Hlavní navigace

Laktační psychóza: Jak ji poznat a předejít tragédii

24. 6. 2009

Sdílet

Ptáte se, jak může skočit žena se dvěma malými dětmi pod soupravu metra? Zvlášť s kočárkem, ve kterém leží dvouměsíční kojenec? Tento nedávný případ má zřejmě podle odborníků na svědomí laktační psychóza, zákeřná nemoc, která si nijak zvlášť nevybírá. Jak ji poznat? A kterým ženám hrozí nejvíce?

Dvaatřicetiletá Dita porodila svoje první miminko. Od porodu se o něj až úzkostlivě obávala, nikdo z rodiny se nad tím zatím nepozastavoval. Po šestinedělí se jí začalo zdát, že ji někdo sleduje. Vlastně že ji všichni sledují. A že jí vidí do hlavy. Vyvrcholilo to tím, že v jednu hodinu ráno chodila po domě a zvonila na sousedy. Druhý den ráno manžel odvezl syna k babičce a Ditu na psychiatrii. Byla hospitalizována s laktační psychózou.

Nevěděla jsem, co dělám. Ty pocity byly velmi opravdové, říká Dita, která si nepřeje zveřejnit celé jméno. Na psychiatrii nakonec strávila téměř dva měsíce. Dostávala léky. Teprve  pak se mohla vrátit domů k dítěti.

Léky jsem musela brát dál. Doma mě rodina nejdříve hlídala. Stále se mnou byl někdo doma. Později už u mne sice nestáli čtyřiadvacet hodin denně, ale přes den mi neustále volali a  ptali se, jak se cítím. Báli se, že se mi představy vrátí. I já jsem z toho měla strach. Naštěstí už se to neopakovalo, dodává maminka dnes již dvouletého chlapečka. 

Poporodní blues nebo pořádný problém?

deprese, smutek, psychóza, žena, laktační

Její případ není ojedinělý. Většími či menšími psychickými problémy po porodu trpí většina žen. U některých se to projevuje jen plačivostí, tedy takzvaným poporodním blues, jiné jsou ve stavu, kdy dokážou vážně ublížit sobě či svým dětem, říká psychiatr Martin Anders z Všeobecné fakultní nemocnice.

Psychické problémy způsobuje výrazný pokles hladiny hormonů po porodu. Účinek kolísání hladiny hormonů ženy ze života znají také například jako premenstruační syndrom nebo stavy v průběhu těhotenství. To je ale jen slabý odvar proti situaci po porodu, kdy obsah hormonů v krvi klesne opravdu drasticky.

Co ženy zažívají? Odborníci rozlišují tři stupně psychického stavu po porodu. Tomu prvnímu se říká poporodní blues a objevuje se u zhruba 80 procent žen. Většinou začne kolem třetího dne po porodu a trvá nejvýše 2 týdny. Projevuje se plačtivostí, přecitlivělostí, pocity osamělosti, někdy i zlosti. Je považováno za normální stav a samo vymizí. Pomůže podpora partnera a rodiny.

O něco vážnější už bývá poporodní deprese. Podle odborníků se objeví asi u 10 procent žen, začít může i po skončení šestinedělí. Projevuje se depresivními náladami, vyčerpáním, úzkostmi, pesimismem, pocitem, že se žena nedokáže postarat o své dítě. Pokud jde o dlouhodobější stav, který ženě brání v normálním fungování, rozhodně by neměla odkládat návštěvu odborníka, radí psychiatr Martin Anders.

Poporodní (laktační) psychóza se týká přibližně 0,1 % žen. Nejčastěji se objevuje hned po porodu, tak během prvních dvou týdnů, ale uvádí se, že se může objevit i do dvou měsíců od porodu, vysvětluje psychiatr. Při klasické laktační psychóze žena ztrácí kontakt s realitou, často trpí halucinacemi, bludy, ztratí schopnost pečovat o dítě, dodává Anders.

Jak se u vás projevily hormonální změny po porodu?

Laktační psychóza je podle odborníků nejtěžší stav. Ale ani poporodní depresi by žena neměla zanedbat. Pokud se totiž neléčí, může se vyvinout v těžkou depresi s psychotickými příznaky.
Podle Martina Anderse byl zřejmě právě to případ maminky se dvěma dětmi, která v polovině června odešla bez udání důvodu z domova, celý den a noc chodila po Praze a nakonec i s oběma dcerami skočila pod metro ve stanici Anděl. Děti nakonec vyvázly jen s oděrkami, jejich matka skončila s pohmožděným břichem, hrudníkem a poraněním hlavy v nemocnici.

