Hlavní navigace

Kupujete „zázračné“ přípravky? Tady je seznam podvodníků

25. 5. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Státní ústav pro kontrolu léčiv zveřejňuje weby, které nabízejí neschválené přípravky. Doporučují je neexistující lékaři a neexistující lidé se zázračně uzdravují.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) se ve spolupráci s dalšími institucemi, jako je např. Policie ČR, Celní správa či Státní zemědělská a potravinářská inspekce, dlouhodobě věnuje boji proti nelegálním a padělaným lékům.

Galerie: Podívejte se, v jakých „laboratořích“ se vaří padělané léky: 

Jenže nejde jen o léky, ale také o doplňky stravy, kterým jsou neoprávněně přisuzovány léčebné vlastnosti, a o přípravky bez ověřené kvality, účinnosti a bezpečnosti, které mohou negativně ovlivňovat lidské zdraví. SÚKL proto začal zveřejňovat webové stránky, které nabízejí neschválené přípravky.

Podvod ve smyslu šmejdů

„Setkáváme se s různými přípravky, které slibují rychlou léčbu závažných onemocnění nebo také detoxikaci organismu či zbavení se parazitů,“ uvádí ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta a dodává: „Cena je zpravidla značně přemrštěná a po prozkoumání složení lze v řadě případů konstatovat, že se jedná o doplněk stravy či kosmetiku, tedy o výrobek bez jakýchkoli léčebných účinků.“

Výrobky jsou nabízeny ke koupi prostřednictvím e-shopů, na jejichž webových stránkách však nebývá uveden jakýkoliv identifikační údaj prodejce či výrobce. Registrované internetové adresy jsou často anonymně v zahraničí, zvláště ve třetích zemích, jako je např. Panama či USA. „S vysokou pravděpodobností se jedná o podvodné obchody ve smyslu tzv., ‚šmejdů‘,“ uvádí SÚKL.

Výrobkům jsou na daných stránkách přisuzovány léčivé nebo preventivní účinky (často hraničící se zázrakem), jsou doporučovány významnými světovými, avšak neexistujícími lékaři a odborníky, popřípadě zázračně uzdravenými neexistujícími lidmi, podle grafického ztvárnění a jednoduchosti zjevně cílící na seniory.

„Často jsme na podobné nabídky krátcí, například proto, že se jedná o zahraniční subjekt, který s námi jednoduše nekomunikuje. Považujeme proto za důležité české pacienty před podobnými praktikami varovat,“ vysvětluje Zdeněk Blahuta, proč se SÚKL rozhodl na podobné webové stránky upozorňovat.

SÚKL zveřejňuje

Jak se vyhnout podezřelým nabídkám

Na nedůvěryhodných webových stránkách bývají často zobrazeny fotografie „lékařů“ či jiných „odborníků“ s odkazem na jejich odborné názory a zkušenosti s výrobkem. Pokud však spotřebitel začne po daném odborníkovi pátrat, zjistí, že nikdo takový neexistuje a že se jedná o fiktivní osobu a ilustrační fotografii.

Lákavá může být i zdánlivá ekonomická výhodnost, např. v podobě nabídky dalších balení zdarma při koupi určitého množství přípravku. SÚKL před takovými nabídkami důrazně varuje a vždy doporučuje obrátit se na lékárnu, která může nabídnout celé spektrum registrovaných léků, u kterých byla ověřena kvalita, účinnost a bezpečnost.

Pokud se chcete vyvarovat nelegálních nabídek přípravků k léčbě na internetu, jednoduše si zkontrolujte, zda nabídka splňuje dvě základní kritéria:

  1. Zásilkový výdej (prostřednictvím internetu), a to i do zahraničí, může v ČR zajišťovat pouze „kamenná“ lékárna. Lékárny, jejichž provoz je řádně schválen Státním ústavem pro kontrolu léčiv najdete v databázi lékáren.
  2. Zásilkovým způsobem je možné vydávat pouze léčivé přípravky, které jsou v České republice registrované a jejichž výdej není vázán na lékařský předpis. Obojí si můžete ověřit v databázi registrovaných léčiv.

V případě, že se setkáte s nabídkou na prodej přípravků vázaných na lékařský předpis nebo neregistrovaných léčiv, jedná se s velkou pravděpodobností o nelegální nabídku.

Pro ověření internetových nabídek je možné využít i Manuál správného nakupování léků na internetu.

Seznam podvodníků a nebezpečných produktů

SÚKL varuje před nákupem neschválených přípravků. Seznam webů, které je nabízejí, zveřejňuje na adrese www.nebezpecneleky.cz/nakup-na-internetu. Přehled bude průběžně aktualizovat. Po spuštění projektu se jedná o tyto weby:

Název internetové stránky

Příklady nabízených přípravků

https://shop.thajskyraj.com/

FUGACAR MEBENDAZOL JANSSEN PROTI PARAZITŮM

ALBEN ALBENDAZOL

BENDA 500 MEBENDAZOL PROTI PARAZITŮM

HEXIN NICLOSAMID PROTI TASEMNICI

OPTICIDE-FC PRAZIQUANTEL 600 MG

www.antiwormsshop.com

OPTICIDE

VERMOX

IVERMITE

ALBEMED

CHLOROQUINE

ZENTEL

HETRAZAN

METROLEX

VERMOX

IVERFAST

TINIDAZOLE IP

NICLOSAMIDE

KETRESS

NIZONIDE

ZENTOZIDE

URIRON

DICARIS

www.europe-pharm.com

LOVEGRA

VIAGRA

CIALIS

LEVITRA

XENICAL 

www.chinesemedicine-th.com

STROMECTOL

BENDA

ALBEN

NICLOSAMIDE

DIETHYL

DICARIS

www.diaremedium.com

DIA REMEDIUM, náplasti na cukrovku

www.levitraoriginal.cz

LEVITRA

www.top50rx.com

DACLATASVIR

FAMCICLOVIR

VALACYCLOVIR

LOPINAVIR

RITONAVIR 

www.pcjoin1d.com

ANTI-PARASITE HERBAL TEA 

Prostřednictvím podobných webových stránek bývají nabízeny:

  • padělky a nelegální produkty
  • doplňky stravy, kterým jsou neoprávněně přisuzovány léčebné vlastnosti
  • přípravky neregistrované v České republice
  • léky, jejichž registrace byla pozastavena či ukončena v evropských zemích či celosvětově, a to z důvodu výskytu zvýšených zdravotních rizik
  • léky vázané pouze na lékařský předpis, a to s ohledem na nutný lékařský dohled při jejich užívání, který může minimalizovat rizika zdravotních komplikací
  • produkty bez ověřené kvality, účinnosti a tedy s možným rizikem na zdraví

Také Státní zemědělská a potravinářská inspekce zveřejňuje seznam webů, kterým je lepší se vyhnout. Slibují zázraky, zejména v kategorii doplňků stravy, ale inspekce je hodnotí jako rizikové.

Zdroj: SUKL

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).