Hlavní navigace

Krémy chrání před spálením: taky děláte tyto časté chyby?

1. 7. 2020

Sdílet

 Autor: Perfect Clinic Dermatology
KVÍZ – To, že se máme chránit v létě vhodnými krémy, je již pro většinu z nás samozřejmostí. Často ale děláme zbytečné chyby při jejich používání. Lékařka upozorňuje na nejčastější z nich.

Jak nejlépe opalovací krémy aplikovat a jak správně se chránit u vody, radí dermatoložka Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology. Vyhněte se chybám, které vedou ke spálení pokožky.

Nejprve je před pobytem na slunci nutné znát správný fototyp pokožky a podle toho zvolit vhodný ochranný přípravek.

Jaký jste fototyp?

Odlišujeme čtyři fototypy pokožky s odlišnou ochrannou dobou:

  • Velmi citlivá – vždy zrudne, nikdy nehnědne (5–10 minut)
  • Citlivá – vždy zrudne, hnědne jen málo (10–20 minut)
  • Normální – občas zrudne, ale vždy dobře zhnědne (15–25 minut)
  • Odolná – nerudne, vždy snadno zhnědne (25–35 minut)

Více v článku Opalovací krémy: Jednoduchý návod, jak si vybrat ochranný faktor.

Fotoprotektivní účinnost je charakterizována ochranným faktorem (SPF, sun protecting factor). Ten označuje, kolikrát déle může člověk na slunci být bez vzniku spálení. Například pokud pokožka zarudne při pobytu na sluníčku za 10 minut, použijete-li SPF 20, prodlouží se doba bezpečného pobytu na 200 minut. Přitom je ale potřeba dodržet několik dalších pravidel, v nichž lidé často chybují.

Začíná to již u aplikace. Opalovací krém je důležité nanést rovnoměrně, nejlépe ve dvou vrstvách, při druhé aplikaci se zatřou zapomenutá místa. Zvláštní pozornost věnujeme citlivým partiím těla, jako jsou nos, rty, ušní boltce a chodidla. „Často se také lidé zapomínají mazat na místech kolem okraje plavek, klíční kosti či hřbety rukou,“ říká lékařka. Vyzkoušejte si znalost dalších zásad v kvízu:

Umíte to správně s opalovacími krémy?

S pletí poškozenou od sluníčka pomohou i vhodné estetické procedury, které pokožku hydratují. „V letním období, kdy pleť působí unaveně, je vysušená vlivem UV záření či klimatizací, je ideálním pomocníkem ošetření metodou Skinbooster. Jedná se o aplikaci kyseliny hyaluronové pomocí tenkých jehliček nebo kanylou do hlubších vrstev pokožky. Je vhodné pro oblast obličeje, ale také dekoltu, krku a rukou. Pokud chcete bojovat proti tvorbě a prohlubování mimických vrásek v obličeji, je ideálním řešením aplikace botulotoxinu,“ doporučuje Lucia Mansfeldová.

Galerie: Nemazali, tak teď pláčou

Odborná spolupráce:

MUDr. Lucia Mansfeldová

Dermatoložka z Perfect Clinic Dermatology. Lékařka s atestací v oboru dermatovenerologie a v oboru korektivní dermatologie, absolvovala kurz dermatochirurgie, pracuje také na Dermatovenerologickém oddělení FN Motol.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).