Hlavní navigace

Kuřáci na filmovém plátně – ohrožený druh?

16. 9. 2010

Sdílet

Všimli jste si? Ve filmech se nekouří zdaleka tolik co dřív. I filmový průmysl se ocitl pod dohledem a kontroloři dělají čárku za každou scénu s cigaretou.

Filmové trháky bezesporu ovlivňují myšlení a zájmy řady lidí. Oscarový velkofilm Titanic tak například vyvolal poptávku po relikviích z této lodi, jejichž ceny v aukčních síních prudce stouply. Podobně Pán prstenů způsobil vlnu zájmu o dílo spisovatele Tolkiena. Ne vždy je ale vliv filmů na naše jednání zcela patrný.

V Takové normální rodince vypaluje babička ostošest

V Takové normální rodince vypaluje babička ostošest

K často opakovaným tématům patří vliv kouření na filmovém plátně na diváky. Diváci, zejména ti mladší, často i nevědomky přebírají modely chování filmových postav. A proto se i na filmový průmysl zaměřuje pozornost státních orgánů na ochranu zdraví, byť vedle jiných protikuřáckých kampaní (z nichž asi nejznámější je omezování reklam na tabákové výrobky na billboardech) není tato aktivita širší veřejnosti příliš známá. 

Čárka za každou cigaretu

Americký úřad Center for Disease Control tak každoročně monitoruje filmy, které se ve Spojených státech ocitnou každý týden v žebříčku nejnavštěvova­nějších titulů, a shromažďuje údaje o tom, kolik se v těchto filmech objeví scén, v nichž některá z postav kouří.

Za rok 2009 tato instituce napočítala v nejsledovanějších filmech takovýchto scén celkem 1935. Je otázka, zda lze toto číslo považovat za vysoké či nikoli. V absolutních číslech to je jistě hodně. Z hlediska objemu americké filmové produkce se zase až tak vysoké nezdá. Každopádně lze v poslední době zaznamenat značný útlum kuřáckých scén. Oproti roku 2005 totiž jejich počet klesl o více než polovinu – v tomto roce jich pracovníci úřadu zachytili téměř 4000. Hlavní vedoucí výzkumného týmu Stan Glantz z University of California považuje tento trend za pozitivní jev a prohlásil, že „Hollywood je schopen točit filmy bez tolika kouření a lidé se na ně stále chodí dívat“.

Fórum: Přestali byste kupovat „černobílé“ cigarety?

Evropská komise chce sjednotit podobu krabiček s cigaretami všech značek. Mají zmizet názvy, loga, obrázky i všechny barvy kromě černé a bílé…

Kouření vadí, násilí ne?

Jeho nadšení ale zdaleka nesdílejí všichni. „Neměli bychom se spíš zaměřit na to, kolik lidí je ve filmech povražděno, než kolik jich kouří?“ ptá se na internetovém fóru jeden z diskutujících. Další kritici poukazují na problémy, s jakými se filmaři nutně musí potýkat, pokud chtějí natočit historicky věrný film ze 40.-70. let 20. století. „Copak pomůže investovat peníze a energii na dobově věrné oblečení, auta, účesy atd., když se pak musí ze současných konvenčních důvodů vyloučit tehdy tak obvyklé a samozřejmé cigarety? Tomu říkám falšování historie,“ vyjádřil se další z účastníků diskuze.

A jiní zpochybňují, zda vůbec mohou být diváci ovlivněni ve svém rozhodování, zda kouřit či nikoli, sledováním filmů.

Čtěte téma: Jak vychovat z dítěte nekuřáka

Pokud máte doma čtvrťáka, možná byste měli zbystřit – průměrný věk první cigarety je v Praze u dětí ve věku kolem deseti let…

Film s hvězdičkou – kvůli cigaretě

O vlivu kuřáckých scén proběhla v loňském roce veřejná diskuze v anglickém Liverpoolu. Místní úřady přišly s tvrzením, že z 5300 nezletilých kuřáků v tomto městě (pozoruhodně nízké číslo ve městě s cca 440 000 obyvatel) jich zhruba polovinu ovlivnilo právě sledování filmů. Radnice tedy začala zvažovat o zvýšení věkového limitu pro veřejná promítání takovýchto filmů z 15 na 18 let.

Bude v historických filmech bez doutníku?

Bude v historických filmech bez doutníku?

Návrh (který se měl týkat jen nových filmů, nikoli starých klasických) však nakonec neprošel. Z dalších výzkumů totiž vyplynulo, že ačkoliv dvě třetiny obyvatel města pociťují existenci nezletilých kuřáků jako problém, přibližně stejné množství lidí nevěří, že by měly filmy na rozhodování nezletilců zásadní význam.

Více než polovina dotázaných se domnívala, že by nařízení nemělo šanci na úspěch, neboť tak jako tak žijeme v době, kdy lze s větší či menší dávkou nelegálnosti většinu filmů stáhnout z internetu. Případně by mladým nic nebránilo si koupit film na DVD-nosiči. A třetina účastníků výzkumu poukázala na skutečnost, že nic by nemohlo liverpoolské mládeži zabránit zajet si do jiného města a film zhlédnout tam.

Závěrem lze tedy konstatovat: ačkoli je vliv kuřáckých filmových scén na spotřebu cigaret neprokazatelný, těchto scén každopádně rapidně ubývá. Zda se tento trend zastaví na nějaké rozumné hranici, či zda se jednou dočkáme „historických“ filmů, kde se nám bude předkládat nepřesvědčivý Winston Churchill bez neodmyslitelného doutníku, ukáže až budoucnost.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studuji historii a švédštinu na Filozofické fakultě UK a kromě četby odborné literatury a románů severských autorů patří k mým zálibám především cestování.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).