Hlavní navigace

Kukuřičné lupínky obsahovaly nepovolená azo-barviva

26. 5. 2017

Sdílet

 Autor: SZPI.cz
Přestože není užití určitých syntetických azo-barviv v sortimentu pochutin a snacků dovoleno, inspekce našla křupky, které nepovolené látky obsahovaly.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila na trhu kukuřičné křupky, u kterých laboratorní analýza potvrdila přítomnost tří druhů nepovolených syntetických azo-barviv.

Potravina s nepovolenými azo-barvivy

Trudi – Kukuřičné křupky sladké – Extrudovaný výrobek v balení 70 g

Datum minimální trvanlivosti: do 23. 5. 2017

Výrobce: Július Šuvert Fritex, Slovensko

Dodavatel: Racional CZ

Země původu: Slovensko

Dovoz do ČR: Martin Zbroj

Laboratorní analýza ve výrobku potvrdila přítomnost tzv. azo-barviv ponceau 4R, žluť SY (E 110) a chinolinová žluť (E 104). Tím došlo k porušení právních předpisů, které nepovolují jakékoliv použití azo-barviv pro sortiment pochutin a snacků. „Dále výrobek neobsahoval varování, že přítomná ‚azo-barviva mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí‘,“ uvedl Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí SZPI. Potravinářská inspekce zahájí s kontrolovanou osobou správní řízení o uložení sankce.

Azo-barviva

Ponceau 4R (Košenilová červeň A) – Červené barvivo, přidává se do cukrovinek. Způsobuje alergické reakce a astma. Je dáván do souvislosti s dětskou hyperaktivitou.

Žluť SY (E 110) – Oranžové barvivo se využívá k dobarvování alkoholických a nealkoholických nápojů, zmrzlin a mléčných výrobků. U citlivých osob vyvolává alergické reakce a astmatické záchvaty.

Chinolinová žluť (E 104) – Syntetické žlutozelené barvivo, přidává se do nealkoholických nápojů, sladkostí, žvýkaček a některých mléčných výrobků. Způsobuje kopřivku.

Zdroj: SZPI

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).