Hlavní navigace

Kýla vzniká v místech, kde je břišní stěna oslabená. Může ji způsobit i zácpa

23. 3. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Kýla vzniká přesunutím orgánu z jeho přirozeného místa na jiné místo. Většinou se vyskytuje v oblastech, kde je břišní stěna oslabená nebo narušená. Může se objevit kvůli zvedání těžkých předmětů, kvůli těhotenství, obezitě i obtížnému vyprazdňování. Kýla sama o sobě nebezpečná není, ale velké riziko představuje její uskřinutí. V takovém případě je nutný okamžitý chirurgický zákrok.

Někdo se s kýlou už narodí, ale většinou se objeví až během života, ať už v dětství, nebo během dospělosti. Muži a ženy přitom mnohdy trpí odlišnými typy kýly, což je dáno rozdíly v anatomii těl. Obecně platí, že častěji se s ní potýkají muži. 

Co je kýla?

Kýla (hernia nebo hernie) je označení pro stav, kdy dojde k přesunu určitého orgánu či orgánů z místa, kde se nachází přirozeně, na jiné místo. V praxi se nejčastěji setkáváme s kýlou v oblastech, kde je břišní stěna výrazně oslabená. Na vnitřní orgány zde působí z druhé strany zvýšený nitrobřišní tlak, který způsobuje, že poté vyklenují. Lidově se proto kýla popisuje jako otvor v břišní stěně.

Kýlu vždy tvoří tři části:

  • kýlní branka – oslabené místo břišní stěny, kudy vnitřní orgány vyklenují ven,
  • kýlní vak – vyklenutá pobřišnice,
  • kýlní obsah – pohyblivý orgán dutiny břišní, nejčastěji jde o střevo. [1, 23]

Příčiny kýly

Někteří lidé se mohou s predispozicemi ke vzniku kýly již narodit. To, jestli se člověk narodí se sklonem k tvorbě slabšího vaziva, totiž nelze nijak ovlivnit.

Na první pohled se může zdát, že kýla postihuje pouze jedince s oslabeným břišním svalstvem. Pravdou ovšem je, že se nevyhýbá ani aktivním sportovcům a fyzicky zdatným jedincům. K oslabení břišní stěny může totiž dojít při zvedání těžkých břemenobtížném vyprazdňování. Taktéž se může objevit i kýla v jizvě po prodělané operaci.

K rozvoji kýly mohou přispívat i další faktory, které vedou ke zvýšení nitrobřišního tlaku:

Dalším rizikovým faktorem je obezita. Obézní jedinci jsou ke vzniku kýly mnohem náchylnější. [4, 56]

Typy kýly

Kýly se dělí do několika skupin podle různých kritérií. Mohou být vnitřní i zevní, podle původu se pak dělí na získané a vrozené. Nejčastěji pacienty trápí tyto typy kýly:

Tříselná kýla

Tříselná kýla je lokalizována v tříslech, konkrétně v oblasti tříselného kanálu. Vzniká často v důsledku vysoké zátěže, ale hrají zde významnou roli i dědičné dispozice. Mnohem častěji postihuje muže. Ty také proto často zajímá, jaké má tříselná kýla příznaky.

Zákeřnost tohoto typu kýly spočívá v tom, že jsou mnohdy velice mírné. Jako první se objevuje lehké pálení v tříslech po fyzické námaze. Později si mohou pacienti nahmatat měkké nebolestivé vyklenutí v oblasti třísel, které někdy samovolně mizí a zase se objevuje.

Břišní kýla

Pojmem břišní kýla (epigastrická kýla) se označuje jakákoliv kýla vyskytující se mimo pupek a třísla. V souvislosti s tímto typem kýly se můžete setkat s označením kýla v jizvě, neboť se v takto oslabených místech břišní stěny tvoří vůbec nejčastěji. Jaké má břišní kýla příznaky? Typicky jde o měkké nebolestivé vyklenutí, jehož rozměry se odvíjí od velikosti kýlní branky.

