Hlavní navigace

Krabičkové diety dopadly v testu mizerně. Jsou nějaké kvalitní?

31. 1. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Test MF Dnes vyzkoušel devět diet v krabičce se žalostným výsledkem – uspěly jen tři. Je to důvod zatratit všechny krabičkové diety šmahem? Není, ale neberte první, která se vám namane.

Jídlo do krabičky je hit poslední doby a pro odborníky na výživu jedna z mála diet, kterou jsou ochotní vzít na milost. Například Petr Havlíček, poradce z televizního pořadu Jste to, co jíte, říká: „Krabičkové diety mohou dobře fungovat, pokud jídelníček sestavuje profesionál, nejlépe pro konkrétní osobu.“ No právě…

Krabičková dieta – co by měla zajistit:

  • menu na celý den rozdělené do několika denních jídel
  • vyvážený jídelníček nastavený odborníky individuálně na míru klienta
  • odbornou přípravu pokrmů
  • doručení na místo podle požadavků klienta

Jak ukázal uvedený test, který připravili v MF Dnes, realita je dost jiná. Přestože všichni výrobci krabičkových diet na svých webových stránkách tvrdí, že na přípravě jídel spolupracují s výživovými specialisty, není to pravda, ukázalo se v testu. „Některé firmy si dokonce zahrávají i se zdravím svých klientů. Jejich diety mají totiž příliš nízkou energetickou hodnotu a nevyrovnaný poměr živin,“ píše MF Dnes. Nejčastějšími prohřešky byly kromě nízké energetické hodnoty a špatného poměru základních živin také velké množství soli, nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny a celkově špatně připravená jídla bez nápadu, hodnotili odborníci.

Jsou všechny krabičkové diety špatně?


Autor: Isifa.cz

Krabičkové diety se těší oblibě, můžete si je připravit i sami doma

Je vůbec otázkou, jestli jsou diety v krabičce vhodné obecně. Podle odborníků mohou pomoci lidem, kterým se jinak nedaří myslet na to, že by měli pravidelně jíst, k tomu, aby se to naučili. Příkladem klienta může být uspěchaný podnikatel – ano, v dietách jedou i muži, a to velkou měrou –, který pro samou práci snídani odbude kafem, oběd vynechá kvůli obchodnímu jednání a večer klasicky vyluxuje lednici. Pokud dostane jídlo v krabičkách až pod nos, je větší šance, že ho nejen sní, ale taky že si po čase všimne, že mu pravidelná strava svědčí.

K tomu by samozřejmě nebylo nutné krabičky kupovat, dají se připravovat i doma, ale u těch „profesionálních“ by měla být jednou z výhod záruka vyváženosti jejich složení. Jenže to je právě jeden z kamenů, nebo spíš balvanů úrazu, jak ukázal zmíněný test.

„Není ani tak důležité, že lidé zhubnou, ale pochopí, jak se stravovat,“ uvedla pro náš server Petra KosteleckáNutriCare. Krabičky této firmy dopadly v testu nejlépe, získaly dobré známky jak za dobrou skladbu potravin, tak kvalitu surovin i nápaditost a zpracování pokrmů. „Z dalších lze ještě doporučit Adifit a Harmony servis,“ komentuje výsledky testu Hana Večerková z MF Dnes. „Naopak propadákem testu se stala Dieta pro mě.“

Je vůbec možné poznat kvalitní krabičkovou dietu?

Je to jako se vším – bez práce to nepůjde. Shánějte reference (např. www.zkusenosti.eu), nespokojte se s lákavými reklamními proklamacemi firem, ale chtějte konkrétní informace a ověřujte je. Není od věci konzultovat složení i s nezávislým odborníkem. A nezapomeňte, že jako u všech diet i u té krabičkové platí, že součástí hubnutí by měla být přiměřená pohybová aktivita.

Podle dietoložky Kateřiny Cajthamlové je při krabičkové dietě vedle správně sestaveného jídelníčku důležitá především kontrola kuchařů, kteří jídla připravují. „Expert sice může výborně navrhnout obsah krabičky, ale mě zajímá, kdo kontroluje kuchaře, že tam dají přesně to, co mají," uvedla pro server iHNed.cz.

Jak poznat seriózní krabičkovou dietu

  • firma spolupracuje při sestavování jídelníčku s odborníky
  • odborník zohlední váš zdravotní stav, hmotnost, pohybovou aktivitu
  • zajímá se o to, co od diety očekáváte
  • nechybí odborný dohled i nad přípravou jídel
  • firma se zajímá i průběžně o to, jak vám jídelníček vyhovuje a jaké jsou výsledky
  • jídelníčky jsou zveřejněny, můžete si prohlédnout jejich složení a pestrost

Jaké jsou vaše zkušenosti? Doporučili byste zájemcům krabičkovou dietu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).