Hlavní navigace

Léčba akné? Hledejte lékaře, který se vyptává

4. 7. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Mladí, krásní a pupínkatí. Příčin i forem může být mnoho. K akné je potřeba přistupovat z pohledu celostní medicíny. Pomůže pečlivý dermatolog nebo zkušený homeopat.

Akné, červené pupínky, které se nevybíravým způsobem objevují na těch nejviditelnějších místech našeho obličeje. Například na nose nebo uprostřed čela. Kromě obličeje se vyskytují i na dekoltu nebo na zádech zejména mladých lidí na prahu dospělosti. Zkušenosti s nimi má zhruba osmdesát procent dívek, chlapců ještě o trochu více (cca devadesát procent).

Příčiny – proč mám akné?

Příčin, které způsobují výskyt akné, je hned několik. Jde tedy o takzvané multifaktoriální onemocnění. Akné může mít mnoho forem a různé příčiny, počínaje stresem, kouřením, nezdravou stravou nebo přecitlivělostí na sluneční světlo. Značný vliv má i genetika.

Galerie: Pupínky na obličeji, které byste neměli zaměňovat

Stane-li se akné pro někoho noční můrou, na kterou již nestačí běžně dostupná kosmetika, měl by vyhledat lékaře a s ním pátrat právě po příčině pupínků, protože to je jediný způsob, jak zabránit vývoji nové akné. „Ačkoli není akné život ohrožující choroba, může způsobovat velké psychické problémy, narušovat mezilidské vztahy, vyústit v problémy ve škole nebo v práci a snižovat sebevědomí,“ říká dermatoložka Naděžda Vojáčková z Laserového centra Anděl.

Hledejte takového lékaře, který vám věnuje čas a hodně se vyptává.

Homeopatická léčba

Pátrání po příčinách a individuální léčba je homeopatii vlastní. Na léčbu problematické pleti lze využít hned několik léků a je důležité vzít v úvahu všechny doprovodné příznaky. Akné například souvisí s hormonálními změnami během puberty, jiný lék je vhodný při hormonálních změnách v těhotenství a po porodu, případně v souvislosti s menstruačními problémy.

 

  • Antimonium crudum 9CH: Lék na akné vyskytující se na obličeji. Mnohdy je vyvolává nebo zhoršuje přejídání, ale také teplo a mytí studenou vodou. Pacienti, pro které je tento homeopatický přípravek vhodný, mívají silný bílý povlak na jazyku a jsou podráždění a mrzutí. Dávkování: 5 granulí 1× až 2× denně.
  • Calcarea sulfurica 15CH: Lék zabírá na hnisající akné, kdy je přeměna zarudlého pupínku v hnisavý vřídek velmi rychlá, a to v průběhu několika málo dní. Kupodivu tato hnisající akné nebolí. Lék je pouze na lékařský předpis a podává se 5 granulí 2× denně.
  • Hepar sulfur 15CH: Lék pomáhá při zanícené vyrážce, kdy postupně dochází ke hnisání. Pupínky jsou velice bolestivé, jako by v nich byla vražená jehla. Hnis může být smíšený s krví. Dávkování: 5 granulí 2× denně. 
  • Kalium bromatum 15CH: Lék pro adolescenty, kteří trpí na akné v obličeji, na ramenou a hrudníku. Pupínky jsou velké, zatvrdlé, modro-červeně zbarvené a svědivé, ale mohou i hnisat. Tato akné často zanechává ošklivé jizvy. Lék vyhovuje lidem celkově úzkostným, neklidným, kteří musejí neustále pohybovat prsty rukou. Dávkování: 5 granulí 1× denně.
  • Natrum muriaticum 15CH: Lék vhodný pro adolescentní dívky, u kterých akné typicky postihuje obličej či hranici vlasů. Pokožka je mastná a lesklá. Pro tyto dívky představuje výsev pupínků výrazný psychický a estetický problém, který vyvolává deprese, a ony se proto uzavírají do sebe. Dávkování: 5 granulí 1× denně.
  • Silicea 30CH: Lék vhodný zejména na akné, která se vyskytuje na čele a s velkou tendencí ke hnisání. Pacienti jsou často hubení, mají sklon k respiračním infekcím a jejich pot zapáchá. Dávkování: 5 granulí 1× týdně.
  • Nux vomica 15CH: Akné je spojena s dietními chybami a zácpou. Postihuje osoby dominantní a vznětlivé. Dávkování: 5 granulí 1× týdně.  
  • Pulsatilla 15CH: Lék na potíže s pletí u dívek s nepravidelnou menstruací. Ke zhoršení stavu dochází konzumací tučného jídla. Dávkování: 5 granulí 1× týdně.
  • Thuya occidentalis 15CH: Pomáhá při akné, která se objevuje na mastné a lesklé kůži s velkou tendencí k pocení. Kromě akné mívají tito jedinci i bradavice či moluska. Lék je vhodným doplňkem pro osoby, které dlouhodobě užívají chemické léky či antikoncepci. Dávkování: 5 granulí 1× týdně. 

Galerie: Dermatilománie – porucha narušování kůže

Odborná spolupráce:

MUDr. Jaroslav Čupera

Anesteziolog, homeopat. Pracuje na ARO v nemocnici v Ivančicích. Homeopatií se zabývá od 90. let. Je držitelem Diplomu homeopatické terapie a členem Homeopatické lékařské asociace. Provozuje soukromou homeopatickou praxi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).