Hlavní navigace

Kuřata plná vody putují zpět do Polska

12. 1. 2011

Sdílet

Státní veterinární správa (SVS) v uplynulých dnech zadržela a vrátila zpět polskému výrobci více než čtyři a půl tuny kuřecího masa, neboť obsahovalo nadlimitní množství vody.  ČTK o tom dnes informoval mluvčí SVS Josef Duben. Limit byl překročen kvůli způsobu, jakým polští výrobci kuřata chladí. 

Státní veterinární správa (SVS) v uplynulých dnech zadržela a vrátila zpět polskému výrobci více než čtyři a půl tuny kuřecího masa, neboť obsahovalo nadlimitní množství vody. 

ČTK o tom dnes informoval mluvčí SVS Josef Duben. Limit byl překročen kvůli způsobu, jakým polští výrobci kuřata chladí. 

Evropská legislativa povoluje tři metody chlazení kuřecího masa, a to vzduchem, vzduchem s postřikem a ve vodní lázni. Veterináři, ale také čeští zpracovatelé a zemědělci dlouhodobě upozorňují, že chlazení masa vodou s sebou nese určitá rizika. Kromě vyššího rizika kontaminace takto chlazeného masa různými mikroorganismy například salmonelami může maso obsahovat také větší množství vody.

„Pro zákazníky to znamená, že si nekoupí za cenu masa vodu,“ uvedl Duben. „A i takový je smysl státního veterinárního dozoru,“ dodal. 

Českým drůbežářům se evropská legislativa upravující zpracování drůbeže nelíbí. Chtějí, aby se drůbeží maso prodávané v obchodech coby chlazené mohlo při zpracování do budoucna chladit pouze vzduchem, tak jak to dělají oni. Někteří, zejména polští zpracovatelé drůbeže totiž, na rozdíl od českých výrobců, kuřata chladí postaru vodou. Tato technologie je kromě zvýšeného rizika kontaminace a vyššího obsahu vody také levnější, což znevýhodňuje tuzemské výrobce na jednotném unijním trhu.

Na základě tehdy platné legislativy byly české podniky před vstupem země do EU nuceny upravit své provozy výhradně na chlazení vzduchem. To si vyžádalo mnohamilionové investice. Následné úpravy předpisů však výrobu a následný vývoz vodou chlazených kuřat umožnily.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).