Pupeční kýla

Dalším běžným typem kýly je pupeční kýla. Ta postihuje oblast pupku. Trápí častěji ženy, které se s ní setkávají typicky během těhotenství. Jaké má pupeční kýla příznaky? Kromě měkkého nebolestivého vyklenutí se objevují tlakové bolesti při námaze, případně i pocity nadýmání. Žádnou vzácností není ani pupeční kýla u dětí. Vzniká v situacích, kdy nedojde k dokonalému uzavření břišní stěny v místě, kde pupeční šňůra propojuje plod s placentou.

Galerie: Kýla může mít velké rozměry 

Vzácnější druhy kýly

Mezi méně obvyklé typy kýly patří:

  • brániční kýla (hiátová kýla),
  • vodní kýla (hydrokéla),
  • kýla varlete,
  • stehenní kýla (femorální kýla). [7, 8, 9, 10, 11, 12]

Jaké má kýla příznaky?

Kýla představuje závažný zdravotní problém, který je potřeba včas rozpoznat a řešit chirurgicky. Pacienty proto zajímá, jak se projevuje kýla a jak ji spolehlivě poznat. Typickým příznakem kýly je ono zmiňované měkké podkožní vyklenutí v oblasti břicha nebo třísel. Bulka se po zatlačení vrací zpět do břišní dutiny. Zpočátku se objevuje hlavně po zátěži, později už je její přítomnost permanentní. Viditelná je nejlépe vestoje, vleže se většinou vrací zpět do břišní dutiny.

U větších kýl mohou vznikat srůsty, které vyklenutým orgánům brání v navrácení na původní místo. S tím se lékaři setkávají hlavně u mužských pacientů, u kterých může zanedbaná skrotální kýla (šourková kýla) dosáhnout obrovských rozměrů.

Kromě viditelné bulky pacienty trápí i další potíže. Oblast, kde se kýla vyskytuje, je často citlivá a bolestivá (nejhorší je to bezprostředně po námaze). Dále dochází k zužování střeva, což se navenek projeví zácpou nebo nadýmáním. [13, 14, 15]

Kdy si s bolestí břicha poradíte sami a kdy se raději vydat k lékaři Přečtěte si také:

Kdy si s bolestí břicha poradíte sami a kdy se raději vydat k lékaři

Uskřinutí kýly

Velice nebezpečnou komplikací, která může skončit fatálně, je tzv. uskřinutí kýly. Kýlu lze totiž většinou zatlačit zpět do břišní dutiny. Někdy se ovšem stane, že ve výduti uvízne. Do orgánu nemůže proudit krev, tudíž není dostatečně vyživován a začíná odumírat. Uskřinutá kýla je velice bolestivá, a pokud je zaškrceným orgánem střevo, stává se neprůchodným. U pacientů se v takové situaci objevují:

  • extrémně silná bolest,
  • barevné změny kýly (rudne, tmavne nebo jde do fialova),
  • ztuhnutí kýly,
  • nevolnost a zvracení,
  • zástava plynů i stolice,
  • horečka,
  • zrychlený srdeční tep.

Pokud se objeví výše uvedené příznaky, je nutné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Uskřinutá kýla je život ohrožující a žádá si neodkladnou operaci. [16, 17, 18]

Operace kýly

Jediným řešením, jak se zbavit kýly, je operace. Kýlní branku je nutné uzavřít, což jinak než chirurgicky ani nejde. Většinou se dnes provádí laparoskopické zákroky, které jsou pro pacienty šetrnější a vyžadují jen krátkou hospitalizaci. Chirurg musí při operaci nejprve vrátit vyklenutý orgán na jeho původní místo, poté se soustředí na uzavření otvoru. Ke zpevnění břišní stěny se dnes velice často využívá speciální dvouvrstvá síťka, která brání opětovnému vyklenutí orgánu.

