Hlavní navigace

Darovaná krev nekončí jen v transfuzích

24. 8. 2012

Sdílet

Rozhodujete se, zda darujete krev? Přečte si o výhodách, které na vás jako na dárce čekají, a kam krev z odběrního místa míří. Ne všechna se využije na operačním sále.

Darovat krev znamená pro dárce víc než jen pocit z dobrého skutku. Z daňového základu si za každý odběr může odečíst dva tisíce korun a navíc má nárok na pracovní volno s náhradou mzdy třeba i za celý den. Tím ale výčet pozitiv nekončí, téměř všechny zdravotní pojišťovny dárce také odměňují různými dárky a příspěvky. Ať už se jedná o multivitaminy, příspěvky na lázně či bezplatné cestovní pojištění. Stanete-li se členem Klubu dárců krve, krevní plazmy, krevních destiček a kostní dřeně, můžete uplatnit slevy ve více než osmi tisících obchodech v České a Slovenské republice.

Ať už se rozhodnete „pustit si žilou“ z jakéhokoliv důvodu, je dobré vědět, kde taková krev skončí. Přece jen, je to vaše krev. 82 % z oslovených Čechů si myslí, že zvýšit zájem dárcovství krve pomůže lepší informovanost, zejména pak jasný příklad, jak životadárná tekutina dál pomáhá. „Mezi lidmi panuje obecně rozšířený názor, že pokud jdou darovat krev, je určena jen k transfuzím,“ objasňuje Kateřina Pulkrábková z VZP a dodává: „V podobě transfuzí je však podávána pouze část odebrané plné krve.“

Přečtěte si také: Ženy s poruchou srážlivosti by neměly brát antikoncepci

Z krve se dělají i léky

Krev, která se na transfuzních stanicích odebírá, končí převážně na operačních sálech, kde ji využívají pro pacienty po velkých úrazech. Uplatnění najde i při chirurgických zákrocích, zejména při kardiovaskulárních a ortopedických operacích. Všeobecně se také ví, že litry krve putují k pacientům se sníženou krvetvorbou způsobenou například rakovinou nebo krevní chorobou. Málo se však povídá o tom, že je i základním zdrojem pro přípravu celé řady léčiv. Například hemofilici a pacienti s dalšími poruchami srážlivosti krve, RhD negativní těhotné ženy či lidé nemocní leukemií by se bez nich neobešli. Výroba léků pro tyto pacienty si vyžaduje velké množství krevních zásob.

Čtěte také: Krevní skupina ovlivní váš život. Jen jíst podle ní je nesmysl

„Darovanou krev po odběru rozdělujeme na jednotlivé složky – červené krvinky, krevní destičky a plazmu, které mohou pomoci různým pacientům. Každý odběr krve je před použitím samozřejmě pečlivě testován. Před podáním transfuze pacientovi vybíráme nejvhodnější přípravek a jeho vhodnost testujeme předtransfuzním vyšetřením,“ vysvětluje předseda Společnosti pro transfuzní lékařství ČSL JEP Vít Řeháček a dodává: „Doba použitelnosti vyrobených přípravků je různá, například krevní destičky je možné použít pouze 5 dní. Dobrá spolupráce transfuzních oddělení a dárců krve je proto velmi důležitá.“ 

Nechcete dát plnou krev? dejte jenom část

Zajímavou skutečností je možnost darovat pouze jednotlivé složky krve. Specializované přístroje tzv. separátory krve dokážou odebrat jen určitou část a zbylé krevní složky navrátí dárci zpět do oběhu.

Chcete-li darovat plnou krev, oddělují se jednotlivé krevní složky pomocí speciálních odstředivek až po odběru. Přestože všude panuje přísná hygiena, teoreticky ani nemusí, oddělené složky a součásti se po odebrání nedostávají do kontaktu s vnějším prostředím, tedy ani se vzduchem. Naprosto uzavřeným systémem zpracování krve je zaručena maximální bezpečnost pro budoucí příjemce.

Čtěte také: Darovat krev by měla být samozřejmost. Tisíce dárců přitom chybí

Odběrných míst pro darování plné krve je v ČR téměř osmdesát – většina lidí je má do deseti kilometrů od svého bydliště. Chcete-li vyzvědět více o kompletním fungování transfuzních oddělení můžete využít aplikace pro mobilní telefony: Daruj krev s VZP. Kromě aktuálního přehledu o stavu krevních zásob na jednotlivých pracovištích tam nechybí ani přehled nemocí, které dárcovství přímo vylučují, či doporučení pro bezproblémové zotavení se po odběru krve.
Mobilní aplikace je určena pro operační systémy iOS a Android.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).