Hlavní navigace

Které boty vám zničí nohy?

27. 5. 2009

Sdílet

Určitě máte doma alespoň jeden pár bot, které byly krásné, ale nedá se v nich chodit. Špatně zvolená obuv dokáže poničit zdraví. Znáte rizika, která vám hrozí, když si vyberete nevhodné boty?

Bylo by to krásné, kdyby se každému dařilo našlapovat lehce. Otlaky chodidel by neexistovaly, zmizela by kuří oka a chůze by se proměnila ve velmi příjemnou činnost. Realita je však mnohdy jiná. Mnoho lidí se ve svých botách cítí nepohodlně, tlačí je a někdy dokonce cítí nepříjemnou bolest. Špatně zvolená obuv, byť by se její koupě zdála na první pohled velmi výhodná, se často může změnit doslova v peklo pro nohy svého majitele.

Dobrovolné utrpení?

boty

Touha po krásném vzhledu nás nutí vypadat přitažlivě, a tak boty nevybíráme podle pohodlí, ale zejména podle vzhledu. Riskujeme tím závažné zdravotní problémy, a co hůř vystavujeme se nebezpečí dobrovolně. Poškození zdravotního stavu nekvalitní obuví je dnes obecně podceňováno. Skutečně špatnou obuv většinou na počátku spotřebitel pozná, protože jej noha začne buď bolet, být unavená nebo se v ní nebude cítit dobře, říká MUDr. Jiří Martinec z I. chirurgické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Podle něj je velkou chybou mnohých spotřebitelů, že tyto varovné signály přehlíží a snaží se na nevhodnou obuv zvyknout.

  • Tip: Jakmile už při nákupu obuvi nemáte dobrý pocit, nesnažte se sami sebe přesvědčit, že se boty roztáhnou a budou jako z mechu. Pokud si navíc kupujete obuv z umělých materiálů, neroztáhne se ani o milimetr. Přemlouvat je můžete, jak chcete.

V důsledku dlouhodobého používání nevhodné a nekvalitní obuvi může docházet k mnoha problémům. Časté jsou deformace v oblasti přednoží a prstů, především tzv. vbočený palec. U spousty lidí se objevují bolesti přednoží, tzv. metarzalgie, způsobené přetížením vazivového aparátu nohy. Rovněž nelze opominout možnost rozvoje či zhoršení podélného i příčného plochonoží, varuje MUDr. Jan Vavrečka z I. chirurgické kliniky VFN a 1. LF UK. Typickým znakem nevhodně zvolené obuvi jsou podle něj otlaky, puchýře a tzv. kuří oka. Při velké zátěži chodidel v nevhodné obuvi může dokonce dojít až k tzv. pochodové (únavové) zlomenině drobných kůstek nohy, upozorňuje odborník.

Nebezpečné jehly i balerínky

boty

Pro výběr správně padnoucí obuvi platí několik pravidel. Boty by především měly být pohodlné a správně velké. Často si muži přidávají a ženy naopak ubírají svou velikost. Špatné pro nohu jsou obě varianty, protože podle velikosti jsou daná i ostatní kritéria, jako je délka podpatku, výška i šířka boty. To vše se s velikostí mění. Když si koupíte malou nebo velkou botu, má to velký vliv na styl chůze a tím na celý pohybový aparát, vysvětluje Jana Mazalová, fyzioterapeutka a podiatřička. Velkou chybou je nákup špatné velikosti u dětské obuvi, protože tak dochází k nesprávnému vývoji nejen chodidel, ale celého vzpřímeného postoje, který je na chůzi závislý. Špatné je rovněž nošení bot po starších sourozencích, ty mohou být nesprávně vyšlápnuté, a tak nohu deformovat.

  • Tip: Na nákup obuvi je nejlepší vyrazit odpoledne. Nohy jsou totiž po celodenní stání a sezení objemnější, proto by se mohlo stát, že ráno koupené a dobře padnoucí boty by vás odpoledne začaly tlačit a dřít. 

Svou roli hraje také výška podpatku. Ta by měla být 2 až 3 cm, tak je zajištěno dobré těžiště pro tělo a Achillovu šlachu, která není při chůzi tolik namáhaná. U výšky podpatku nad 4 cm bylo prokázáno, že zatížení tkání přednoží může již vést k poškození měkkých tkání nohy. Riziko je zvýšené zejména u diabetiků a osob s poruchou prokrvení dolních končetin, dodává doktor Martinec. Přesto mnohé ženy volí podpatky ve výši 6 až 10 cm nebo dokonce více.

Co je pro vás rozhodující při výběru bot?

Mezi důsledky dlouhodobého nošení vysokých podpatků patří zkracování Achillovy šlachy, bolesti páteře i hrozící žilní nedostatečnost. Bohužel jsou tyto problémy stále podceňovány. Proto doporučuji nosit vysoké podpatky pouze výjimečně a vždy ve spojení s gelovými vložkami do bot, které působí jako prevence přetěžování chodidel a tedy i bolesti nohou, říká fyzioterapeutka Mazalová.

Na druhé straně je špatný také druhý extrém, a to obuv zcela bez podpatků. V současnosti módní balerínky jsou oproti jehlám sice pohodlné, ale i ony skrývají nebezpečí. Noha v nich nemá dostatečnou oporu a při chůzi po tvrdém povrchu trpí, což negativně ovlivňuje celé držení těla. Navíc naprosto plochá obuv přímo podporuje vznik bolestivých kuřích ok.

Pozor na žabky

boty

Při výběru obuvi je důležité také to, aby bota splňovala správný účel, pro který byla vyrobena. Společenské boty, byť sebekrásnější, tak patří skutečně jen na ples, nejsou vhodné pro běžné nošení. Vždy si předem ověřte, zda si kupujete obuv v souladu s jejím účelem. Například sálová sportovní obuv není vhodná k venkovní chůzi. Důležité je obuv střídat, nejen různé střihy, ale také výšky podpatků.

Boty s volnou patou by měly být pouhou alternativou, rozhodně ne nejčastější obuví. Celodenní chůze v „žabkách“ je náročná i pro úplně zdravou nohu. Fáze kroku, kdy botu neseme nad podložkou a celou váhu boty musíme unést pouze na záprstních kůstkách a jedné meziprstní blance, není zrovna ideální. Noha musí podstoupit  obrovskou jednostrannou zátěž, aby botu na noze udržela, upozorňuje Mazalová.

Jistota problémů

Pro mnohé zákazníky je nejdůležitější při výběru obuvi cena, a tak sahají po botách z tržnice v dobré víře, že se jim nic nestane. Říkají si, že laciná obuv vydrží stejně jako značková, tak proč do ní investovat. Navíc ženy se utěšují, že si mohou koupit více párů. To se však může nepěkně vymstít v podobě zdravotních problémů.

Boty totiž nejsou jen módním doplňkem, ale také součástí péče o vlastní zdraví, proto by jejich výběru měla být věnována náležitá pozornost. Obuv z tržnice je skutečně nepříliš kvalitní a vhodná. Často má mnohem kratší životnost. Nižší prodyšnost podporuje plísňová onemocnění, hodně měkké a propadající se stélky se projeví bolestivostí a vyšší únavností chodidel, upozorňuje doktor Vavrečka. Podle něj znamenají boty z tržnice takřka jistotu zdravotních komplikací.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).