Hlavní navigace

Krvácíte po sexu? Příčiny jsou banální i vážné

7. 7. 2017

Sdílet

Jakékoliv změny v menstruačním cyklu není radno podceňovat. Výjimkou není ani krvácení po sexu, které sice nemusí mít vážnou příčinu, na druhou stranu ale může ukazovat na závažné onemocnění.

Krvácení po sexu, nepočítáme-li vůbec první sexuální styk v životě, může být známkou prostého povrchového poškození tkáně nebo zvýšené citlivosti povrchu dělohy. Pokud žena byla těhotná, může ji tento problém provázet i pár měsíců po porodu.

I při mírném krvácení, které může vypadat jako banalita, doporučují lékaři návštěvu gynekologa. Krvácení po sexu totiž může znamenat i mnohem vážnější problémy.

Příčinou krvácení bývá infekce, ovulace i polypy

Krvácení po sexu může být příznakem poševní infekce. Bakterie napadají tkáň uvnitř dělohy, která je o to citlivější, a proto dochází ke krvácení. Tento problém nemusí být až tak závažný a lékař na něj ženě předepíše protizánětlivé léky. V případě vážnějších zánětů se ale pravděpodobně bude muset léčit i sexuální partner. Na infekci může upozornit kromě krvácení i mnoho jiných faktorů, jako jsou silné bolesti v podbřišku mimo periodu, řezavé pálení v pochvě nebo nadměrný či neobvykle zabarvený výtok.

Potýkáte se s krvácením po sexu?

Krvácet mezi jednotlivými cykly může žena také v době ovulace, tedy zhruba v polovině období mezi poslední a následující menstruací. Toto krvácení mohou provázet i další problémy, jakými jsou opět bolest v podbřišku či zvýšená teplota.

Pozor si dejte na takzvané polypy neboli nezhoubné výrůstky v pochvě, které se mohou objevit na výstelce děložního čípku nebo dělohy. Vlivem sexu může pohyb polypů podráždit okolní prostředí a způsobit krvácení.

Kdy jsou ženy náchylnější ke krvácení po sexu

Ženy, které procházejí menopauzou, mohou trápit i jiné příčiny krvácení, a to nejen z dělohy nebo děložního čípku, ale také z močové trubice nebo stydkých pysků. Důvodů může být několik – záněty močových cest, drsnější pohlavní styk nebo opět různé infekce. V důsledku menopauzy se také snižuje elasticita celé vagíny a její stěny se ztenčují, proto je náchylnější k poškození.


 

Obecně jsou ke krvácení po sexu náchylnější ženy právě během menopauzy nebo po ní, dále ženy, které zrovna porodily nebo kojí, i ty, které mají několik sexuálních partnerů, se kterými nepoužívají kondom.

Rizikovou skupinou jsou i ženy s anémií, které mohou zažívat nadměrné krvácení při své periodě i mimo ni. Problém mají často také ženy, které je těžké před sexem nažhavit předehrou, nebo ty, jež zanedbávají intimní hygienu.

Vážnější diagnóza

Nejhorší diagnóza při krvácení po sexu může být přednádorové stádium či samotná rakovina děložního čípku. Pokud se toto onemocnění po cytologickém vyšetření nebo HPV DNA testu potvrdí, není třeba panikařit. Dnešní medicína si často umí poradit i s horší prognózou. Záleží na tom, v jakém stádiu se onemocnění projeví. Samozřejmě čím dříve, tím větší je šance na rychlé uzdravení.

I díky pravidelným preventivním prohlídkám se většina těchto problémů odhalí ještě v přednádorovém stádiu, při kterém žena může v nemocnici podstoupit drobný chirurgický zákrok, tzv. konizaci čípku.

Pokud by přeci jen šlo o podstatně závažnější diagnózu, rakovinu děložního hrdla, současným trendem je méně invazivní a přitom účinná biologická léčba.

Prevence je základ

Pro předcházení problémů je zásadní především prevence. „Primární prevence onemocnění spočívá v očkování proti lidským papillomavirům. Sekundární prevencí je včasný záchyt onemocnění během gynekologického vyšetření. Moderním trendem je ale náhrada cytologického vyšetření testem HPV DNA, který stoprocentně odhalí, zda je na děložním čípku přítomná riziková HPV infekce, a to ještě dříve, než dojde k rozvoji přednádorových změn. Až třicet procent žen s HPV infekcí má normální cytologický nález,“ upozorňuje profesor David Cibula z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN. Vůbec nejdůležitější je tedy pravidelně navštěvovat gynekologa. Na prohlídku u něj má žena ze zákona nárok minimálně jednou ročně.


Prof. MUDr. David Cibula, CSc.

Onkogynekolog

Vedoucí Onkogynekologického centra VFN v Praze, prezident Evropské společnosti gynekologické onkologie (ESGO)

Zdroj: TZ projekt Ride4Women

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).