Důležitou součástí léčby je rekonvalescence. Po klasické operaci by měli pacienti dodržovat klidový režim 6–8 týdnů, v případě laparoskopického zákroku alespoň 4 týdny. Důležité je vyvarovat se zvedání těžkých břemen a jakékoliv náročnější fyzické aktivitě. Speciální dieta po operaci kýly většinou není nutná.

Do doby operace se pacientům doporučuje nosit kýlní pás, který zatlačuje vyklenutý orgán zpět a zpevňuje břišní stěnu. Pás je vhodný na pupeční a břišní kýlu, na tříselnou nikoliv. [19, 20, 21]

Kýla u dětí

Kýla u miminka se může objevit již několik týdnů či měsíců po narození. V těchto případech jde o tříselnou kýlu, která bývá způsobena silným pláčem. Ten vede ke zvýšení nitrobřišního tlaku a následnému rozvoji kýly. U nedonošených dětí je riziko výskytu tříselné kýly vyšší.

Pupeční kýla u dětí vzniká v důsledku neuzavření břišní stěny v místě, kde byl plod propojen pupeční šňůrou s placentou. Tento stav si sice žádá návštěvu a dohled pediatra, nicméně pokud se neobjeví žádné komplikace, zpravidla se neoperuje. Je zde totiž vysoká šance, že se otvor přirozeně zacelí. [22, 23]

Kýla v těhotenství

Těhotenská kýla bývá lokalizována v oblasti pupku. Může vzniknout nejen během těhotenství, kdy je břišní stěna oslabována růstem dělohy, ale i při porodu, kdy žena hodně tlačí. Operace se u nastávajících maminek většinou odkládá na období po porodu. Výjimku představuje uskřinutí kýly, kdy je nutné provést operaci bez odkladu.

Rozestup břišních svalů a kýla

Podobným způsobem jako kýla vzniká i tzv. diastáza, což je rozestup břišních svalů ve střední čáře nad pupkem. Diastáza trápí nejčastěji ženy po porodu. Na rozdíl od kýly se u diastázy doporučuje cvičit a aktivně pracovat s nitrobřišním tlakem. Operace není v tomto případě konečným řešením, protože i po ní musíte cvičit. [24, 25, 26]

Kýla u mužů

Mužskou část populace obvykle trápí tříselná kýla. Oblast třísel je totiž u některých mužů přirozeně oslabená v důsledku odlišného prenatálního vývoje. Varlata se nejprve vyvíjejí v dutině břišní, až poté sestupují do šourku. K uzavření oblasti dojde až ve chvíli, kdy jsou obě varlata sestouplá. U některých mužů tento proces neproběhne správně, tudíž jsou náchylnější ke vzniku kýly. [27, 28]

Zdroje: nhs.uk, hopkinsmedicine.org, webmd.com, my.clevelandclinic.org, healthdirect.gov.au, ncbi.nlm.nih.gov, herniaclinic.co.nz, americanpregnancy.org, medlineplus.gov, egk.cz, nemocnice-horovice.cz, icklinika.cz, fnbrno.cz, cpzp.cz, stefajir.cz

Co je to kýla?
Kýla je obecné označení pro stav, kdy dojde k patologickému přesunu určitého orgánu na jiné místo, než by se měl přirozeně nacházet. Nejčastěji vzniká v oblastech, kde je břišní stěna výrazně oslabená.
Jak poznat kýlu?
U většiny typů kýl si mohou pacienti nahmatat měkkou bulku, kterou je možné jemným tlakem zatlačit zpět do břišní dutiny. Nejprve se tato bulka objevuje jen po zátěži, později je patrná permanentně.
Může se objevit kýla u psa?
Kýla se může vyskytnout i u domácích mazlíčků, u psů jde o poměrně běžný zdravotních problém. Podobně jako u člověka může i zde dojít k uskřinutí. Majitel pejska by měl proto raději vyhledat veterináře, pokud zvířeti nahmatá bulku na břiše nebo v tříslech.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).