Hlavní navigace

Krupicová polévka: klasika, která má množství variant

9. 11. 2015

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
Základem krupicové polévky je nepřekvapivě krupice. Méně už se ví, kolik druhů této suroviny existuje, včetně její bezlepkové verze. Stejně pestré je množství variací samotné polévky.

Jednou z mnoha polévek, která má svou nezastupitelnou pozici v širokém spektru našich tradičních polévek, je krupicová polévka s vejci. Což je ovšem v případě, že je nosnou tekutinou této polévky masový (nejlépe hovězí) vývar, jen jedna z četných variant, která vylučuje z konzumace tohoto pokrmu vegetariány.

Krupicové polévky ale existují i ve vegetariánských či veganských verzích v případě, že použijeme zeleninový vývar a v závěrečném stadiu polévky vynecháme vejce.

Krupice i bez lepku

Řadu variant také představuje základní ingredience, podle které se polévka jmenuje – totiž krupice. Ta se vyrábí mletím obilí, a i když si většinou pod tímto pojmem představujeme pšeničnou krupici (od mouky se liší tím, že je namleta na hrubší (větší) kousky, než klasická mouka), existují také další druhy krupic, jako špaldová, ovesná, pohanková nebo kukuřičná.

To je důležitý údaj především pro konzumenty, kteří musí držet bezlepkovou dietu, a třeba pšeničnou krupici nemohou k přípravě polévky použít. Přesto si mohou krupicovou polévku uvařit.

Různé druhy zeleniny

Také další složky polévky se mohou měnit – v základní variantě stačí k přípravě polévky použít z možného spektra zeleniny pouze mrkev, „luxusnější“ variantu představuje klasická kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), labužníci ale do této polévky přidávají také třeba hrášek nebo kapustu.

K tomu, aby šlo o krupicovou polévku, je ale nutné použít některý typ krupice, snad (nevím o této variantě) kromě kukuřičné. Asi vůbec nejlepší variantou je dětská krupice, která je oproti běžné krupici o něco jemnější a senzoricky příjemnější.

Verzi, kterou předkládáme, lze zahrnout mezi tradiční úspornější verze s pšeničnou krupicí, rozšlehanými vejci a bez použití masového vývaru. Jak již ale bylo řečeno, je to jen jedna z možností.

Galerie: Recept na krupicovou polévku

Krupicová polévka

  • 4 porce
  • Suroviny: máslo, 2 vrchovaté lžíce mouky krupice (nejlépe dětské), 2 vejce, mrkev, pažitka (zelená petržel), polévkové koření nebo sůl
  • Máslo rozpustíme, přisypeme krupici a za stálého míchání na mírném ohni si připravíme světlou jíšku.
    Zalijeme studenou vodou, rozmícháme vše nejlépe šlehací metlou tak, aby nevznikly hrudky.
    Mrkev nakrájíme na kolečka nebo na kostičky, případně ji můžeme nastrouhat, vložíme do vařící polévky a vaříme za občasného míchání 15–20 minut.
    Nakonec polévku okořeníme polévkovým kořením nebo osolíme dle chuti, vlijeme rozšlehaná vejce za stálého míchání vidličkou a ještě minutu povaříme, aby vejce ztuhla.
    Na talíři ozdobíme nakrájenou pažitkou nebo petrželkou. Dobrou chuť.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).