Hlavní navigace

Květožroutka poradí, jak využít pampelišku v kuchyni

Sdílet

 Autor: Kytkykjidlu.cz
„Pampelišku každý zná a to, co člověk zná, v něm budí pocit bezpečí a klidu,“ říká autorka knížky, která se pomalu klube na svět, Jana Vlková. O čem Pampelišky k jídlu budou a jak se můžete na jejím vzniku podílet?

Jana Vlková má za sebou vydání dvou velkých knih o býlí, které lze bez obav konzumovat a začleňovat do zcela běžných, anebo úplně nových pokrmů. Během „květožrouské“ sezóny pořádá řadu kurzů, kde byliny s její asistencí můžete poznávat a sbírat, a dokonce z nich i vařit. A protože byliny a květy ji stále baví, nachystala pro své příznivce monografii zasvěcenou rostlince, kterou pozná malé dítě i starý kmet a kterou směle můžete začlenit do svého jídelníčku. Pampelišce.

Pampeliška startuje edici monografií

„Chtěla jsem otevřít cestu k jedlým květům i těm opatrnějším, ostražitějším, konzervativnějším milovníkům jídla. Pampelišku každý zná a to, co člověk zná, v něm budí pocit bezpečí a klidu. Taková menší knížka je také rozpočtově vlídnější. Chtěla bych nastartovat edici monografií, ale uvidím, jaká bude reakce na Pampelišky k jídlu. V notýsku mám ještě pět podobných témat, ale zatím nebudu nic prozrazovat,“ řekla nám Jana Vlková.

Nová monografie bude mít devadesát šest stran a její vydání by se mělo stihnout od Vánoc. „Nemám ještě pevný termín v tiskárně, ale grafikové by měli dodat dílo asi v polovině listopadu. Texty mám napsané, teď obíhají editačním a korektorským kolečkem,“ přibližuje nám zákulisí vydání autorka knihy. Fotky, které se v knize objeví, má na svědomí opět Aleksandra Chytra, stejně jako u první knížky Kytky k jídlu, a i zbytek týmu, který se na knize podílel, je skoro stejný.

Galerie: Křest knihy Kytky k jídlu v receptech i herbáři

A co všechno v novém titulu najdeme? Dvacet receptů, z nichž jen jeden jediný je na skutečně zeleninový salát. „V knížce je hodně receptů, do nichž se používají spařené listy. (Ani se všechny vymyšlené kreace do plánovaného rozsahu nevešly). Všechno je opět testováno na přátelích z mého domácího restaurantu či na vlastních dětech,“ popisuje Jana Vlková. Na zbývajících stranách najdete povídání o pampelišce z různých pohledů. Monografie dává větší možnost věnovat se třeba obsahovým látkám či inspiracím v básních i písních. Nechybí ani informace o rostlinách botanicky příbuzných, které mohou pampelišku v kuchyni zastoupit.

Pampelišky na Hithitu

Zatímco svou první knihu Jana Vlková vydala za pomoci vydavatelství, u knihy o pampeliškách vsadila na crowdfundingovou kampaň na Hithit.cz. „Hithit mi dává velkou svobodu uchopit téma po svém, prostě ze široka. Za tu svobodu jsem ochotná zaplatit její cenu, což je na druhou stranu dost velké riziko. S knížkou na Hithitu je možné zvýšit další povědomí o tom, jak jsou plané rostliny prima společnice v kuchyni. Doufám, že vylákám více lidí na semináře, a to hlavně mimo Prahu. Letos jsem měla tu čest i radost uspořádat například dva semináře na severu Čech, a to v Havířově a Horní Lomné. Hithit mi připadá jako zajímavá komunita lidí, kteří stejně jako já jsou rádi, když je mezi nimi co nejmenší hradba firem a institucí a kontakt je bližší,“ míní Jana Vlková. Přidat se k podpoře knihy můžete i vy, kampaň běží až do listopadu 2018.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).