Hlavní navigace

Nenechte se napálit: krabí tyčinky jsou ve skutečnosti rybí

26. 10. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
„Vy ale máte ráda kraba!“ pravila přátelská pokladní, když markovala nákup k tomuto článku. No, kraba… ani v jediném z výrobků na fotkách ho nenajdete. Nic, ani kousek.

Krabí maso je považované za pravou lahůdku. Navíc je nízkokalorické, takže je řadou odborníků doporučováno při redukčních dietách. Na pultech obchodů ale zpravidla najdete pouhou náhražku – krabí tyčinky vyrobené z rybího masa.

Když se pořádně zadíváte na obal od krabích tyčinek, pravděpodobně si všimnete, že jsou nazvány „surimi“. Jde o japonský termín, kterým se označuje tradiční pokrm vyrobený z ryb. Výrobce nám v podstatě nelže. Jen poněkud hraje na naši neznalost – neznámé slovo surimi nám nic neřeknete, zatímco pod pojmem „krabí příchuť“ si představíme chutné bílé masíčko.

Surimi se nejčastěji vyrábí z masa tresky pestré a štikozubce obecného, někdy se používá i maso mořských štik či mořských úhořů. Důležité je, aby maso bylo libové, tučné není na výrobu surimi vhodné,“ uvádí na svých stránkách Agronavigator.cz.

Rybí maso se pro surimi zpracovává následovně: mele se, louhuje a suší, aby se zbavilo přebytečné vody. Cílem je získat pastu, ze které se snadno modelují různé tvary – například krabí tyčinky. Aby hmota neztratila svoji tvárnost, neobejde se bez přídatných látek – nejčastěji se používá sacharóza nebo sorbitol, přidává se i škrob, olej, glutamát nebo sůl, aby krabí tyčinky dostaly ten správný šmak. Nakonec si na obalech surimi krabích tyčinek můžeme všimnout, že vlastně ani rybího masa moc neobsahují – nejčastěji kolem 50 procent.

Přečtěte si: Chuť glutamátu maskuje jídlo, které žádnou chuť nemá

Složení surimi tyčinek

Jedním z dodavatelů surimi tyčinek je například společnost NOWACO Czech Republic. Na obale si můžeme všimnout tohoto popisu: Tyčinky z rybího masa s krabí příchutí s cukrem a náhradním sladidlem. Už to by nás mělo odradit. Následuje dlouhý výčet složení výrobku: rybí maso (separované), pšeničný škrob, rostlinný olej, sójová bílkovina, sůl, cukr, Sorbitol, glutaman sodný, košenila, koření a příchutě apod. Stačí snad jen ještě dodat, že zemí původu je Čína.

Další podrobnosti o složení výrobků „cosi à la krab“ najdete v galerii. Výrobky byly nakoupeny ze sortimentu běžného hypermarketu stylem vše se slovem krab:

České surimi – imitace krevet

Surimi je tradiční japonská potravina, ze které se připravují chutná jídla, například specialita kamaboko. V Evropě a ve Spojených státech ovšem surimi slouží jako náhražka krabího nebo krevetího masa. Skutečnou chuť kraba dohánějí výrobci používáním přídatných látek, například krevetového aroma, což je v podstatě uměle vyrobená krabí chuť.

Na pultech českých obchodů se nejčastěji setkáváme se surimi v podobě mražených krabích tyčinek nebo v krabích salátech. Jestliže se chcete těmto náhražkám vyhnout a nenechat se zlákat na krabí maso, které kraba nikdy nevidělo, čtěte informace na obalech potravin. Není totiž možné, aby výrobce například salát ze surimi označil jako „krevetový salát“.

Co sledovat při nákupu krabích tyčinek?

  • Nejen název, ale i popis! V něm zpravidla výrobce rozkrývá celou pravdu – například tyčinky s krabí příchutí odkazují k tomu, že mají pouze krabí příchuť.
  • Složení výrobku. Dejte si tu práci a otočte obal. Stačí několik vteřin a zjistíte, zda jsou krabí tyčinky vyrobené z kraba nebo z ryby.
  • Pozor si dejte na přídatné látky. Zejména glutaman sodný, který dává rybím tyčinkám à la krab chuť, nebo na různá barviva. V poslední době je oblíbené zejména červené barvivo košenila E 120, které se vyrábí z broučka červce nopálového.

Skutečného kraba abys pohledal

Proč výrobci používají k výrobě krabích tyčinek rybí maso? Důvod je stejný jako u další náhražek – cena. Pokud jste někdy na dovolené ochutnali v restauraci skutečného kraba, umíte si o ceně udělat představu. A pravdou je, že český spotřebitel zhýčkaný letákovými akcemi supermarketů by jen těžko sáhl hlouběji do kapsy.

Čtěte téma: Češi volají po kvalitních potravinách, ale nekupují je

Sehnat u nás pravého kraba je téměř nemožné – alespoň já jsem zatím neměla tu šanci. Pokud už v internetových obchodech narazíte na opravdové krabí maso, pěkně se prohnete. Například na serveru Cerstveryby.cz si můžete 1,5 – 2,5 kg kraba objednat za 1799 korun (bez dopravy).

A tak jen můžeme závidět státům, které mají přístup k moři. Anebo si prostě počkat na dovolenou, kde si pochutnáme na opravdovém krabovi, který ještě brzy ráno běhal někde po pláži. Nikdy nezapomenu na svou první zkušenost s krabem. Dostali jsme ho při návštěvě u přátel v Oregonu. Překonala jsem své předsudky a přidala se k ostatním – lámali jsme jeho nepříliš tvrdou skořápku a pomocí speciálních škrabátek z něho dolovali maso. Krabí maso krásně vonělo – a jak teprve chutnalo!

Čtěte dále: Rybí saláty nazvané„s jogurtem“ jsou plné majonézydokonce jí obsahují víc než saláty s majonézou- podívejte se:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

O zdravý životní styl a výživu se zajímá soukromě i profesně. Ráda ochutnává dobrá jídla v restauracích, experimentuje při vaření, pěstuje vlastní zeleninu a bylinky. Píše blog o jídle www.cojime.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).