Hlavní navigace

Metoda, která odstraní i ty nejúpornější bradavice

18. 7. 2017

Sdílet

Bradavice je dobré začít řešit co nejdříve, od prvních příznaků. Likvidace bradavic není rychlý proces, nejčastěji se používá tekutý dusík nebo moderní laser.

Bradavice na nohou jsou úporným virovým onemocněním, nejčastěji získaným na místě větší koncentrace lidí ve vlhkém prostředí. Protože se jedná o infekci, může se rozšiřovat či se i přenášet na další členy domácnosti.

Přemýšlíte, že byste si nechali bradavice odstranit?

Odstranění bradavice dusíkem

Nejčastěji se k likvidaci bradavice používá tekutý dusík, ať už na dermatologické ambulanci, či v domácím ošetření, v kombinaci s domácí aplikací přípravků naleptávajících povrchový ochranný val bradavice.

Prostředky k domácímu zmrazení bradavic

  • Pracují na podobném principu jako tekutý dusík u dermatologa.
  • Už po jednom použití by mělo dojít ke zmrazení bradavice až k jejímu jádru.
  • V místě bradavice se za několik dní vytvoří puchýř, bradavice odpadne a pod ní by měla růst zdravá kůže.
  • Přípravky se užívají ve formě speciálních aplikátorů.
  • Nevýhodou je vyšší cena (500–600 Kč).

Kožní roztoky

  • Fungují na bázi rozleptávání kožních výrůstků kyselinami.
  • Naruší vrstvu tuhé hrubé kůže na povrchu bradavice a ta se postupně odloučí.
  • Obvykle se aplikují jednou nebo dvakrát denně, ale k sehnání jsou i varianty s použitím jednou týdně pro větší komfort.
  • Při aplikaci je třeba opatrnost, aby se zbytečně nezasahovala zdravá kůže kolem bradavice.
  • Přípravky účinkují většinou až po delší době (i několik týdnů).

Více v článku Léčba bradavic chce trpělivost.

Šetrný laser

Ke zničení bradavice lze rovněž použít laser. Při nejšetrnější variantě se používá cévní laser, který zatavuje cévy přivádějící výživu pro celou bradavici, a ta postupně odumírá.

Výhodou je rychlost ošetření, zákrok trvá několik sekund, velmi rychlé zhojení a přesnost ošetření, kdy pracujeme s přesností na milimetry a nedevastujeme zdravou kůži v okolí, jako je tomu při ošetření tekutým dusíkem. Nevýhodou je většinou nutnost opakovaného zásahu.

Druhy bradavic

  • Ploché bradavice – Verrucae planae juveniles
    Ploché žlutavé bradavičky o velikosti 2–5 milimetrů. Postihují hlavně obličej, předloktí a dolní končetiny dětí. Šíří se hlavně škrábáním a holením.
  • Vulgární bradavice – Verrucae vulgares
    Nejčastější virové projevy na kůži. Jsou to ohraničené tuhé vyvýšené hrboly, s vysokou rozpraskanou rohovinou, na které trpí převážně děti. Nejčastější lokalizace těchto bradavic je na rukou a v obličeji. Pakliže se uhnízdí pod nehty nebo na ploskách nohou, chodí se nám jen velmi těžko, bývají hodně bolestivé. Inkubační doba verrucae vulgares je až půl roku, během této doby mohou samovolně zmizet, jindy je třeba zacílit správnou léčbu.
  • Genitální bradavice – Condylomata accuminata
    Květákovité bradavice vegetující ve vlhkém prostředí zejména v oblasti genitálu. Pozor, jsou sexuálně přenosné a ani kondom vás od přenosu neuchrání.
  • Plantární bradavice – Verrucae plantares
    Projevují se jako ztluštělé, dovnitř rostoucí léze a jsou bolestivé na tlak. V útrobách bradavic můžeme vidět hnědé či černé tečky, podmíněné krvácením z krevních kapilár. Najdeme je hlavně na nohou nebo dlaních. Rychle se šíří a často recidivují.
  • Střapcovité bradavice – Verrucae filliformes
    Vypadají jako uzoučké nitky tělové barvy, objevují se na obličeji v blízkosti koutků úst, očních víček. Nevyhýbají se ani krku či okolí nosních dírek. 
  • Molusky – Molluscum contagiosum
    Nezhoubné novotvary virového původu vytváří bradavičnaté útvary na kůži zejména u dětí ve věku dva až dvanáct let. Nejedná se o bradavice v pravém slova smyslu, ale stojí za nimi stejný vir HPV. Molusky však může mít i dospělý jedinec, a to na břiše i genitáliích, přenáší se totiž pohlavním stykem, slinami, ale i pouhým používáním stejných hygienických potřeb.

Více v článku Bradavice můžete chytit i od svého psa.

Když jsou bradavice úporné

Při agresivnější variantě laserového ošetření, určené pro úporné bradavice, kombinujeme  dva typy laseru v jednom sezení. Nejdříve v lokální anestezii bradavici celou odpaříme, tzn. že vznikne defekt lehce pod povrch kůže. Poté ještě aplikujeme na spodinu preventivně opět laser cévní k zatavení eventuálních zbytků bradavice.

Nevýhodou této silné kombinace je delší doba hojení s otevřenou plochou, tedy se jedná o ošetření bolestivější, s větším rizikem jizvení či infekce. Výhodou je vysoká preciznost zákroku a vyšší procento definitivního odstranění bradavice již po jednom sezení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Edita Jatšová

Korektivní dermatoložka z Laserového centra Anděl, www.lcandel.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).