Hlavní navigace

Kypřicí prášek do perníku, nebo raději domácí perníkové koření?

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz/ Karel Choc
Kypřicí prášek do perníku patří do celé řady receptů na vánoční perníčky. Než jsme je začali péci, podívali jsme se na to, co vlastně tvoří obsah sáčků, jak se od sebe liší a jak můžeme tyto kypřicí směsi při pečení nahradit vlastním perníkovým kořením.

Vánoční pečení často zahajují právě perníčky, které si obvykle na svou ideální měkkost musí do Vánoc počkat. Takže mouka, máslo, vejce, sádlo, cukr, med… a hlavně nezapomenout na kypřicí prášek do perníku. Nebo to jde i bez něj?

Co se dozvíte v článku
  1. Co obsahuje kypřicí prášek do perníku
  2. K čemu mouka a škrob v kypřicím prášku?
  3. Jak na vlastní perníkové koření
  4. Podrtit a smíchat s kypřicím práškem

Co obsahuje kypřicí prášek do perníku

„Kypřicí prášek do perníku je klasický kypřicí prášek, do kterého přimícháváme směs perníkového koření, abychom usnadnili spotřebiteli přípravu perníku,“ napsali nám například z Labety, která tohoto pomocníka na pečení ve svém závodě vyrábí. A ani ostatní výrobci nic moc jiného do malých sáčků nebalí.

Rozdíl mezi kypřicími prášky do perníku na českém trhu je hlavně v různorodosti užitého koření. Kdyby vám například vadil muškátový oříšek, nekoupíte si kypřicí prášek do perníku od Labety, který jej obsahuje, ale od Dr. Oetkera, jenž je muškátu prostý.

Pokud ale naopak pestrou škálu vůní vítáte, můžete vsadit na privátku od COOPu, uvnitř malého sáčku je směs hned deseti druhů koření. Překvapením může být fakt, že kardamom, po vanilce a šafránu nejdražší koření na světě, se vyskytuje jen v jediném námi nalezeném produktu, a to v bio kypřicím prášku do perníku od Amylonu.

K čemu mouka a škrob v kypřicím prášku?

Krom kypřicího prášku a směsi koření jsou některé sáčky naplněné i moukou, škrobem nebo protispékavou látkou. A ačkoliv bychom si mohli myslet, že tam jsou hlavně proto, aby zvyšovaly hmotnost výrobku, jejich účel je jiný:

„Mouka v kypřicím prášku má funkci nosiče, ve kterém jsou rozmíchány kypřicí látky. Protispékavá látka má v tomto případě funkci technologickou, díky ní směs při balení a skladování nehrudkuje a zůstává sypká. Obě suroviny, mouka i protispékavá látka, nám usnadňují zpracování a balení kypřicích látek do sáčků,“ vysvětlila pro server Vitalia.cz Petra Mikesková z Labety.

Složení vybraných kypřicích prášků do perníku

Amylon bio prášek kypřicí do perníku bezlepkový

  • kukuřičný škrob, kypřicí látky: vinany draselné, uhličitany sodné, perníkové koření (skořice Cassia, hřebíček, anýz, kardamom, koriandr)

ARO kypřicí prášek do perníku

  • směs kypřicích látek (E 450, E 500), směs mletého koření do perníku, pšeničná mouka

Benkor – kypřicí prášek do perníku

  • citronan sodný, hydrogenuhličitan sodný, fenykl, skořice, bramborový škrob, anýz, koriandr, pomerančová kůra, hřebíček, nové koření, muškátový ořech, muškátový květ

Dr. Oetker – kypřicí prášek do perníku

  • kypřicí látky (hydrogenuhličitan sodný, dihydrogenfosforečnan sodný), koření skořice, anýz, hřebíček, koriandr a fenykl v různém poměru, kukuřičný škrob

Kávoviny – kypřicí prášek do perníku

  • pšeničná mouka, směs koření, kypřidla

Labeta – kypřicí prášek do perníku

  • kypřicí látky (difosforečnany, uhličitany sodné), pšeničná mouka, perníkové koření 23 % (skořice, koriandr, fenykl, anýz, pomerančová kůra, nové koření, hřebíček, muškátový květ, muškátový oříšek), protispékavá látka: trifosforečnany

Vitana – kypřicí prášek do perníku

  • kypřicí látky (E 450, E 500), skořice, směs koření, škrob

Složení použitých kořenicích směsí může výsledné perníčky významně posunout; oběma směry. Vybírejte tedy pečlivě, a nebo víte co? Vyrobte si směs na perníkové koření sami a přimíchejte ji do obyčejného kypřicího prášku.

Jak na vlastní perníkové koření

Ptali jsme se Petra Stupky, šéfkuchaře, a též výrobce koření, jak na to. Různými recepturami se totiž zaobíral velmi důkladně, když tvořil směs pro své vlastní koření Kulinář – voňavý perníček.

„Variant může být celá řada – zpravidla je základem kombinace skořice, hřebíčku a badyánu – s tím, že skořice jsou tři díly a po jednom pak hřebíčku a badyánu. Drť těchto tří druhů mám permanentně doma v mlýnku na koření a používám ji do orientálních pokrmů a samozřejmě i všelikého pečiva, jakož i ovocných marmelád, omáček a horkých nápojů,“ radí Petr Stupka a přidává svůj osobní recept. „Ke směsi tří uvedených základních druhů přidávám nejčastěji mletý koriandr, muškátový ořech, případně trošku nového koření.“

Další koření, které lze do perníkového koření zahrnout, je asijská směs, nejčastěji zvaná koření pěti vůní – tam bývá zpravidla badyán, fenykl, skořice, hřebíček a bílý či černý pepř – v originále je obvykle pepř sečuánský.

„Běžně se ke skořici, badyánu a hřebíčku přidává také mletý koriandr, citronová kůra, nové koření, anýz, muškátový oříšek i květ,“ radí s další variantou perníkového mixu šéfkuchař. Poměry jednotlivých surovin jsou přitom na vás, záleží na tom, které koření preferujete, a tedy chcete, aby ve vašich perníčcích hrálo prim.

Domácí perníkové koření

Základem je kombinace tří druhů koření:

  • 3 díly skořice
  • 1 díl hřebíčku
  • 1 díl badyánu

Lze přidat různé další koření:

  • koriandr
  • muškátový oříšek i květ
  • nové koření
  • fenykl
  • anýz
  • kardamom
  • zázvor
  • citronovou kůru

Podrtit a smíchat s kypřicím práškem

Ideální je pro domácí směs perníkového koření využívat celé koření, vyjma skořice, a to podrtit v hmoždíři. Jen tak budou chutě a vůně silné.

Lžičku takto připraveného perníkového koření přidejte k jednomu sáčku kypřicího prášku – a náhrada za kypřicí prášek do perníku je na světě.

Příprava většího množství domácího perníkového koření nebo kypřicího prášku do perníku do zásoby se nedoporučuje. Koření ztrácí na intenzitě a kypřicí prášek může navlhnout či hrudkovatět. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).