Hlavní navigace

Kuře s broskví? Nuda. Zkuste radši kuře s kaki

17. 10. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Exotické ovoce kaki churma má mnoho názvů a mnoho způsobů využití. Pro všechny platí, že kaki obsahuje řadu prospěšných látek. Naučte se jej nakupovat a zpracovávat.

Podzimní a zimní období je v nabídce exotického ovoce v našich obchodech již celkem tradičně spojeno s prodejem kaki churmy, kterou lze koupit doslova na každém kroku.

Kaki

  • Kaki, kaki churma neboli také tomel japonský pochází z Japonska a Číny.
  • Z 66 % je tvořeno vodou, dále obsahuje jednoduché sacharidy, které poslouží jako rychlý zdroj energie, a také vysoký podíl vlákniny.
  • Z vitamínů obsahuje hlavně vitamín C a A.
  • Z minerálních látek je pak zastoupen hořčík, draslík, vápník, fosfor, železo, měď a mangan.
  • Více v článku Když kaki, tak správně zralé.

I když je přitom optimálním způsobem využití řady pro organismus příznivých látek, které kaki churma obsahuje, její přímá konzumace, není na škodu zpestřit si jídelníček také využitím tohoto ovoce v jiných pokrmech.

Galerie: Vyznejte se v exotickém ovoci

Kaki churma může přitom mimo jiné v jídlu plnohodnotně nahradit zejména broskve, neboť má s nimi podobnou chuť. Také proto si můžete vyzkoušet recept, který je inovovanou verzí kuřete s broskvemi.

Má se kaki loupat?

Chuť kaki churmy můžeme nicméně sami docela výrazně ovlivnit. Jednak výběrem v obchodě, kdy platí, že měkčí plody jsou sladší – ale doma nám samozřejmě vydrží kratší dobu a v takovém případě je vhodná brzká přímá konzumace. Nejlepší způsob je ten nejjednodušší – ovoce rozkrojit a dužninu vybrat lžičkou (tedy nekonzumovat slupku).

Komu to vyhovuje, může ale klidně sníst kaki churmu i se slupkou, což je praktické při nákupu tvrdších plodů, které se hůře loupou.

Je ale také možné nakoupit v obchodě tvrdé plody a podle potřeby a kulinářského využití regulovat chuť a konzistenci doma. Stačí totiž vložit kaki churmu na několik hodin až den do mrazáku. Po následném vyjmutí je ovoce sladší a měkčí. Normálně je ale možné skladovat kaki churmu několik dní při pokojové teplotě.

Mnoho jmen, mnoho způsobů využití

S kaki churmou se lze setkat pod několika různými názvy. Nejčastěji pod zkratkou „kaki“, spíše v literatuře nebo některých receptech také pod názvem „tomel“, což je rodový název ovocného stromu, na kterém roste. Další možností je „japonský persimmon“, obchodní značkou je pak „Sharon fruit“, což je označení pro plody, které se nechávají dozrát uměle pomocí chemických látek.

I z množství názvů lze odvodit široké kulinářské využití kaki churmy. Již samotnou přímou konzumaci lze obohatit pokapáním ovoce medem, citronem nebo třeba skořicí, nakrájené ovoce lze využít do salátů a omáček; z kaki churmy se ale také vyrábějí ovocné šťávy nebo marmelády. Tak či tak jde o surovinu rostlinného původu, a tedy součást jídelníčku pro vegetariány i vegany, pro ty první především v kombinaci s různými druhy sýrů. Kaki je ale také možné využít k přípravě pokrmů, jejichž součástí je živočišný produkt, jako je tomu v následujícím receptu:

Kuře s kaki churmou

(3 až 4 porce)

Suroviny k přípravě:

  • ½ kuřete nebo 4 plátky kuřecích prsíček,
  • 2 střední kaki churmy (ne úplně měkké),
  • 2 středně velké cibule,
  • 6 stroužků česneku,
  • 2 papriky,
  • lžička sušeného zázvoru,
  • 3 lžíce sladké sojové omáčky,
  • sůl nebo glutasol,
  • škrob na zahuštění (solamyl),
  • vývar nebo voda,
  • olej,
  • chilli omáčka

Postup:

Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky a osmažíme na oleji na velké pánvi. Maso posuneme ke kraji a na pánev přidáme cibuli nakrájenou na kolečka. Lehce osmažíme, přidáme na kostičky nakrájený česnek (připaluje se dříve než cibule). Stále mícháme cibuli s česnekem, maso máme mimo hořák na kraji pánve. Na cibuli s česnekem nasypeme lžičku zázvoru, zamícháme a potom promícháme s masem.

Na směs nasypeme na kostky pokrájenou papriku a kaki churmu bez slupky a vše opět promícháme a krátce osmahneme. Směs zalijeme cca 3 lžícemi sladké sojové omáčky (dle chuti), zamícháme a podlijeme asi ½ hrnku vývaru (nebo vody) a asi 5 minut dusíme pod poklicí. Za stálého míchání zahustíme škrobem zamíchaným ve vodě (1/3 hrnku vody a 2 lžičky škrobu). Na talíři je možné dochutit pálivou chilli omáčkou, která vhodně zvýrazní chuť výsledného pokrmu. Ideální přílohou je rýže.

Dobrou chuť!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).