Hlavní navigace

Které květiny se dají jíst?

12. 3. 2012

Sdílet

Zatímco nad salátem z lístků rukoly nebo polníčku už se nikdo nepozastaví, jedlé květiny jsou pořád exotika. Mají kytky vůbec nějakou chuť? Kde se dají použít a čemu se vyhnout?

Na jedlé květiny narazíte třeba v drahých restauracích, což je trochu paradox, protože dříve se objevovaly spíše na chudých stolech, z nouze ctnost. Dneska jsou živé a přitom jedlé květy módní například na svatebním dortu, marcipánovým růžičkám odzvání.


Autor: SXC

Sedmikrásky se používají jako ozdoba, ale i k jídlu – třeba do salátu

Nejde přitom o nějakou obtížně sehnatelnou specialitu, diskuse, na tohle téma se vedla například na serveru Cuketka, ukazují, že spousta nevěst nebo těch, kdo pro ně dorty pečou, si poradí na nejbližší zahrádce – používají se květy macešek, fialek nebo třeba sedmikrásek. Ty se před použitím nijak speciálně neošetřují, krom omytí, ale lze na ně koupit speciální vázičky, které se zapíchnou do dortu (v takovém případě je ale květina spíše ozdobou, stejně jako tehdy, když její konec omotáte floristickou páskou, aby stonek nepouštěl šťávu do sladkosti). Ale třeba Hana Michopulu ve své kuchařce Zpátky domů radí, aby se dort zdobil květy růže.

Co takhle dát si begónii?

Ale lze samozřejmě narazit i na květiny určené přímo k jídlu, které se dají použít nejen na zmíněné dorty, ale také třeba do jiných sladkých pokrmů či naopak do salátových směsí či na ozdobu běžného jídla. Aneb, co takhle dát si begónii? „Tyto květiny jsou krásné nejen na pohled, ale jsou také velmi chutné. Existují v různých barvách a mají ovocnou příchuť. Okvětní lístky se skvěle hodí do salátů a dodávají jim nádhernou barevnost,“ píše o květech této rostliny na svém webu firma Beskyd Fryčovice, která je už natrhané a balené podobně jako zeleninu či spíše listové saláty dodává například do restaurací. Krom zmíněných begónií koupíte také například aksamitník, chrpu, chryzantému, fuchsii, měsíček (okvětní lístky mohou být použity do rýže, koláčů, másla, jogurtu a do omelet), kamélie, karafiáty či lichořeřišnici. A také sedmikrásky, které tu ponejvíce krom zdobení doporučují pokrájené do salátů.

A co taková levandule? Tu můžete použít třeba do těsta na bábovku, ale pozor, méně je tu více, protože když to s ní přeženete, budete mít neodbytný pocit, že zákusek chutná po mýdle. „Malé množství těchto květů provoní dušená masa, octy, džemy a rosoly,“ doporučují na Farmě Mlýnec, jejíž provozovatelé patří mezi propagátory návratu květin na jídelní stoly.

„Je potěšitelné, že se k jejich používání opět šťastně navracíme díky šéfkuchařům špičkových restaurací, kteří dnes běžně používají jedlé okvětní plátky či kandované květy, aby tak dodali svým dezertům tu správnou sladkou nostalgii," uvádějí.

A které květiny lze jíst? "Obecně řečeno, k jídlu lze užít všechny květy, které nejsou jedovaté, hořké nebo jinak nepoživatelné a jež nebyly ošetřovány pesticidy. Proto jsou ideálními pěstiteli biozahradnictví a ekologické farmy.“


Autor: SXC

Než květy začnete používat na vaření, ochutnejte malý kousek kvůli alergické reakci

Co se dá jíst a co ne

O používání květin v kuchyni nedávno hovořil i pražský kuchař Michal Nikodém. „Dají se jíst pampelišky i sedmikrásky, ale musí být bez chemických látek,“ doporučuje a zároveň tvrdí, že luční květiny pročišťují krev. Což už mně osobně připadá jako hodně silné tvrzení, spíše bych zůstala u toho, že když jíst květiny, tak pro ozvláštnění chuti i vzhledu jídla. Používat se podle Michala Nikodéma dají i listy lučních květin, třeba ty pampeliškové.

Jedlá je také většina květů kuchyňských bylin a léčivek, ale pozor, neplatí to úplně o všech – mezi ty, které byste si rozhodně dávat neměli, patří květy šalvěje, verbeny, hrachoru a dále pak květy lobelek, narcisu, oleandru, kvetoucího tabáku, máku setého, azalek, rododendronů, kaly a některých orientálních květin. Rizikem je také koupě květin v květinářstvích a zahradních centrech, bývají pěstované a priori na ozdobu, takže často za pomoci pesticidů, případně mohou být postříkané leskem.

Na co si dát pozor:

  • nejezte květy, které neznáte, mohly by být jedovaté
  • začněte malou ochutnávkou, abyste se vyhnuli případným alergickým reakcím
  • květiny určené pro květinářství nejsou vhodné, mohou být ošetřeny chemickými látkami

Jedlé květy zdraví prospěšné?

I když pomineme teorie o tom, že by snad saláty z lučních rostlin čistily krev, můžeme vzít v potaz alespoň něco z toho, co o jedlých květech tvrdili naši předkové a co se dá najít v různých bylinkářských knihách, jako je například kniha Jedlé květy od Kitty Morseové.

Podle ní květy měsíčku lékařského prospějí smaženicím a nákypům, protože ulehčují trávení a navíc tlumí škodlivé účinky volných radikálů. Modrý květ brutnáku je efektní a navíc plný minerálů, měl by mít i zklidňující účinky. Sedmikráska by díky obsahu vitamínů a minerálů měla svědčit zraku a dýchacímu ústrojí. Poupata lichořeřišnice se dají naložit do octa jako kapary. Tinktura z poupat a semen je považována za přírodní antibiotikum.

Jedli jste někdy květiny? Používáte je třeba do salátů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).