Hlavní navigace

Kukuřice z plechovky skutečně není vhodná příloha

15. 5. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Kukuřice jako příloha je dobrou volbou pro zpestření jídelníčku. Polenta, tortilla či kukuřičné chlebíčky mají své výhody, ale i nevýhody. U kukuřice z plechovky je pak problematický zejména značný obsah cukru.

Kukuřice určitě nebude to první, co člověka napadne, když se řekne příloha. Přesto se najde řada způsobů, jak si připravit kukuřičnou přílohu a ozvláštnit tak svůj jídelníček.

Jedinci trpící celiakií ocení také to, že kukuřice neobsahuje lepek, a mohou ji tedy bezpečně zařadit do své stravy.

Myslete však na to, že kukuřičné výrobky nejsou významným zdrojem vlákniny, a tak je nezapomeňte doplnit alespoň dostatečným množstvím zeleniny. Pro srovnání u každé přílohy uvádíme srovnání s alternativou, která je na vlákninu bohatší.

Polenta

Polenta je kaše připravená z kukuřičné krupice. K sehnání je většinou v instantní formě, takže ji stačí zalít vodou a nechat nabobtnat. Podle toho, v jaké konzistenci ji chcete podávat, ji můžete nechat nasát různé množství vody. Pokud ji připravujete jako kaši, přidejte více vody (až 1 litr na 100 g polenty) a nechte ji deset minut odstát. Konzistence by pak měla připomínat krupicovou kaši. Nezapomeňte polentu před zhoustnutím jemně osolit. V takovéto formě se skvěle hodí třeba k pomalu pečenému masu nebo ke guláši. Připravit ji můžete i v bezmasé formě třeba s ratatouille a parmazánem.

Dalším způsobem, jak připravit tuto kukuřičnou kaši, je opékaná polenta. Příprava sice trvá o něco déle, ale chuťově je opravdu skvělá. Instantní polentu zalijte vodou (můžete použít o něco méně vody, abyste vytvořili hustší konzistenci) a rozprostřete v cca dvoucentimetrové vrstvě na pečicí papír. Nechte ztuhnout v chladu alespoň dvě hodiny; některé zdroje uvádějí, že pro ideální ztuhnutí je vhodné nechat polentu dokonce přes noc v lednici. Poté ji nakrájejte na kostky a na tenké vrstvě oleje osmahněte. Aby zůstal váš jídelníček vyvážený, myslete na to, že když jste omastili přílohu, měli byste s tukem šetřit jinde, takže k ní zařaďte libové maso a zeleninovou omáčku, například kuřecí plátek s rajčatovou omáčkou raději než vepřový bůček a vypečenou šťávou.

Polentu můžete použít i na mnoho jiných způsobů, třeba jako sypání do polévky, zapéct ji můžete podobně jako pizzu s rajčatovým základem, šunkou, sýrem a zeleninou nebo si ztuhlou placku obložte jako sendvič.

A jak je na tom polenta z výživového hlediska? Jde o klasickou obilnou přílohu, takže její kalorická hodnota bude podobná jako u suchých těstovin, bulguru nebo rýže. Vlákniny obsahuje kolem 3 g na 100 g, což skutečně není mnoho, takže myslete na to, že byste vlákninu měli doplnit jinde. Pro srovnání, celozrnná mouka obsahuje podle druhu 7 až 10 g vlákniny na 100 g, luštěniny až kolem 14 g na 100 g. Je však vhodné obiloviny ve výživě co nejvíce střídat, takže se nebojte jednou za čas polentu připravit, nakrájejte si k ní zeleninu a máte vystaráno. Nebo ji můžete zkombinovat právě s luštěninami a připravit si k ní třeba čočkový dhal.

Kukuřičná tortilla

Kukuřičné tortilly jsou specialitou mexické kuchyně a setkáte se s nimi v kombinaci třeba s hovězím masem, fazolemi, zakysanou smetanou a rajčatovou salsou. S vlákninou jsou na tom podobně jako polenta, tedy „slabé“ tři gramy na 100 g výrobku, ale právě doplněním luštěninami tento obsah krásně navýšíte. U mexické kuchyně si však dejte pozor na obsah tuku, a to jak ze zakysané smetany, tak při použití masa, a ještě navíc v tučném sýru, který se hojně používá. Pokud tedy budete připravovat kukuřičné placky na mexický způsob v domácím prostředí, snažte se tukem šetřit. Pak se nemusíte bát zařadit takové jídlo ani při hubnutí.

Kukuřičné chlebíčky

Někteří jedinci zařazují různé kukuřičné chlebíčky v dobré víře, že tím ozdraví svůj jídelníček. Opak je ale pravdou, kukuřičný chlebíček neobsahuje o nic víc vlákniny než světlé pečivo. Jistě najde své místo v bezlepkové dietě celiaků, ale pokud nemáte s intolerancí lepku problém, raději sáhněte třeba po žitných knäckebrotech nebo pohankových krekrech, které jsou také k dostání. Tam se dostanete s vlákninou úplně někam jinam, a to až na 17 g na 100 g výrobku.

Kukuřice z plechovky

Kukuřice z plechovky je také některými lidmi považována za přílohu. Její výživová hodnota se však od běžných příloh liší a hodí se proto spíše jako doplněk celého jídla než samotná příloha. Problematický je především obsah cukru, protože cukr tvoří polovinu celkového obsahu sacharidů. Když si dáte do jídla pár lžic kukuřice, nic se nestane, ale samotná se na přílohu skutečně nehodí. Oproti výše zmíněným přílohám má však jednu výhodu, a to vyšší obsah vlákniny. Obsahuje 4 g vlákniny na 100 g, je však nutné si uvědomit, že má oproti předchozím kukuřičným výrobkům výrazně vyšší obsah vody, takže sníst 100 g kukuřice z plechovky je o něco jednodušší než sníst 100 g suché polenty.

Jak je vidět, jídelníček můžete zpestřit mnoha způsoby a kukuřičné přílohy mají v naší stravě své místo. Doplňte je však zeleninou a třeba ještě luštěninami, protože nízký obsah vlákniny je jejich hlavní nedostatek. Pak si můžete s chutí pochutnat třeba na kukuřičné tortille nebo opečené polentě a nic vám nebude chybět.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nutriční terapeutka a technoložka potravin s praxí z nutriční ambulance Institutu sportovního lékařství a vlastní nutriční poradny Ne hladu. Vědecké činnosti v oblasti chemie potravin se věnuje ve Výzkumném ústavu potravinářském Praha.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).