Hlavní navigace

Kůže, vlasy i nehty v mrazu trpí. Co s tím?

Sdílet

 Autor: SXC
Chcete zase nehty, co odzátkují vychlazenou dvanáctku? Ruce, na kterých se nedá strouhat mrkev? A vlasy, co není třeba schovávat pod čepici? Drahé zázraky z kelímku na to nestačí.

Existuje nějaká rada pro nás méně šťastné, jenž schováváme pod čepici elektřinou nabité vlasy, pod stůl otřepené nehty a pod notnou dávkou make-upu mrazem ošlehanou pleť? Zázraky za pětikorunu pro vás nevyčaruji, ale dám do placu pár rad, kterak zmírnit dopad mrazu, větru, smogu, prachu, studeného vlhka, ostrého slunce a výkyvů teplot na naši tělesnou schránku.


Autor: SXC

Naše kůže dostává v mrazech zabrat

Paní Zima nakráčela na naše území v plné polní. Za pasem ostrý vítr, v pravačce teploměr s minus patnácti, u kotníků se jí blýská dávka sněhových vloček. Nepodcenili jste přípravu na boj s mimořádně silným soupeřem? Vlasy se nemastí, na hřbetech rukou byste nenastrouhaly ratolestem mrkev, silnými nehty odzátkujete vychlazenou dvanáctku? Přijměte mé upřímné gratulace, snad nevadí pevný stisk vysušenou rukou…

Pokožka hebká jako dětská prdelka…

Dámy a pánové, kdo z vás to má? V zimě, bohužel, jen ten, kdo nezanedbal přípravu na teploty pod bodem mrazu. Kdo promašťoval pokožku už na sklonku loňského léta, dělal domácí zábaly z medu a cukru, připravoval kůži na střídání teplot otužováním a zásoboval tělo vitamíny.

Nám ostatním nezbývá než atak nízkých teplot ustát, byť na jedné noze a s nůší ovoce na zádech.

Pokožka totiž hlavně v zimě potřebuje nejen pravidelnou krémovou výživu tzv. „shora“, ale prahne především po výživě vnitřní. Příjem vitamínu C vás uchrání nejen před rýmou ucpanými dutinami, ale pomůže v kůži vytvořit kolagen, který zpevní tkáně a napomůže hojení povrchových ran. Nic nezkazíte ani zvýšeným příjmem špenátu, květáku, luštěnin a mrkve, obsahují totiž kyselinu listovou, která zlepšuje stav pokožky. Komplex vitaminů skupiny B má hojivé účinky na pokožku, zabraňuje stárnutí a šupinatění kůže. Zarudlou a vyschlou kůži mohou spasit lněná a dýňová semínka, jsou v nich esenciální mastné kyseliny, které urychlují proces obnovy pokožky. Má-li kůže zůstat zdravá, musí být dostatečně hydratovaná, bez ohledu na to, je-li suchá, mastná nebo olejovitá. Nezastupitelnou roli v tomto ohledu hraje Aloe vera, ať už ji užíváte vnitřně ve formě nápojů či kapek nebo ubíráte na kráse rostlinám ve vašem obýváku a potíráte si poškozenou kůži gelem z ulomeného listu.

Trápí-li vás suchá pokožka v obličeji, vsaďte na mastné krémy, ty vás před vysycháním budou chránit jako blyštivý štít. Pokud máte ovšem v plánu vyrazit mezi lidi a nechcete svou promaštěnou pletí házet prasátka, vsaďte na krémy hydratační. Zvěsti o tom, že voda z hydratačních krémů vám na tvářích zmrzne, případně se vsákne a vlivem modrých hodnot v teploměru vám tak popraskají žilky, jsou pouhou pověrou.

Asi největší zázrak, kterým dočasně vylepšíte stav vašich rukou, je parafínový zábal. Za bratru 300 Kč si takovou kúru můžete dopřát v nehtových studiích. Tam vám ruce vydezinfikují, zjemní peelingem a následně ponoří do speciálního vosku získaného z ropy, jež je obohacený o vitamín E. Po cca 30 minutách, kdy budou vaše ruce nasávat parafín v rukavicích, budete mít ruce jako ze žurnálu. Ale jak uvádí aromaterapeut a výrobce vlastní řady přírodní kosmetiky Karel Hádek, tento efekt je pouze krátkodobý.

