Hlavní navigace

Kuchařka pro vnučky, kniha, která vás vrátí zpět do chvil strávených s babičkou

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz/ Karel Choc
Knihkupectví jsou plná nepřeberného množství kuchařek, člověk marně tápe, která je tou nej právě pro něj. Hledáte-li tu první do sbírky, takovou, která obsáhne českou kuchyni a jasně vysvětlí, jak dosáhnou rodinného blaha u plných talířů, Kuchařka pro vnučky je dobrou volbou.

Byla jednou jedna babička, taková, jakou by všichni chtěli mít v rodině. Vždycky moderní, s dobou jdoucí žena, ačkoliv pocházela z vesnice. Nebylo dne, aby se Eliška Maixnerová nestarala o blaho své rodiny, aby všichni měli, co potřebují a všem bylo dobře. A pro své čtyři vnučky a nejbližší rodinu nechala do knihy svázat soupis nejlepších receptů, které se jí v rodině osvědčily. Roku 1995 jim ji dala pod stromeček.

O pár let později se kuchařce dostalo tištěného vydání a rozletěla se i do světa. A teď vychází s fotografiemi a vší zaslouženou parádou znovu, jmenuje se Kuchařka pro vnučky. Co v knize všechno je a čím si vyslouží vaši pozornost?

Co se dozvíte v článku
  1. Vzpomínky na babičku
  2. V rodině se cit pro design dědí
  3. Nová Kuchařka pro vnučky je barevnější a modernější
  4. Původně bylo receptů pět set, v nové knize je jich polovina
  5. Skvělý základ pro začínající kuchaře a kuchařky

Vzpomínky na babičku

„Já bych babičku definovala několika slovy: zázemí, bezmezná láska, něco, co dává smysl,“ říká Kateřina Kadlecová, ředitelka největší české firmy na vířivky a swim spa, nejstarší ze čtyř vnuček Elišky Maixnerové.

„Cokoliv se mělo udělat pro babičku Elišku, se s láskou udělalo, protože ona fungovala takhle pro nás. Ale aby nedošlo k mýlce, nešlo o takovou ťuťu ňuňu babičku, ona uměla být i zdravě kritická. Člověk od ní vždy dostal zpětnou vazbu,“ popisuje svou babičku Kateřina Kadlecová.

V rodině se cit pro design dědí

Že byla Eliška Maixnerová ženou starostlivou a připravenou vždy pomoci, svědčí i fakt, že pomáhala s ošetřováním nemocných v Červeném kříži. Její hlavní pracovní náplní však po studiích textilní školy bylo navrhování deštníkovin, za což získala i Národní cenu za design. Mimochodem i Kateřina Kadlecová má návrhářství zjevně v krvi. Když v roce 2015 převzala vedení firmy, získali za redesign privátních vířivek řadu cen právě za design.

A firemní časopis Bublinky, jehož je šéfredaktorkou, posbíral několikrát za sebou ceny v odborných soutěžích za originální náplň a celkový vzhled. Bylo tedy spíš jen otázkou času, kdy lásku k tomu krásnému, kterou podědila, zúročí i v knize.

„Rok 2015 jsme měli ve firmě poměrně přelomový, a protože jsem byla hodně nabitá energií, řekla jsem babičce, že bych ráda recepty z její kuchařky protřídila a znovu vydala. Přišlo mi, že bychom se o to naše rodinné bohatství měli podělit. Že si to babička i ty recepty zaslouží,“ říká Kateřina Kadlecová. Myslela si, že kuchařku vydá v témže roce, ale nakonec se pro její vytvoření stal ideálním až covidový rok. Eliška Maixnerová se však nového vydání už nedočkala.

Nová Kuchařka pro vnučky je barevnější a modernější

První kuchařka pro rodinu byla ručně psaná a nakopírovaná, svázaná do oranžové knihy s látkovou vazbou. Druhá verze, určená i pro veřejnost, byla již vytištěna v tiskárně a měla tehdy oblíbený lesklý přebal a růžovou barvu. Třetí vydání je odrazem minimalismu. Bílá vazba s decentní fotografií slupky jako symbolu cibule – základu všeho dobrého v české kuchyni. Kniha má kroužkovou vazbu, kterou si Eliška Maixnerová prosadila, protože je praktická a listy se nepřeklápí.

„Kuchařku jsme doplnili o volné stránky, kam si můžete připsat váš oblíbený recept, a taky tu máme záchranné tipy, které poradí, co dělat, když jídlo přesolíte nebo trochu připálíte,“ doplňuje Kateřina Kadlecová.

Původně bylo receptů pět set, v nové knize je jich polovina

„Recepty jsou čistě sbírkou z naší rodiny, které se dědily. Babička byla vyhlášená kuchařka, stejně jako její maminka, která hlavně hodně ráda pekla,“ řekla serveru Vitalia.cz Kateřina Kadlecová. Z původních pěti set ručně psaných receptů se do nové podoby Kuchařky pro vnučky dostala necelá polovina. Najdete zde českou klasiku, stejně jako rodinné speciality či již zapomenutá jídla. Ostatně některé z receptů pocházejí už 19. století.

Vyzkoušet můžete gryšíble, žahour, barches nebo nadívajnu – jídla našich předků. A nad talířem borůvkových knedlíků a sklenicí bezové limonády můžete zavzpomínat na prázdniny u babičky. „Právě vzpomínky na vlastní dětství, které kuchařka u čtenářů vyvolává, jsou za mě tím nejúžasnějším receptem, jaký mohla přinést,“ říká s nostalgií Kateřina Kadlecová.

Skvělý základ pro začínající kuchaře a kuchařky

„Každý si v této kuchařce najde to svoje, neimportujeme do jiných domácností naše rodinné recepty, říká Kateřina Kadlecová. A vysvětluje, že se spíše snažili navést každého, kdo si knihu pořídí, k vlastním vzpomínkám. Naše kuchařka vás vrátí zpět do chvil, které máte spojené s babičkou, se svojí rodinou. Protože jídlo spojuje, a to zejména v této době všichni moc potřebujeme,“ hovoří o nadstavbě Kuchařky pro vnučky.

Tohle může být první kuchařka pro všechny holky i kluky. „Ta kuchařka si nehraje na nic velkého, jsou to lidsky popsané recepty, u kterých si řeknete, jé, to znám, ale možná trochu jinak. Někde jsem k receptům vepsala pár řádků o tom, s čím mám toto jídlo spojené, jinde zas čtenář najde tipy, jak by šlo jídlo připravit jinak. Neříkáme, že takhle se to musí dělat, naše kuchařka ukazuje: my to děláme takhle, ty to můžeš zkusit stejně, ale jestli tam budeš chtít něco ubrat nebo přidat, tak směle do toho,“ popsala Kateřina Kadlecová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).