Hlavní navigace

Kuřácké koutky k smíchu, nekuřákům k pláči

Sdílet

 Autor: zakonyzdarma.blogspot.cz/
Proč má kuřácká restaurace koutek pro kuřáky a proč se v nekuřácké kouří? Natrefili jsme na podniky, které cigaretový kouř oddělují schodem nebo metrovou zídkou. Podívejte se.

Pokud provozovatel restaurace nechce slíznout pokutu 5000 korun, od léta roku 2010 musí svou restauraci zřetelně profilovat jako kuřáckou, nekuřáckou nebo restauraci se stavebně oddělenými prostory. Jaké má mít nálepka rozměry i jak má vypadat, je přesně definováno českou legislativou. Co je to stavebně oddělený prostor, už však definováno nikde není. Podívali jsme se do dvou restaurací v Česku – v Praze a v Lednici. Pražská se vymezila jako kuřácká, přesto v ní s cigaretou budete sedět jen na vyhrazeném místě. Ta lednická zas u dveří láká na stavebně oddělené prostory pro kuřáky, přesto se v ní kouří v otevřeném společném prostoru. Zeptali jsme se tedy na kompetentních místech, jak to s těmi kuřáckými koutky vlastně je.

Co cigareta, to hřebíček do rakve, co na tom, že je pasivně a zadarmo „vykouřená“ nekuřákem. Proč tedy coby odpůrce cigaret brát od ruky kladívko a zatloukat jednu „stovku“ za druhou, když se člověk chce jen najíst?

Před pár dny jsem navštívila restauraci U Tlustých v Lednici. Na dveřích čtu cedulku „Stavebně oddělené prostory pro kuřáky“, hned vedle: „Kouření povoleno jen do 14:30 na baru.“ Čekám oddělený bar v dobře větratelné místnosti, jak velí zákon, ale ouha. Navzdory tomu, že bylo půl deváté večer, dva hosté vesele kouřili na baru, který byl součástí otevřeného prostoru, viz foto. Kouř se „překvapivě“ nedržel poslušně pouze kolem baru, ale nesl se celou restaurací.

Stavebně oddělený prostor je fikce

„Stavebně odděleným prostorem pro dikci zákona č. 379/2005 se rozumí prostor, který je stavebně oddělný tak, že zabrání pronikání kouře a zplodin z kouření tabáku do prostor, které jsou deklarovány jako nekuřácké. Paravan, závěs, mříž a podobně svou konstrukcí nebrání pronikání kouře do okolí,“ řekla nám Jana Laštovičková z Krajské hygienické stanice v Brně. Jenže tohle si můžeme myslet, podle selského rozumu usuzovat, pravdou však zůstává, že podle zákona definice stavebně odděleného prostoru neexistuje. „Zákon č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami stavebně oddělené prostory nedefinuje,“ sděluje nám Viktorie Plívová, mluvčí Ministerstva zdravotnictví.Takže stačí paravan, možná i mříž, nebo jako v Lednici schod od baru do jídelního prostoru. 

Jitka Doležalová ze Stavebního úřadu v Táboře k tomu dodává: „Předpisy na úseku stavebního práva neupravují, jak řešit prostory pro kuřáky a nekuřáky. Je na zvážení a vůli provozovatele, případně vlastníka nemovitosti, jestli tento komfort (lepší služby) svým zákazníkům umožní – zajistí. Je také na něm, jak bude tento režim dělení zákazníků sám dodržovat.“

V Lednici se v nekuřácké restauraci kouří

Při přípravě tohoto článku jsem pro jistotu zavolala do restaurace U Tlustých, abych si profil restaurace ověřila. Paní u telefonu mi k mému překvapení sdělila, že jejich restaurace je nekuřácká! Ale, že hostům umožňují kouřit na baru do 14:30. „Zákon neřeší časové omezení zákazu kouření v provozovnách stravovacích služeb. Pokud však provozovatel rozhodl, že v prostorách přístupným zákazníkům je kouření povoleno/nepovoleno a provedl příslušné označení, přiklonil se k trvalému rozhodnutí na delší dobu než na jedno odpoledne, nebo pouze na dobu oběda,“ řekli nám na Ministerstvu zdravotnictví. Říkejme tomu třeba lednický Kocourkov… 

Jak praví známý vtip: Rozdělit restauraci na kuřáckou a nekuřáckou část je stejné, jako rozdělit bazén na strany kde se smí čůrat a kde se nesmí čůrat.

