Hlavní navigace

Lázně na pojišťovnu nově napíše kromě praktika i ambulantní specialista

24. 1. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Okruh lékařů, kteří mohou napsat hrazené lázně, se od ledna rozšířil. Kromě praktiků nově poukaz mohou vystavit také ambulantní specialisté.

Doporučení k pobytu v lázních hrazeného z veřejného zdravotního pojištění dosud mohli vypracovat buď praktický lékař, specialista nebo v případě hospitalizovaných pacientů jejich ošetřující lékař v nemocnici.

Tento postup zůstává letos stejný. Jak ale upozornila Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), specialisté od ledna mohou lázně nejen doporučit, ale také rovnou napsat.

Místo za praktikem můžete jít za specialistou

„Lázeňskou péči zpravidla doporučuje odborník-specialista pro jednotlivé druhy onemocnění tak, jak je uvedeno u jednotlivých indikací v indikačním seznamu, a nově tento lékař může zároveň návrh i vystavit,“ uvedla VZP ve své rubrice s názvem Otázka týdne.

„V době covidu lidé oddalují návštěvy u lékaře a toto je něco, co by jim mělo vyjít vstříc, protože nemusí obíhat dva lékaře, ale stačí navštívit jednoho,“ říká serveru Vitalia.cz prezident Svazu léčebných lázní Eduard Bláha.

Zároveň ale upozorňuje, že v praxi tato novinka může zatím drhnout. Ambulantní specialista se totiž při psaní návrhu na hrazené lázně neobejde bez některých podkladů, které má většinou jen praktický lékař pacienta. A zatím není jasné, jak tyto podklady mohou lékaři sdílet či jak si je budou předávat. Navíc Svaz lázní se obává toho, že se změnou budou praktičtí lékaři méně ochotní poukazy do lázní vystavovat, protože mají více povinností spojených s covidem. Například očkování nebo předepisování nových léků.

Lázně pro pacienty z nemocnic už nemusí schvalovat revizní lékař

Samotné vystavení poukazu specialistou také nemusí znamenat snazší cestu do lázní hrazených z veřejných peněz. I nadále bude návrh schvalovat zdravotní pojišťovna pacienta. V lednu ale začala platit jedna výjimka. „Schválení zdravotní pojišťovnou se nevyžaduje v případě přímého přeložení pacienta z akutní lůžkové péče do lázeňské péče,“ dodává VZP.

Jak už jsme dříve psali, novinkou od ledna je také to, že termín nástupu do lázní se počítá až ode dne schválení návrhu zdravotní pojišťovnou, respektive jejím revizní lékařem. Nikoliv ode dne, kdy návrh vystavil lékař.

Nové lázeňské vouchery, sleva je 2000 Kč

V lednu také skončila platnost státních slevových voucherů. Svaz lázní proto již začal vystavovat vlastní poukazy ve výši 2000 Kč na osobu a pobyt. Slevu lze čerpat, pokud pobyt trvá minimálně šest nocí a zákazník si zaplatí nejméně pět léčebných procedur.  Hradí je lázně. Lidé si je mohou vygenerovat stejně jako u státních poukazů na webu Kudyznudy.cz

S vydáváním a uplatněním poukazů zatím lázně počítají do konce března. „Zájem o ně je velký. Voucherů je připraveno 18 tisíc a jen za prvních 14 dnů si lidé vygenerovali 12 tisíc z nich,“ dodává Eduard Bláha s tím, že lázně nyní čekají, zda ministerstvo pro místní rozvoj na jaře opět vrátí do hry vouchery státní.

Chcete mít každé ráno v mailu přehled aktuálních článků z Vitalia.cz? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze i týdenní přehled nebo také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).