V drogeriích se sice dají sehnat Elixíry, zaručené „helpery“ ze Švýcarska a vitaminové bomby z přírody, nevkládejte do nich ale přílišné naděje. A ani nečekejte, že čím větší štos bankovek v obchodě necháte, tím účinněji zázrak z kelímku vyhladí krátery na vašich rukách. Ano, vše funguje, dle návodu k užití, nejpozději hned, ale ne na dlouho. Pokud nejste důslední a minimálně 3× denně neboříte ruce do krému, s dlouhodobými, neřku-li trvalými změnami k lepšímu nemůžete počítat.

Hřívu jako lev

Ani vlasy nejsou mrazuodolné, a to ani tehdy, když je schováte do módních bekovek. Tam se vlasy zpotí a rychleji se mastí. Při přechodu ze zimy do vyhřátých místností se navíc vlasy vysušují a jen se tak stávají křehčí. Záchranu hledejte v pravidelných vyživujících zábalech pro váš typ vlasu. Postačí i ty domácí.

  • Mastné vlasy
    Ušlehejte vaječný bílek, naneste na vlasy, nechte působit do uschnutí, smyjte.
  • Suché vlasy
    Olivový olej Extra Virgin zahřejte na 40 °C, promíchejte se žloutkem a nechte pod nahřátým ručníkem 30 minut působit.
  • Pro všechny typy vlasů
    Smíchejte vaječný žloutek s rostlinným olejem a citrónovou šťávou a naneste na vlasy, přikryjte igelitem, zahřívejte fénováním a nechte působit 30 minut.

Zábaly vždy aplikujte na vlasy umyté pouze šamponem, kondicionér použijte až po kúře.

I nehty chtějí v zimě své

V péči o vymrzlou pokožku rukou už se trochu orientujeme, k dokonalosti nám chybí už jen pevné nehty.


Autor: SXC

Umělé nehty můžou v mrazu popraskat. A s nimi i ty vlastní

Svůj organismus nepřehlcujete multivitaminy, ruce v mraze chráníte lyžařskými rukavicemi za tisíc peněz, odlakovač zásadně volíte bez acetonu a přesto vaše nehty nejsou ve formě? Dost možná vám chybí zinek, vápník, hořčík, křemík a vitamin B a škodí přílišné dávky kofeinu, cukru a bílé mouky, které vaše tělo zbavují vitaminů a minerálů. Komplexní výživa z lékárny určená nehtům sice dokáže pomoci, ale chce to čas. Hodně času. S pozorovatelnými výsledky počítejte do tří měsíců. Během této vitaminové léčby si večer co večer užívejte lázně v teplém olivovém oleji a na jaře se směle pusťte do otevírání „vepřovek“ bez použití otvíráku.

Bez starostí nebudou ani ženy, které se problémy s nehty snaží „schovat“ pod nehty umělé, ať už akrylové nebo gelové. Tyto materiály totiž přejímají okolní teplotu, a pokud se rtuť usídlí pod nulou, „drápky“ mohou popraskat a i s vlastním nehtem se budou poroučet. A že to bolí jako čert, snad netřeba dodávat.

Rty namazat medem a příště začít včas

Dobře, dle rad jsem vyživila ruce, vlasy i nehty, půl dne pryč, snad už je to všechno…

Nechci vás zklamat, ale je tu ještě jedno místo, které dostane v mrazu zabrat. Rty. Často opomíjená část naše těla, kterou opravdu v zimě nestačí olíznout (rty se tak ještě více vysuší) ani zamaskovat rtěnkou (ne všechny mají zvláčňující přísady). Stačí ale málo, jak se vyvarovat prasklých koutků a suchých ostrůvků, které praskají až do krve. „Babská rada“ zní: Na noc rty namazat medem. Účinky jsou hodny Nobelovy ceny, vyzkoušeno… Přes den pak stačí rty zvláčnit obyčejným jelením lojem.

Zázraky, které jedním šmahem zacelí škody napáchané mrazivými teplotami na naší pokožce, možná existují, ale ne v tomto časoprostoru… Můžeme společně hodit flinty do žita – pokud jsme totiž dosud své vlasy, nehty a pokožku zanedbávali, pomůže nám už jen prsten od Arabely a rada pro příští roky. S významnější výživou a péčí musíme napříště začít už na podzim. Jen tak můžeme pro příště ten boj s paní Zimou vyhrát.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).