Obecně je nutno dle zákona 379/2005 Sb §8 odstavec 3 označit provozovny následovně:

a) nekuřácké zařízení; musí být označeno grafickou značkou „Kouření zakázáno“

b) kuřácké zařízení; musí být označeno grafickou značkou „Kouření povoleno“

c) zařízení s vyhrazenými prostory; musí být označeno grafickou značkou „Stavebně oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky“ a zároveň prostory, v nichž je kouření zakázáno, musí být označeny grafickou značkou „Kouření zakázáno“ a prostory, v nichž je kouření povoleno, musí být označeny grafickou značkou „Kouření povoleno“.

Náš zákazník, náš pán

Jenže ani jako kuřák si člověk nemůže bánit, kde se mu v kuřácké restauraci zlíbí. Čert ví, proč se v kuřácké restauraci nacházejí kuřácké koutky. Podle zákona se majitel či provozovatel už před třemi lety měl rozhodnout, jestli jeho záclony pod oblaky dýmu budou žloutnout či nikoliv, a strkat kuřáky na hanbu v kuřácké restauraci tak není vůbec nutné. Jenže provozovatelé se zjevně chtějí zavděčit všem – kuřákům i nekuřákům. Zákon nijak neporušují, mají-li prostory označené. Tak můžete narazit na kuřáckou restauraci (přesněji pizzerii) v pražském Centru Chodov, která ač kuřácká, většinu prostoru věnuje nekuřákům. Nahlédněte do fotogalerie, jak jsou kuřáci odděleni od nekuřáků. Člověk kroutí hlavou nad smysluplností asi metrového ohrazení v otevřeném prostoru, které má (asi) nekuřáky před dávkou čoudu ochránit… 

Dáte čtěte: Jaké kouření je bezpečné? Vodnice, slimka, nešlukovat?

Tři roky platný zákon veskrze nic nevyřešil. V kuřácké restauraci si kuřák svou chvilku v oblacích neužije, kde chce, a pokud vám, stejně jako mně, někdo řekne, že jeho restaurace je nekuřácká, nutně to neznamená, že tam kouřem nenačichnete.

Nekuřácké restaurace pro celé Česko

Zákon 379/2005 Sb. však své mezery hodlá vyplnit vsuvkami, které jsou aktuálně v meziresortním připomínkovém řízení. V novém návrhu zákona o ochraně před návykovými látkami se už se stavebně odděleným prostorem ke kouření počítá: „Prostorově uzavřená část stavby, vymezená podlahou, stropem nebo konstrukcí krovu a pevnými stěnami s uzavíratelnými stavebními výplněmi, jako jsou okna a dveře, kterou lze v přítomnosti osob, které kouří, vhodnými a dostatečnými prostředky větrat do prostor mimo stavbu a ve které lze zajistit v přítomnosti těchto osob uzavření stavebních výplní tak, aby nedocházelo k pronikání kouře do prostor, kde je kouření tímto zákonem zakázáno.“ Tuto definici doplňuje Viktorie Plívová: „Je tedy zřejmé, že pro oddělení prostoru nebude dostačující závěs, ale musí se jednat o uzavíratelné stavební výplně (okna, dveře), přičemž tento prostor musí být vymezen pevnými stěnami.“

Jenže ani tohle do budoucna nemusí být definitiva, která nekuřáky nechá v klidu povečeřet, aniž by doma museli zbavovat zápachu i gumičky do vlasů. „Podle nově navrženého zákona o ochraně před návykovými látkami již nebude možné provozovat čistě kuřácké zařízení ani zařízení s vyhrazenými prostory, tzn. všechny provozovny stravovacích služeb budou provozovány jako nekuřácká zařízení,“ dozvídáme se z Ministerstva zdravotnictví. 

Jenže veto má v rukou prezident, a ten jak známo, si rád na cigaretku odskočí…

Taky znáte absurdně a nesmyslně označené restaurace, kuřácké, nekuřácké, podivné kuřácké koutky? Vyfoťte je a pošlete na adresu redakce@vitalia.cz. Děkujeme.

Čtěte téma: Vyžeňte zápach cigaret z oblečení i nábytku

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).