Jaké je riziko, že vás laktační psychóza potká?

deprese, smutek, psychóza, žena, laktační

Tato choroba je nevyzpytatelná. Podle odborníků není dědičná. Vyšší pravděpodobnost, že u nich problém propukne, je u žen, které už před porodem trpěly nějakým psychickým onemocněním, měly například deprese, uvádí psychiatr.

Co tedy dělat pro zlepšení vaší psychické pohody? Spěte. Když usne dítě, všeho nechte a jděte si zdřímnout s ním. Někteří odborníci sice radí dítě budit po třech hodinách na kojení, ale pokud se cítíte unavená a nevyspalá, poslechněte raději odborníky, kteří říkají, že se nemá dítěti buzením narušovat spánkový rytmus.

Nesnažte se mít domácnost v perfektním stavu. Návštěvy raději odmítněte nebo je případně zaúkolujte, ať vám pomohou například s žehlením. Pokud začnete mít pocit, že péči o dítě a o domácnost nezvládáte, raději se hned svěřte partnerovi nebo nejbližší rodině, aby měl někdo váš stav pod kontrolou. A případně vás včas odvedl za odborníkem.

Vyhrajte volňásky do wellness! Zúčastněte se Velké fotosoutěže serveru Vitalia.cz!

Způsoby léčby

V případě lehčích forem laktační psychózy ženy navštěvují specializované psychoterapeutické programy. Přitom užívají léky, většinou antidepresiva či hormonální léky. Pokud laktační psychóza pokročí do těžšího stádia, léčí se hospitalizací v psychiatrické léčebně.

Jak je to s laktací, když žena trpí psychózou?

Termín laktační psychóza je v podstatě zastaralý. Souvislost s laktací se totiž nepodařilo prokázat. Přesto se laktace v případě poporodní psychózy zastavuje. Je to však kvůli užívání léků, které se dostávají do mléka a jsou pro novorozence a kojence nebezpečné. Ale existují už i léky, při kterých se kojení zastavit nemusí. V případě hospitalizace v psychiatrické léčebně se kojení přerušuje téměř vždy, léčebny totiž přijímají pouze matky bez miminek.

5 otázek pro psychiatra Martina Anderse

Martin Anders

Jak se projevuje takzvaná laktační psychóza?

Při laktační psychóze žena ztrácí kontakt s realitou, například neví, jak se jmenuje, jaký je den a podobně, dále může trpět halucinacemi, bludy, ztratí schopnost pečovat o dítě.

Kdy se laktační psychóza objevuje?

Nejčastěji se objevuje hned po porodu, tak během prvních dvou týdnů, ale uvádí se, že se může objevit i do dvou měsíců od porodu. Podle mého názoru se v tomto pozdějším období už jen těžko rozeznává, o který problém jde. Může se jednat buď o klasickou laktační psychózu, kdy žena ztrácí kontakt s realitou. Ta se objevuje většinou hned po porodu nebo až do dvou týdnů po něm. Později se může jednat o zanedbanou poporodní depresi, ta když se neléčí, může se rozvinout do těžké deprese s psychotickými příznaky.

Jaké jsou rizikové faktory?

I žena, která je před porodem naprosto v pohodě, většinou pozná takzvané poporodní blues způsobené výrazným poklesem hormonů po porodu.
Laktační psychózou jsou ohrožené hlavně ženy, které trpěly už před porodem nějakým psychickým onemocněním, depresí nebo například schizofrenií. Ty by měly být důsledně kontrolovány. Také ženy, které již po jednom porodu trpěly laktační psychózou, mají zvýšené riziko, že je potká i po dalších porodech a měly by být pod kontrolou.

Jak mohou pomoci nejbližší?

Ti by si měli především včas všimnout, že žena není v pořádku a odvést ji k odborníkovi.
Pokud se jedná o lehčí formu, pomůže psychoterapie, pokud se jedná o těžší formu, psychiatr zváží nasazení léků, většinou antidepresiv.

V jakém případě jít za psychiatrem?

Psychiatra by měla žena vyhledat, pokud trpí nespavostí, strachem z kontaktu s dítětem, úzkostí, depresí, říká, že vyhodí dítě z okna. V podstatě se dá říci, že pokud jde o dlouhodobější změnu, která brání ženě v normálním fungování, neměla by odkládat návštěvu odborníka.

Foto: Pixmac + archiv 1. LF UK Praha

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).