Hlavní navigace

Krevní tlak měřený doma a u lékaře se může lišit

16. 5. 2018

Sdílet

 Autor: on Wikipedia.org / volganet.ru, podle licence: CC BY-SA 3.0
Lidé často ani nevědí, že mají vysoký tlak. Nemocných dlouhodobě přibývá. Důležité je měření tlaku a sledování jeho hodnot.

Za uplynulé čtyři roky přibylo více než čtvrt milionu klientů Všeobecné zdravotní pojišťovny, u nichž lékaři zjistili vysoký krevní tlak. Zatímco v roce 2014 vykázali pojišťovně přes 850 tisíc pacientů s tímto zdravotním problémem, v loňském roce jich bylo už přes 1,1 milionu. Ve skutečnosti má však v Česku vysoký tlak ještě více lidí – podle České společnosti pro hypertenzi jde až o 40 % obyvatel, přičemž 25 % nemocných o tomto problému vůbec neví.

Galerie: Jak vybrat osobní tlakoměr

VZP zveřejnila tato data v souvislosti se Světovým dnem hypertenze, který připadá na čtvrtek 17. května. Zároveň chce naše největší zdravotní pojišťovna i takto upozornit, že výdaje za léčbu přesáhly loni 2,84 miliardy korun. Vysokému tlaku mohou přitom lidé ve velké míře sami předcházet dodržováním zásad zdravého životního stylu. Přesto jak počty nemocných, tak náklady na péči o ně průběžně rostou.

Náklady stoupají, není to ale nutné

Zmíněné 2,84 miliardy jsou přitom jen náklady přímo na tuto konkrétní diagnózu a nejsou v nich započteny výdaje na léčbu nemocí, které hypertenze může dále způsobovat. Neléčený vysoký krevní tlak je v přímé souvislosti například s vývojem aterosklerózy, cévních mozkových příhod, ischemické choroby srdeční a dalších.

Zdravotní pojišťovny se snaží vzniku a rozvoji hypertenze předcházet například tím, že podporují klienty, kteří myslí na své zdraví. Poskytují jim nejrůznější příspěvky, například na snižování nadváhy, na pohybové aktivity nebo na odvykání kouření, což jsou všechno faktory, které mohou mít vliv i na krevní tlak.

A právě tyto faktory patří k těm, které může člověk ovlivnit, na rozdíl od věku a genetických předpokladů.

Fakta o vysokém tlaku:

  • Zdravý člověk by měl mít krevní tlak při měření u lékaře pod 140/90 a při měření doma pod 135/85.
  • Pravděpodobnost hypertenze roste s věkem, ale např. i s onemocněním cukrovkou.
  • Některé faktory způsobující hypertenzi nelze ovlivnit: věk a rodinnou zátěž.
  • Jiné faktory ovlivnit lze: konzumaci nezdravých jídel, kouření, nadměrné pití alkoholu, nedostatek pohybu, obezitu, chronický stres apod.
  • Pokud máte tlak nad 140/90, hrozí vám cévní mozková příhoda, infarkt myokardu, srdeční selhání, demence, poškození funkce ledvin, zhoršení zraku, poruchy erekce.

Zdroj: Česká společnost pro hypertenzi

Pojišťovny také zdůrazňují význam pravidelných preventivních prohlídek u praktických lékařů, jejichž součástí je i měření krevního tlaku. Na ty však pravidelně chodí jen kolem 30 % dospělých. Neléčená hypertenze totiž probíhá tak, že nemocný na sobě často nepozoruje žádné příznaky. O nemoci pak takový člověk vůbec neví, neabsolvuje žádnou léčbu a o to více hrozí, že se u něj rozvinou některé ze souvisejících, velmi závažných poruch.

Krevní tlak kolísá, při domácím měření jsou důležité průměrné hodnoty

Podle České společnosti pro hypertenzi není neobvyklé, že lidé, kteří měli celý život nízký krevní tlak, jej najednou mají vysoký. Proto je nezbytné si krevní tlak pravidelně měřit nebo si ho nechat měřit.

Zdravý člověk by měl mít krevní tlak při měření u lékaře pod 140/90 a při měření doma pod 135/85, uvádějí odborníci a upozorňují, že krevní tlak kolísá. Jeho hodnoty závisí nejen na aktuálním psychickém a fyzickém stavu, ale také na tom, kolik člověk vypije tekutin, či na změnách počasí.

Pro domácí měření krevního tlaku jsou proto nejdůležitější jeho průměrné hodnoty. Pravidelné měření krevního tlaku v domácím prostředí může být velmi prospěšné, pokud si zaznamenáváte naměřené údaje. Tyto záznamy pomáhají ošetřujícímu lékaři zjistit, jaké hodnoty krevního tlaku nemocný má v domácím prostředí, a tudíž jak dobře je léčený. Odborníci ze společnosti pro hypertenzi však varují, že výkyvy hodnot krevního tlaku naměřené v domácím prostředí rozhodně neznamenají, že by si člověk měl sám měnit léčbu. Každou změnu by měl schválit ošetřující lékař.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).