní obchod. Pracovala na různých manažerských pozicích v oblasti marketingu a produktového managementu ve švédské nadnárodní společnosti Essity. Působila v Rakousku a Německu na regionálních pozicích, kde byla zodpovědná za celoevropské projekty v oblasti vývoje nových produktů, výzkumu trhu či výroby. Po návratu do České republiky uplatnila své zahraniční zkušenosti v rodinné firmě Royal Spa, kde má na starost marketing a propagaci pro lázeňské hotely a resorty této skupiny. V posledních letech se věnuje také rozvoji lázeňské dermokosmetiky Thermelove® a lázeňskému e-shopu LoveSpa.

Chcete mít každé ráno v mailu přehled aktuálních článků z Vitalia.cz? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze i týdenní přehled nebo také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).